28 Ocak 2016 19:45

Ellerinde çekçek arabaları ile devasa çuvalları kar kış demeden taşıyan ve sokaklarda kağıt toplayan insanlar son günlerde endişeli.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, atık kağıt alımı yapan firmaları uyararak, sokakta kağıt toplayan insanlardan alım yapan insanlardan kağıt alan işyerlerine 140 bin lira ceza verileceğini hatırlatması, sokakta kağıt toplayanları endişelendirdi. Endişelenmekte de haklılar çünkü,  bakanlık toplayan kişiye de geri dönüşüm şirketine kağıdı sattığının tespit edilmesi halinde 20 bin TL’ye kadar varan cezalar kesecek.

SOKAKLARA DÜŞERİZ!

Bursa’da kağıt toplayıcılığı yapan Yakup Yıldırım, bu işi yapak için 8 ay önce Şanlıurfa’dan geldiğini söyledi. Geçimini kağıt toplayarak sağladığını belirten Yıldırım, “Ama dediklerine göre kağıt toplamayı yasaklayacaklarmış. Eğer yasaklanırsa geri döneceğim. Ya da sokaklara düşeceğiz. Başka yapacak bir iş yok. Maddi durumumuz da iyi değil. Sigortalı iş yapacak durumumuz da yok. Bizi sigortalı işe de almazlar. O kağıtları biz toplamazsak, kağıtlar boşa gidecek. Çöpe atacaklar. Biz geri dönüşüme veriyoruz. Kendimize almıyoruz ki o kağıtları.” dedi.

KAĞIT TOPLAYARAK OKUYORUM

10 yıldır kağıt topladığını ifade eden Sinan Yıldırım ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Hem kağıt topluyorum hem okul okuyorum. Liseyi bitiriyorum bu sene. Üniversite sınavına gireceğim. Hazırlanmam lazım. Para olmadığı için okul okumak zor. Biz de iş arıyoruz. Birkaç işte çalıştım ama ya sürekli çalış ya da bırak diyorlar. Ben de bu işi yapıyorum. Sıkıntı yok. Çok şükür günlük 50 lira civarı kazanıyorum. Yasaklansa sokaklarda kalırız. Okulu bırakmak lazım. Okul harçlığı bundan çıkıyor. Benim gibi binlerce kişi hem okul okuyor hem bu işte çalışıyor.”

AÇ KALAN HIRSIZLIK DA YAPAR VURGUNDA

Şanlıurfa’dan kağıt toplamak için Bursa’ya gelen Ali Çiftçier ise şehre 8 gün önce geldiğini söyledi. Başka bir mesleklerinin olmadığını kaydeden Çiftçier, “İşimiz bu. Meslek olmadığında ne yapacaksın kağıt ya da plastik toplayacaksın. Herhangi bir işimiz, gücümüz yok. İş imkanı da memlekette yok. Ne fabrika var ne bir yatırım var. Olsa zaten memlekette çalışırdık buraya gelmezdik. Eğer yasaklanırsa insanlar aç kalır. Her şey olur. Aç kalan insan her şeyi yapar. Hırsızlık olur, vurgun olur. Ne dersen yaparsın. Neticede aç kalıyorsun.” diye konuştu. (BURSA)


CEZADAN KORKTULAR İŞE ÇIKMADILAR

Sokaklarda kağıt toplayanları kontrol altına almak için yüksek miktarda ceza kesilmesine yönelik başlatılan uygulama 16 saat yürüyerek günlük 25 lira kazanan evsiz ve işsizleri vurdu. Para cezasından korkan kağıt toplayıcıları işe çıkamadı. Kağıtçılar, “Ülkede her sorun bitti sıra çöpe mi geldi?” diye sitem etti.

Konuyla ilgili haberlerin çıkması üzerine tedirgin olduklarını belirten kağıt toplayıcılardan 25 yaşındaki Cihan Çevik, şunları kaydetti: “Bu benim mesleğim değil ancak işsiz kaldığım zaman evimdeki çocuğuma ve eşime bakmak için kağıt toplamaya çıkıyorum. Yılbaşına kadar Atakum Belediyesinde temizlik işimde taşeron olarak çalışıyordum. İstanbullu bir firma ihaleyi alınca bizi işten çıkarttı. Ben de evdeki küçük bebeğimin mama ve bez ihtiyacı için kağıt toplayıp günde kazandığım 20-25 lira ile onun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Ben ve eşim bugün yiyecek bulamazsak idare ederiz ama bebek acıkınca ağlıyor bu durumda benim de bir şeyler yapıp onun karnını doyurmam gerekiyor. Bugün bu haberlerden dolayı 20 bin lira ceza keserler korkusuyla işe çıkamadım. Cebimde beş kuruş yok bebeğim evde mama diye ağlıyor. Ben şimdi dilencilik mi yapayım yoksa hırsızlık mı yapalım. Nereye gittiysem sabıkam var diye iş vermiyorlar. Tövbemizi ettik evlendik çocuğumuz oldu. Sabıkalıyız diye ölelim mi? Gazetelerde okuduğumuza göre ben kağıt toplarsam bana 24 bin lira, benden kağıt alan kişiye 140 bin lira ceza kesecekmiş. Bildiğin ‘Devlet çöpe el koydu’ ülkede her şey yolunda da bir tek sorun şimdi garibanın ekmek kapısı olan çöpler mi kaldı.” (SAMSUN)


KAĞIT TOPLAYAN ATANAMAYAN ÖĞRETMEN: ÇOCUK ÇOCUĞA NASIL BAKACAĞIZ?

Düzenlemenin mağdurlarından biri de atanmayan Fizik Öğretmeni Adıyamanlı Ramazan Gezer. Malatya Üniversitesi Fizik Bölümünü bitiren Gezer, uzun süre öğretmen olarak atanmayı bekledi. Bu beklentisi gerçekleşmeyen Gezer, memleketinde iş bulamayınca Ankara’ya göç etme kararı aldı. Ankara'da kiraladığı bir gecekonduda 5 kişilik ailesiyle yaşamaya başlayan Gezer, yine iş bulamayınca atık kağıt toplama işine başladı. Gezer, şimdi de kağıt toplayıcılarına getirilen yasak ile mağdur oldu. Günde 70-80 km yol kat ederek yaklaşık 30 TL kazandığını kaydeden Gezer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı yasayla -ki bu yasa daha önceden çıkmış, şimdi uygulanmaya başladı- sonuçta bugün biz işsiz kaldık, bu iş de elimizden gitti. Çoluk çocuğumuzu nasıl geçindireceğiz? Bu işin elimizden alınmamasını istiyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyona yakın kişi bu işe bakıyor, devlet yetkililerinin bu işe çözüm getirmesini istiyoruz. Biz de sonuçta bu sistemin içinde yer alıyoruz. Sosyal güvencemizin olmasını istiyoruz. Belli bir firmayla anlaşıp, belediyelerin yardımıyla da bu işi yapabiliriz” dedi. (ANKARA)

Evrensel'i Takip Et