Dubai Port projesinde hukuksuzluk sürüyor
Toprak Fırat AKÇAY
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Kocaeli’nin Körfez ilçesi, Yarımca sahilinde, tüm yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen yapımı süren ‘Dubai Port Limanı ve Konteyner Terminali’ projesinin, 2000 yılında çizilen ve hiç kullanılmayan imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılması gözleri yeniden Dubai Port projesine çevirdi. Yaşanan son gelişmeyi Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok ve CHP Körfez İlçe Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Asım Taflıoğlu ile konuştuk. ÇEKÜL Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, 16 sene sonra söz konusu imar planlarının askıya çıkarılmasını, “Hukuku arkadan dolanmaya kalkışan bir durum olduğunu düşünüyoruz” diye yorumladı. Karara karşı çıkacaklarını anlatan Gülşah, “Askıya çıkarmak bu işler yapılmadan önce olur fakat iş işten geçtikten sonra askıya çıkararak orada karışık işler çevirmeye çalıştıklarının kanıtıdır” dedi. Proje hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararlarını uygulayan devlet yetkililerini göremediklerini vurgulayan Gülşah, “Kocaeli idare mahkemesi 3 Eylül 2014 günü 968 esas sayılı kararla Dubai Port Limanı’nın yapımını kesin olarak ortadan kaldırdı ama kanunsuz bir anlayışla Dubai Port Limanı’nın yapımı için devletinde desteklediği büyük çapta bir çalışma yapıldı ve Dubai Port Limanı tamamlandı. Kanun karşısında böyle bir liman yok ama realitede böyle bir liman bulunmakta” diye konuştu.
‘AYM’DEN KARAR BEKLİYORUZ’
Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok ise, 2009 yılındaki ÇED raporu kararı, proje iptaliyle sonuçlanan yargı sürecini arkadan dolanmak adına aradaki hatalı inşaatların durumunun meşrulaştırılması ve limanın biraz daha büyütülmesi için bu yolun izlendiğini düşündüklerini ifade etti.
Bakanlık ve yargı erkinin de projeyi yürüten firmanın emrinde olduğunu savunan Altunok, “O yüzden bizim yaptığımız şikayetlerin hiçbiri işleme konulmadı. Yani ortada bir hukuksuzluk var bu hukuksuzluğa karşı bizim Anayasa Mahkemesine yaptığımız bir başvuru var ve bu başvurunun sonucunu bekliyoruz” dedi.
CHP Körfez İlçe Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda bölge sakini olan Asım Taflıoğlu’nun, imar planının askıya çıkarılmasından ne Körfez Belediye Başkanı’nın ne de İmar Komisyonu’nun hiçbir bilgiye sahip olmadığını ifade etti. ÇED raporunda inşaatın tamamlanması halinde 2 bin aracın giriş çıkış yapacağının yer aldığını hatırlatan Taflıoğlu, “Fakat Yarımca gibi küçük bir yerde bunu karşılayacak alt yapı yok. Anayollar ve çevre yollar halihazırda varolan trafiği dahi zor kaldırıyorBunun yanısıra çocuğumuzu sokağa çıkaramayacağız, hava kirliliği ve ses kirliliği artacak bu da o bölgeyi yaşanmaz bir yer haline getirecek ve buna rağmen bize bir yaşam alanıda gösterilmiyor” diye tepki gösterdi.