ETİ işçileri: Sendika hakkımızı savunsun
Türkiye’de birçok insan “Bisküvi deyince akla hemen onu adı gelir” reklam tekerlemesini bilir. Gıda sektörünün büyük firmalarından olan ETİ, 6 bine yakın çalışanıyla sadece Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin değil Türkiye’nin en büyük fabrikaları arasında yer alıyor. ETİ kek, ETİ çikolata, ETİ bisküvi ve ETİ makine başta olmak üzere 6 ayrı fabrikası bulunuyor işletmenin.
Bu fabrikalarda çalışan Tek Gıda-İş üyesi işçilerle sendikal örgütlenmelerini, asgari ücret tartışmalarını ve yaşam ve çalışma koşullarını konuştuk. Yıllardır ETİ de çalışan bir işçi; “Bizim burada sendikal örgütlenme var, yıllardır sendikalı çalışıyoruz. Bundan önceleri sözleşme döneminde 9 gün grev yaşandı, ama o da çözüm olmadı. Sendika da bir yere göre yeterli değil” diye konuştu. Bir diğer ETİ işçisi ise şunları dile getirdi: “Şimdi asgari ücrete zam yapılınca bizim maaşların düşüklüğü daha bir ortaya çıktı, ama buradan kötü fabrikaları bildiği için insanlar kötünün iyisine razı oluyorlar. Kimse kimseye ağlamadan meme vermez, biz sendika dahil ses çıkartmazsak iyi sözleşme imzalayamayız. Patronun, müdürün koltuğunda sendikacılık yapılmaz. Herkesle iyi geçineyim dersen, işçinin hakkını savunamazsın ne yazık ki.”
SENDİKANIN OLDUĞU YERDE BÖYLE KORKU OLUR MU?
Bir başka ETİ işçisi; “Bakın haber yapılması için konuşuyoruz isimlerimiz yazılmayacak neden çünkü işten atılırız. Sendikanın olduğu yerde böyle korku olur mu, oluyor işte. ETİ’de greve giden sendikacıların temsilcilerin nasıl tasfiye edildiğini biliyoruz. Şimdi bizim ETİ; piknikler, etkinlikler düzenliyor, sendika şubemiz kendi etkinliği gibi sahipleniyor, biz bir aileyiz diyor. Nasıl aile biri zenginleşiyor, biri aynı yerinde kalıyor, geriliyor hatta. ETİ’nin dağıtım şirketi SARP taşımacılıkta Nakliyat-İş yıllardır mahkemelik, ETİ patronlarının yapmadığı oyun kalmadı en son ETİ’nin bünyesine aldı firmayı, sırf sendikayı bitirmek için. Neden bu kadar uğraşıyor çünkü öbür fabrikalarında bir düzen tutturmuş onun bozulmasını istemiyor” dedi.
‘HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEK BİR SENDİKA OLMALI’
10 yıldır ETİ’de çalışan başka bir işçi de şöyle devam etti: “5 sene önce yaza doğru tatil için yer ayırttırdık, ailecek gitmek için. Artık böyle şeyleri yapamıyoruz, tatil bize lüks oldu. Buradan bile anlarız ETİ işçisinin durumunu. Bizlerin gerçekten daha iyi şartlarımız olması gerekiyor, dünya markası olduk deniliyor ama işçiler için dünyayı bırakın ülkenin deniz kıyısını görmek bile zor. Kesinlikle işçiyi savunacak temsilcileri seçmeliyiz, bizleri birleştirecek, korkularımızı yenecek, haklarımız için mücadele edecek bir sendika olmalıyız. Bizde işler ne yazık ki al gülüm ver gülüm olarak gidiyor. Sözleşme zamanı biz diyalogla uzlaşmayla kavga etmeden çalışacağız diye gazetelere çıkmayla bu haklar alınmaz. Kavga etmek değil ama hak almak için masaya oturmak gerekiyor.”