03 Şubat 2016 00:51

İçeriyi ve dışarıyı buluşturan sergi: Fotoğraf Köprüsü

Görülmüştür ekibi ve Red Fotoğraf’ın ortak projesiyle 55 fotoğrafçının çektiği fotoğrafa 55 siyasi tutuklu metinler yazdı. “Dışarıdan İçeri-İçeriden Dışarı Fotoğraf Köprüsü” adlı sergi İstanbul’da açıldı.

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

55 fotoğrafçının fotoğraflarının 55 siyasi tutuklu tarafından betimlenmesi ile ortaya çıkan “Dışarıdan İçeri-İçeriden Dışarı Fotoğraf Köprüsü” sergisi İstanbul’da açıldı. Mahkumların mektup, öykü, karikatür ve resimlerini yayımlayan internet sitesi Görülmüştür ile Red Fotoğraf’ın ortak projesi kapsamında fotoğrafçıların çektiği fotoğraflara dair 26 cezaevinden siyasi mahkumlar metinler yazdı. 

TUTUKLULAR ENGEL TANIMADI

Projenin mimarlarından, Görülmüştür sitesinin kurucusu Adil Okay, serginin ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı: “Görülmüştür ekibi olarak bir mektuplaşma ağımız var. Gazeteci ve Fotoğrafçı Özcan Yaman’ın da katılımıyla ortak bir proje yapmaya karar verdik. 55 fotoğrafçıyla 55 tutsağı buluşturduk. Tüm yasaklara karşı ürettiklerini göstermek istedik. Fotoğrafçıların çektiği fotoğrafları tutsaklar yorumladı. Sergi kapsamında fotoğraflar ve bunlara dair mahkumların yazıları görülebilir.”

Projenin hayata geçişi esnasında birtakım zorluklarla karşılaştıklarını belirten Okay, “Normal şartlarda demokratik bir devletin bu projeye destek olması gerekir. Bize köstek oldular. 26 hapishaneye adeta demir parmaklıklardan, anahtar deliğinden, kapı altından girdik. Tutuklulara içeride teslim olmadıklarını gösterdiler” dedi. 

Mahkumlara yönelik ziyaret yasaklarının, iletişim kısıtlamalarının getirildiğini vurgulayan Okay, “Kimi zaman mektuplar da yasaklandı. Suruç ve Ankara Katliamı süreçlerinde mektuplar ulaştırılamadı. Savaş konsepti hapishanelere yansıdı. Tutsaklara mektup, iletişim, görüş cezaları verildi. Tutsaklar engel tanımadılar. Açık görüşlerde aileleri aracılığı ile mesajlarını yolladılar” diye konuştu. 

HAPİSHANEDEKİLERLE FOTOĞRAF 

Projenin hayata geçirilmesini sağlayan isimlerden biri olan, Gazetemiz Yazarı, Fotoğrafçı Özcan Yaman,  “2009’da ‘Hapishanelerdekilerle birlikte fotoğraf çekelim’ diye bir yazı yazdım. Bir süre sonra Adil Okay’la ve Görülmüştür ekibi ile karşılaştım. Onunla temas kurup, o dönemki yazımı paylaşınca bu sergi doğdu” dedi. 

“Bir fotoğrafçı olarak hapishanede olsaydım içeride ben ne yapardım” sorusuna yanıt aradıklarını kaydeden Yaman, “Görülmüştür ekibi 2000’den fazla siyasi tutuklunun adreslerini tutuyor. İşin hapishanelerle iletişim kurma kısmını Adil Okay yürüttü. Biz de fotoğrafçılarla iletişimi sağladık” ifadelerini kullandı. 

“Fotoğraf Köprüsü” adlı sergi, 11 Şubat’a kadar Taksim’deki İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneğinde ziyaret edilebilecek. Sergi 14 Şubat’ta Urfa, 25 Şubat’ta Adana’da yurttaşlarla buluşacak. 
Serginin ikinci ayağı için mahpusların betimlemeleri üzerinden fotoğrafçıların buna uygun olarak fotoğraflar çekeceği belirtildi. Projenin Ocak 2017’de tamamlanması öngörülüyor. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Eksik ama güzel şeyler de oluyor: Kaya resimleri korumaya alındı

SONRAKİ HABER

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü: Marmara Denizi kadar sulak alanı kaybettik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa