Bu iş cinayetinin nedeni büyük vurdumduymazlık
Fırat TURGUT
İstanbul
Esenyur’ta asansörün düşmesi sonucu biri 18 yaşından küçük, 3 işçinin yaşamını yitirdiği inşaatta inceleme yapan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili ve İş Güvenliği Uzmanı Zafer Güzey çarpıcı bilgiler verdi. Yaşanan cinayetin Torun Center’da yaşanan iş cinayetiyle benzer olduğunu belirten Güzey, “Bu tür iş cinayetleri büyük vurdumduymazlıkla yaşanır” dedi.
Zafer Güzey, “Asansörün motor kısmı ve kabinin bağlantısını sağlayan bölgede kopma yaşanıyor. Motor mekanizmasından boşalan kabin 19 kattan aşağı düşüyor. Ekipman, mekanizma Torunlarla aynı” dedi. Kabin üzerinde bir fren sisteminin olduğunu ancak onun da çalışmadığını anlatan Güzey, “Bunlar, periyodik kontrollerle düzelebilecek şeylerdir. Bu tarz iş cinayetleri büyük vurdumduymazlıkla yaşanır” dedi.
Firmadaki iş güvenliği uzmanının gözaltına alındığını aktaran Güzey, “Tabii ki iş güvenliği uzmanının sorumluluğu varsa yargılanmalı ama burada işverenin sorumluluğunu da tanımak lazım” dedi. Var olan ihmallerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Güzey şöyle devam etti: “2009 yılında alınmış asansör. Fi Yapı’nın kayyuma devredilmesi sürecinden itibaren bakım yapılmadığının bilgisine ulaştık. Bunların hepsinin sorgulanması lazım. Teklif alınmış ama bakımı yapılmamış. Bakım, denetim yapmamanın maliyeti önümüze bu şekilde geldi. Bu iş cinayetinin nedeni para hırsıdır. Sermaye aynı faciaları yaşatıyor.”
TORUN CENTER ÖRNEĞİ: CEZASIZLIK PRATİĞİ
Esenyurt’ta yaşanan iş cinayeti akıllara Torun Center’da yaşanan iş cinayeti sonucu açılan davayı da getirdi. Davanın avukatlarından Yıldız İmrek, Torunlarda patronlar hakkında herhangi bir dava açılmadığını hatırlattı. Bu tür iş cinayetlerinin sorumluluğunun daha alt derecedeki çalışanlara yüklendiğine dikkat çeken İmrek şöyle konuştu: “Tabii ki onların da kusurları var ama bu kusurların nedeni, iş güvenliği için yeterli yatırımı yapmak istemeyen patrondur.”
Torunlarda iş güvenliği denetimlerini yapmayan çalışma müfettişleri hakkında da soruşturma izni verilmediğini hatırlatan İmrek, “Bunlar aslında cezasızlık pratiğidir. İşveren ve denetim sistemi olan devlet hakkında cezasızlık pratiği işliyor. Tutuksuz yargılamalar, uzun yargılamalar yapılıyor. Bu cezasızlık pratiğinden vazgeçilmesi lazım. Kararlı ve ağır cezalar verilmesi lazım” diye konuştu.