03 Şubat 2016 00:55

Manisa SP’de işçi kıyımı ve baskılar işçinin canına tak etti

Paylaş

Metehan UD
Manisa

Petrol-İş Sendikası, Standard Profil’in (SP) Manisa’daki fabrikasında örgütlenme çalışmalarına hız verdi. Fabrika yönetimi ise işçiler üzerindeki baskısını artırdı. Kasım ayından bu yana 48 sendika üyesi “performans düşüklüğü” iddiasıyla işten atılırken, işçiler yaşananlara tepkili. 

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Standard Profil’de Petrol-İş’in örgütlenme çalışmaları 2013 yılına dayanıyor. İşçilerin üye olması üzerine patron yüzlerce işçiyi kapı önüne koymuş, örgütlenme çalışmaları da sekteye uğramıştı. Ancak hükümetin işçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılarının artması üzerine fabrikada yeniden sendikalaşma başladı. 

ÇIKARMA GEREKÇESİ AYNI

Ancak Standard Profil’in sendikalaşmaya yanıtı yine aynı oldu. 2015’in kasım ayında 23, aralık ayında 13 ve geçtiğimiz hafta 12 olmak üzere toplamda 48 sendikalı işçi işten atıldı. İşten atmalara gerekçe olarak performans düşüklüğü gösterdi. Aynı gerekçe 2013 yılında yaşanan kıyımda da ileri sürülmüş, işten atılan işçilerden 209’u açtıkları işe iade davasını kazanmıştı. Açılan davalarla işçilere baskı uygulayan yöneticiler de ayrıca ceza almıştı. 

İşten atılan işçiler hem çalışma şartlarını hem de yaşadıkları baskıları anlattı. 2 yıldır Standard Profil’de çalışan Arzu Özdemirkaya, akciğer hastalığına yakalanmış. Amirlerin sendika üyesi olduğunu öğrendiklerinde kendisine tavırlarının değiştiğini anlatan Özdemirkaya “Sendikalı olduğumuz için içeride çok baskı gördük. Daha zor işlere veriyorlar. Bir iş yapmamız gerekirken ikinci, üçüncü işi yaptırıyorlar. Tozlu ortamda çalışamaz raporum varken, daha çok tozlu ortama verdiler. İstifa edip çıkmam için ellerinden geleni yaptılar. Rahatsızlığımı öğrenince revire bildirdim, ilgilenmediler” diye konuştu. 

‘HAKSIZ YERE TUTANAK TUTTULAR’

Hastalığı için fabrikanın kendisinden heyet raporu istediğini de belirten Özdemirkaya, şunları söyledi “Heyet raporunu götürdüğümde ise yapacak bir şey yok maskeyi tak çalış dediler. Sendikalı olduğumuzu öğrendiklerinde kancayı öyle bir takıyorlar ki şefler üstümüze baskı yaparak geliyorlar. Lavaboya gidiyorum diye izin istiyorum, döndüğümde sen izin istemedin önüne bir tutanak. İstenen sayıyı çıkarttığım halde tutanak tutuyorlar. Ben tutanaklara Petrol-İş’e üye olduğum için baskı görüyorum diye yazdığımda beni kenara çekip sen nasıl bunu yazarsın diye de baskı yaptılar.” 

‘ARKADAŞLARIMIZ BASKILARDAN YILMASIN’

4 yıldır SP’de çalıştığını belirten Erdal Saylak ise “Son iki yıl zehir oldu bizim için. ‘Neden sendikaya geçtin’ diye bizi tehdit ettiler. ‘Sendikadan çık, yoksa seni işten atarız’ dediler. Ben de dedim ‘Atarsanız atın.’ ‘Sendikadan istifa edersen işten çıkarmayız’ dediler. Onlara nasıl güvenebilirim, işten çıkarmayacaklarına dair. İçeride bir sürü arkadaşımız daha var. Bizi ‘Sizi çıkarırsak iş bulamazsınız’ diye de tehdit ediyorlar. Ancak arkadaşlarımız buna kanmasın. Ben çıkarıldıktan sonra başka bir fabrikada iş buldum. Sendikaya henüz üye olmayan arkadaşlara sesleniyorum, gelsinler, bizlere katılsınlar. Sendika her zaman arkalarında durur, bütün haklarını da alırlar” dedi.  

‘ÇALIŞIRKEN BEL FITIĞI OLDUM’

Çalışırken bel fıtığına yakalandığını dile getiren Abdullah Demir de şunları söyledi: “Palet kaldırırken oldu. Doktorun yanına indim, doktor beni odasından kovdu. Hiçbir şekilde ilgilenmedi. Gereken yerlere şikayetimi ilettim. Yöneticiler oralı olmadı. Ertesi gün kalktım gittim hastaneye. Doktor beni hastaneye yatırdı. 33 gün tedavi gördüm. Bunu beni işten çıkardıktan sonra devamsızlık diye göstermişler. Bu bir haksızlıktır. Bizi sadece sendika üyesi olduğumuz ve örgütlendiğimiz için işten çıkardılar. Biz orada bir lokma ekmeği çocuğumuza götürebilmek için bu çabayı harcadık ve bu çabanın sonunda bizi kapı dışarı yaptılar.” 

BAŞVURU YAPAN İŞÇİLERE DE TEHDİT

Sendika baskısının iş başvurusunda bulunan işçilere de yapıldığını söyleyen Demir “Yeni gelen işçileri alıyorlar toplantı odasına ‘Sendikalı olmayın, sizi de işten çıkarırız’ diyerek gözdağı veriyorlar. Bu insanlar orada korku içinde çalışmaktalar. Bu baskının son bulmasını istiyoruz. Sendikal mücadelemizi devam ettireceğiz. Biz çıktık ama geride kalan arkadaşlarımız haklarına kavuşsunlar” dedi. 

‘CENAZE İZNİ VERMEDİLER’

Fabrikanın silikon kabininde çalıştığını belirten Hami Savan da yaşadıklarını şöyle anlattı: “En son çıkarılmadan iki ay önce-sinde silikon kabininde 15 gün aspiratörsüz olarak çalıştım. Ayrıca bir ay boyunca 173 saat mesai yaptım. Buna insan kaynakları da inanamadı. 15 gün aspiratörsüz çalıştırıldığımı söyleyince beni suçladılar, hakkımda tutanak tuttular. Suçsuz olduğum halde sözlü uyarı verdiler. İki buçuk yıl boyunca izinsiz çalıştım. Cenazem olduğu için izin istedim, bana her cenazeye gidilecek mi dediler. En yakınımın cenazesine gidemezsem kimin cenazesine gideceğim, fabrika yönetiminin mi cenazesine gideceğim.”

SP İŞÇİLERİNE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Petrol-İş Manisa Örgütlenme Bürosu Uzmanı İlker Aydemir de SP işçilerine seslenerek “Gelin haklarınızı arayın, sendikalaşın birlik olun ki, işverenin karşısında bir güç olarak durabilelim. Haklarımızı fazlası ile alabilelim. Sizlerin de iş garantisi yok. Yarın bir gün kimin çıkarılacağı belli değil. Çıkarıldığınızda mağdur olmamak için sendikalaşmanız, birleşmeniz, örgütlenmeniz gerekiyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesi gibi mağduriyet var şu an. Asgari ücret 1300 TL olduğu için eski elemanların çıkarılma gibi bir riski var. Bu mağduriyetleri yaşamamaları için Petrol-İş Sendikasına üye olmalarını ve bir an önce yetki aldırmalarını öneriyorum” dedi. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Mersin Serbest Bölge işçileri birleşirse kazanır…

SONRAKİ HABER

Haiti’de çocuklar çamurdan kurabiye yiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa