07 Şubat 2016 10:18

ESOGÜ Sinema Kulübü Birlikte Üretmeye Çağırıyor

Paylaş

Eskişehir Genç Hayat Grubu

İlk etkinliklerini Casablanca filminin gösterimiyle yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sinema Kulübü, geçen sene kasım ayında kuruldu. Sinema Kulübünün kurulma girişimleri çok daha önceye dayanıyor. Geç kurulmasının sebebini ise bazı yasal sorunlar ve rektörlüğün kulübe sıcak bakmaması olarak anlatıyor ESOGÜ Sinema Kulüp Başkanı Deniz Özcan. Kulübün ilk senesinde bir film gösterimi ve bir söyleşi yaptıklarını söyleyen Özcan, bunun sebebini “Şu anda aktif kulüp katılımcısı bulunmuyor bu yüzden. Bunun zamanla artmasını umuyoruz.” diyerek açıklıyor. Gösterim için sadece iki gün tanıtım yapabilme fırsatlarının olduğunu söyleyen Deniz, kısıtlı zamana rağmen etkinliğe katılımın yoğun olduğunu söylüyor. Kısıtlı imkânlara rağmen katılımın iyi olmasının ise talep konusunda kendilerine heyecan verdiğini belirtiyor.

 

AMACIMIZ FİLM GÖSTERİMİ VE FİLM OKUMALARI YAPABİLMEK
Sinema Kulübünün karşılaştığı herhangi bir sorun var mı diye sorduğumuzda ise "Burada söyleyecek çok şey var gibi." diyerek yanıt veriyor Deniz. Sinema kulübünün ilk amacının film gösterimi ve gösterimi yapılan filmin üzerine film okuması yapabilmek olduğunu anlatıyor ve ilk problemle de burada karşılaştıklarını belirtiyor. Telif hakkı yasaları nedeniyle telifi devam eden filmleri gösteremediklerini aktarıyor. Yasanın eğitim için olduğu sürece gösterim yapmaya izin verdiğini söyleyen Deniz "Yasal sınırlar net olarak çizilmemiş. Birçok üniversite kulübü eğitim amaçlı diyerek gösterim yapıyor, üniversite yönetimleri izin veriyor. Ama biz bu engeli aşamadık ve başka bir yerden sonuca ulaşmak için uğraşıyoruz." diye belirtiyor.
Kulübün oldukça belli ve başlı bir sorununun daha olduğunu söyleyen Deniz gösterim yapabilecekleri bir projeksiyon aletinin olmadığına vurgu yapıyor. Kulübe rektörlüğün herhangi bir maddi desteğinin olmadığını anlatan Deniz, projeksiyon taleplerinin olumsuz sonuçlandığını ve projeksiyonu kendi imkanlarıyla bulabilmeleri gerektiğini söylüyor. “Sinema kulübü film izleyemediği sürece çalışabilecek bir kulüp değildir, yapabileceğimiz bir şeyler mutlaka var.” Diyen Deniz maddi destek içinse sponsor arayışına girdiklerini ve destek olabilecek kurumların yardımlarına açık olduklarını söylüyor.


ÜRETEBİLMEK İSTİYORUZ
Öğrencilerin lisans eğitimleri dışındaki ilgi alanlarında da kendileri bulmaları gerektiğine dikkat çeken Deniz "Ortak ilgilerde buluştuğumuz insanlarla bir şeyler yapabilmek, üretebilmek istiyoruz." diye ekliyor. Üniversite yönetiminin kulüplere maddi ve manevi destek olması gerektiğine dikkat çeken Deniz, kulüplerin etkinliklerini hayata geçirmesi için kulüp ihtiyaçlarının en azından bir kısmının sağlanabilmesi gerektiğini anlatıyor ve ekliyor: "Etkinlik yapmak konusunda üniversite yönetiminin teşvik edici olabilmesi gerekiyor." Bu gibi sorunlardan kaynaklı okulda açılmış fakat işlemeyen bir dolu kulübün olduğuna dikkat çekiyor.
Eskişehir'in de sinema anlamında zengin bir şehir olduğunu belirtiyor Deniz. Eskişehir'de yapılan film festivallerini şöyle anlatıyor, "Farklı dönemlerde birçok farklı film festivalleri yapılıyor. Belgesel Filmler Festivali, İşçi Filmleri Festivali, Anadolu Üniversitesinde Palto Film Festivali gibi farklı festivaller yapılıyor Eskişehir'de" Daha fazlasının Eskişehir'de ve birçok şehirde yapılması gerektiğini belirten Deniz, "Sinema hayatın kendisidir bir çeşit okumadır. Bunun daha fazla görülebilir olması gerek." diyerek ESOGÜ Sinema Kulübünü bizlere tanıtıyor ve yeni dönemde ESOGÜ öğrencilerini birlikte film izlemeye, yorumlamaya çağırıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Macbeth'in İskoçya'sı ve Erdoğan'ın Türkiye'si

SONRAKİ HABER

Zamlı Burslar "Hayırlı" Olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa