44 sanıklı Soma eylemi davası görüldü
Cansu PİŞKİN
İstanbul
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra hayatını kaybeden 301 işçi için Aydın’da eylem yapan 77 kişi hakkında, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada aralarında Avukat Hicran Danışman ve Avukat Burak Özdemir’in yanı sıra sendikacılar, siyasi parti üyeleri, öğretmenler ve öğrencilerin olduğu 44 sanık hakim karşısına çıktı. Sanıklar, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamama suçlamalarıyla yargılanıyor.
İki avukatın sanık olduğu davada Aydın Baro Başkanı ile Baro Yönetim Kurulu ve Baro Eski Başkanı Ahmet Sümer Germen de sanıkların savunmanlığını yaptı.
Kendisiyle beraber yargılanan 44 sanıktan 5’inin savunmanlığını da yapan Avukat Hicran Danışman, Soma Katliamı’nın asıl sorumlularının dahi ciddi bir yargılama geçirmediklerini belirterek, “İş cinayetine tepki gösterenlerin yargılanması, hukukun kimi koruduğunu gösteriyor. Bugün hukuk sistemi hak ve özgürlükleri, demokratik hakları değil, ekonomik gücü elinde bulunduranları korumakta” dedi. AİHM’nin ve Anayasa Mahkemesinin ilke kararlarına rağmen 2911’e muhalefet ile yargılandıklarını söyleyen Danışman, “Bu maddeden yargılanıyor olmamız yargı erkinin de tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürüyor. 4 çocuk aynı olay ve aynı suçtan çocuk mahkemesinde yargılandı ve 2911’e muhalefetten ceza aldı. Tamamen hukukun genel ilkelerine aykırı olan bu kararı temyiz ettik” ifadelerini kullandı. Baroların insan haklarının geliştirilmesinde ve hak ihlallerinde müdahil olmalarının Avukatlık Kanunu’nun gereği olduğunun altını çizen Danışman, “Biz de hem toplumsal duyarlılık gereği hem de yasanın yüklediği görev gereği eyleme katıldık ve anayasal hakkımızı kullandık. Yargı erki toplumu susturmanın aracı olarak kullanılmaya başlandığından davanın beraatle sonuçlanacağına dair kesin bir kanaatimiz yok” dedi.
‘ÖZGÜRLÜKLERE ZERRE KADAR TAHAMMÜL YOK’
Sanıklardan Avukat Burak Özdemir, “Siyasi iktidarın toplantı ve gösteri özgürlüğü ile ifade özgürlüğü hakkındaki yaklaşımı Ekvador’da yaşananlarla açıkça ortaya çıkmıştır. Orada yaşananlar özgürlüklere zerre kadar tahammül gösterilmediğinin göstergesidir. Göstericiler şiddet uygulamadığı halde şiddete maruz kalmaktadırlar” dedi. Soma Katliamı’nı protesto ettikleri için yargılandıklarını belirten Özdemir, “Barışçıl olan bir gösteri yürüyüşü keyfi olarak ve hiçbir ciddi neden olmadan kanuna aykırı denerek engellenmiştir. O güne kadar yürüyüş güzergahı boyunca yürüyüşler barışçıl bir şekilde ve hiçbir engelle karşılaşmaksızın yapıldığı halde o gün keyfi şekilde ve Aydın tarihinde ilk defa barışçıl gösteri engellenmiş ve akabinde müdahale edilmiştir. Oysa AİHM kararları açıktır. Gösteri izin zorunluluğu yoktur ve bir gösteri yürüyüşü barışçıl ise engellenmesi hukuka aykırıdır. İlginç olan şudur ertesi günü yapılan gösteri yürüyüşüne engel olunmamış ve müdahale edilmemiştir. Bu da keyfiliğin açık delilidir” şeklinde konuştu.