NATO sığınmacılarla savaşa hazırlanıyor
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Batılı kapitalist devletlerin askeri gücü olan NATO, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gelen sığınmacılara müdahaleyi tartışıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, pazartesi günü Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sırasında gündeme gelen öneriye sıcak bakmıştı.
Asıl kuruluş maksadı üye ülkelere yönelik dış tehditlere karşı harekete geçmek olarak özetlenen Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) sığınmacıları engellemeyi gündemine alması aynı zamanda bundan sonra sorumluluk alanını genişletmek istediği şeklinde değerlendiriliyor.
NATO’YU AKP ÇAĞIRDI
Almanya’da yayınlanan Süddeutsche Zeitung’da Daniel Brössler tarafından kaleme alınan haberde, NATO’nun “insan kaçakçılarına karşı harekete geçme” önerisinin asıl olarak Türkiye hükümeti tarafından yapıldığı, Almanya tarafından da bunun desteklendiği ileri sürüldü. Haberde, bu çerçevede öncelikli olarak bilgi toplama amacıyla savaş gemilerinin devreye konulmasının söz konusu olduğu belirtildi.
Türkiye ve Almanya yetkilileri tarafından yapılan açıklamaların ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konunun Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında ele alınacağını duyurmuştu. Stoltenberg, açıklamasında Türkiye’nin başvuruda bulunduğunu doğrulayarak, “Sığınmacı krizi hepimizi endişelendiriyor. Bu nedenle, Türkiye’nin başvurusunu ciddiye almalı ve NATO’nun ne yapabileceğini konuşmamız gerekiyor” demişti.
Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberde, Stoltenberg’in konuyla ilgili Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz telefon görüşmesi yaptığı, ancak ayrıntılar hakkında bilgi vermediği belirtildi.
Gazete, Türkiye’nin NATO Savunma Bakanları toplantısına, talep konusunda ayrıntılı bir plan sunmasının yeklendiğini yazdı.
Ancak, Almanya’nın halen NATO misyonu kapsamında Akdeniz’de bulunan Alman donanmasına ait gemiyi kullanmasına sıcak baktığı belirtiliyor. Yine NATO kapsamında Türkiye’ye gönderilen Awacs keşif uçaklarının da sığınmacıların geçişini önlemek için kullanılabileceği ileri sürülüyor.
Öneriye, ABD’nin de sıcak baktığı belirtiliyor. ABD’nin NATO Büyükelçisi Douglas Lute, sığınmacı krizinin öncelikle AB’nin sorunu olduğunu, ancak NATO’nın da üzerine düşeni yapacağını ifade etti.
Türkiye tarafından gündeme getirilen ve Almanya’nın da destek verdiği önerinin kabul edilmesi durumunda NATO’nun Yunanistan sınırlarını korumak için harekete geçmesi bekleniyor. Ancak, önerinin asıl olarak NATO’nun Suriye’ye müdahale için bir vesile bulması için yapıldığı tahmin ediliyor. Sığınmacıların NATO’nun görev alınına dahil edilmesinden bir sonraki aşamanın, NATO üyesi ülkelere giriş yapılan ülkelerde müdahalenin de önü açılabilir.
ALMANYA’DAN TEPKİ GELDİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ankara’nın gündeme getirdiği NATO’nun sığınmacılara karşı Ege Denizi’nde devreye girmesi şeklindeki öneriye tam destek vermesi ülke içinde tepkilere neden oldu. Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD) yaptığı açıklamada, mülteci krizi kapsamında NATO’nun göreve çağrılmasının doğru olmayacağını söyledi. Steinmeier, yaptığı açıklamada,NATO’nun mülteci akınının yönlendirilmesinde rol üstlenmesinin mümkün olmadığını ve NATO’nun keşif çalışmalarına katkıda bulunarak, örneğin insan kaçakçılığıyla etkili mücadeleye yardımcı olabileceğini belirtti.
SPD Meclis Grup Başkan vekili Rolf Mützenich da yaptığı açıklamada, Merkel’in NATO’dan yardım alınabileceği şeklindeki önerisinin hayret uyandırdığını ve Merkel’in bu öneriyi ilk kez Ankara’daki temasları sırasında dile getirdiğini söyledi. Mützenich, Berliner Zeitung’a yaptığı açıklamada, kıyıların daha iyi korunup insan kaçakçılarının yakalanmasında NATO’nun ilk tercih olmaması gerektiğini ve AB’nin bu görevi yerine getirebilecek sınır koruma teşkilatı FRONTEX gibi birimlerinin bulunduğunu ifade etti. Mützenich federal hükümetten yeni planların ayrıntıları hakkında meclise bilgi vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.