11 Şubat 2016 13:58

Eğitim Sen, MEB'in 2016 bütçesine tepki gösterdi: Giderler halkın sırtına yıkıldı

Paylaş

Eğitim Sen üyeleri, bugün Ankara Mersin ve İzmir’de, AKP hükümetinin 2016 eğitim bütçesini protesto ederek, bu konuda hazırlanan bütçenin yükünün de halkın sırtına yüklendiğini söyledi.

Ankara’da TBMM’de MEB’in 2016  bütçe görüşmelerinin devam ettiği sırada Eğitim Sen üyeleri de Meclis Dikmen Kapısı önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya izin vermeyince eğitim emekçileri Mecliste açıklama yaptı. Burada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 2014 yılında 62 milyar TL olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin artan okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarına rağmen 2016 yılı için 76 milyar 354 milyona çıkarılmasının yetersiz olduğunu dile getirdi. “2016 yılı MEB bütçesi, eğitim harcamalarının halkın sırtına yıkıldığının kanıtıdır” diyen Karaca, şöyle konuştu: “Eğitime en çok payı ayırdığını iddia eden AKP Hükümeti döneminde eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6’nın ancak yarısı kadardır. Son 4 yılda yaşanan göreceli artışın temel nedeni ise, eğitimde 4+4+4 dayatması nedeniyle derinleşen sorunların içinden çıkılamaz hale gelmesi. Okulların dönüşümünün yanı sıra derslik ve öğretmen açıklarının artması, özellikle okulların altyapı ve donanım eksikliklerinin yarattığı sorundur.”Yapılması gerekenin kamusal kaynakların yine kamusal bir hak olan eğitime yeterli oranda dağıtılması olduğunu söyleyen Karaca, Eğitim Sen olarak taleplerini şöyle açıkladı:
* MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı, başlangıç olarak OECD ortalamasına çıkarılmalıdır.
* Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.
* Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmeli, ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
* 2016 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır.
* Eğitime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerine yılda iki kez en az bir maaş tutarında ödenmelidir.
* Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı, en az 300 bin öğretmen, 80 bin yardımcı hizmetli ataması acilen yapılmalıdır.
* Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.

‘SAVAŞ BÜTÇESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ’

Eğitim Sen İzmir Şubesi de, MEB’in bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan payın her geçen gün azaldığına dikkat çekmek amacıyla sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Bahri Akkan, AKP’nin bütçesini savaş bütçesi olarak değerlendirerek, “Eğitim Sen olarak savaş bütçesini kabul etmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz” diye belirtti. Eğitim Sen Mersin Şubesi de, şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri Mehmet Cemalettin Kıcır, MEB bütçesinin büyük çoğunluğunun personel giderlerine ve sosyal güvenlik devlet primi giderlerine harcandığını belirterek, "Eğitime bütçeden çok pay ayırdıklarını iddia edenler, bu bütçenin yüzde 80'inin personel harcamalarına gittiğini gizlemektedir" dedi. TÜİK'in 2014 eğitim harcamaları araştırmasına göre 2014'te toplam eğitim harcamasının 113 milyar 571 milyon TL olduğunu belirten Kıcır, "2011 yılında 13,6 milyar TL olan cepten yapılan eğitim harcaması miktarı, ilk üç yıl içinde yaklaşık 10 milyar artarak toplamda 22,5 milyar TL'ye ulaşmıştır. Eğitimde yaşanan ticarileşme ve özel okul teşviklerinin aynı hızda sürmesi durumunda cepten yapılan eğitim harcamaların 2016'da 30 milyar TL'yi zorlaması kaçınılmazdır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avukatlardan Erdoğan hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Barışa imza verdiği için işten atılan Mutluer: Birliktelikten rahatsız oldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa