İşçiler kiralık işçi yasasına karşı: ‘İş güvencemiz tehlikeye girecek’
Dilara ÇOBAN
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Meclise daha önce de gelen, özel istihdam bürolarına ‘Geçici iş ilişkisi kurma’ olarak ifade edilen işçi kiralama yetkisinin verilmesiyle ilgili yasa tasarısına Kocaelili işçiler tepki gösteriyor. Uygulamayı ‘kölelik sistemi’ olarak değerlendiren işçiler, “Uygulamayla hak talep edemeyeceğiz. Kadrolu işçiler de etkilenecek, iş güvencemiz olmayacak” dedi.
Kimya sektöründe çalışan Bahattin Yılmaz, “Var olan işçilerin ellerindeki hakları almak için uygulanmak istendiğini düşünüyorum” dedi. Tasarının kendilerini zor durumda bırakacağını belirten Yılmaz, “Bizi zorlayacak, ücretlerimizi düşürecek. Bundan sonra işe başlayacak kadrolu işçilerin ücretlerini düşürecek. İşçilerin örgütlenmekten başka, gürültü yapmaktan, ses çıkarmaktan başka çaresi yok. Çünkü hakim güç her anlamda saldırıyor bizlere, bizim bunlara karşı durmamız lazım” diye konuştu.
SENDİKALARA TEPKİ VAR
Plastik sektöründe çalışan Ali Kasımoğlu ise kimsenin kiralık işçi olarak çalışmak istemeyeceğini belirtti. Tasarıyı haberlerden takip ettiğini belirten Kasımoğlu, “İşçiliği bitirmek için yapılan bir çalışma. Güvence diye bir şey kalmadı. Bütün sosyal haklarımızı elimizden alarak, istediği gibi çıkarıp istedikleri gibi işe alacaklar. Patron bizim gibi kadrolu işçileri çalıştırmak istemeyecek artık, yarın bizi de çıkarıp yerimize kiralık işçi almak isteyecekler” dedi. Sendikalara da eleştiride bulunan Kasımoğlu, “Sendikaların sesi çıkmıyor” dedi.
Metal sektöründe çalışan Murat Özkan ise, kiralık işçilik hakkında çok bir bilgisinin olmadığını belirtti. Özkan, “Ama bu durum çok kötü etkiler iş hayatını. Patron en ufak bir durumda bizi işten çıkarmak isteyebilir. Ben asla kiralık işçi olmak istemem. Yastığa başımı koyarken rahat uyumak isterim. Yarın başıma ne iş gelecek diye düşünerek yaşamak istemem, iş güvencesi isterim” diye konuştu.
‘KİM İSTER KİRALIK İŞÇİ OLMAYI?’
Sanayide çalışan bir işçi de, “Kiralık işçi olarak çalışmak ister misiniz?” sorumuza, “Olur mu canım, kim ister kiralık işçi olmayı?” diye cevap veriyor ve şöyle devam ediyor: “İşçiyi çalıştır, işin bitince çıkar. Devlet bu işçilere yardımcı olacak mı mesela? Onu bilmiyoruz. Geçici iş gibi düşünüyorum. Çok saçma ve gereksiz bir şey. Daha önce de gündemdeydi, o zaman da sıcak bakmıyorduk, şimdi de sıcak bakmıyoruz. Önce iş güvencesi gerekiyor, bu çok önemli.”
‘BU BİR KÖLELİK SİSTEMİ’
Trakya Sanayi’de çalışan bir işçi ise kiralık işçi sistemini kölelik olarak nitelendirdi. Bu sistemde işçiye değer verilmeyeceğini belirten Trakya Sanayi işçisi, “Bu sistemde hakkımızı alamayız. Çok gereksiz ve olmaması gereken bir sistem bu. İşçi buna karşı birlik olmalı, herkes eşit olmalı, herkes hakkını almalı. Olmadığı takdirde işçi masaya yumruğunu vurmalı” dedi.
Alüminyum sektöründe çalışan bir işçi de sistemin amacının ucuza işçi çalıştırmak olduğunu ifade etti. İşçi, “Sendikalar sessiz olduğu için işçilerin yapabileceği bir şey yok. Herkes birilerinin ağzına bakıyor, sindiriliyor insanlar. Ucuza işçi çalıştırmak amaçları. Maaşlar düşecek, herkesin durumunu etkileyecek” ifadelerini kullandı.
KİRALIK İŞÇİLİK
Hükümetin, doğum teşvikleri paketine sıkıştırarak Meclise sevk ettiği düzenlemeyle, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veriliyor. Böylece şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak, isteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak. Emek sömürüsüne yol açacak bu sistemde bürolar, hem işçiden hem patrondan ücret alabilecek. İş güvencesini de ortadan kaldıran düzenlemeyi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki kez veto etmişti.