Bir kent altın madenine karşı teyakkuzda
Özer AKDEMİR
Artvin Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe’de, Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen altın madeni için yetkililer yine harekete geçti. Çevre illerden yüzlerce jandarma ve polis eşliğinde maden alanına çıkıp, ormanlık alanını şirkete tahsis etmek isteyen yetkililere karşı bütün kent ayağa kalktı. Artvinliler Cerattepe'ye giden yol üzerindeki Atmaca mevkiinde barikat kurarak dağa çıkışlara engel oldu. Polis ve jandarma biber gazıyla binlerce kişinin bulunduğu kalabalığa saldırırken, Artvin halkının direnişi gece ve gündüz binler halinde madene yine geçit vermedi.
JANDARMA VE POLİS EŞLİĞİNDE GELDİLER
Sabah erken saatlerde, maden şirketi çalışanları, iş makineleriyle birlikte çevre illerden gelen çevik kuvvet ve jandarma ekipleri eşliğinde Cerrattepe’ye doğru yola çıktı. Durumu önceden haber alan Artvinliler de, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde, geceden beri Cerattepe’ye çıkan yol üzerinde araçlarıyla barikat kurmuştu. Cerattepe yolundaki Atmaca Mahallesi’ne ulaşan konvoyun yolu binlerce Artvinli tarafından kesildi. Yüzlerce güvenlik gücü ile Artvinlilerin karşı karşıya bekleyişi uzun süre devam etti.
POLİS KENTİ TERKETSİN!
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, kendilerine yolu açmalarını söyleyen güvenlik güçlerine “Esas siz kenti terk edin” diye seslenirken, Artvinlilerin avukatı Bedrettin Kalın ise şirkete orman alanının tahsis edilmesine çalışıldığını, oysa davaların hala devam ettiğini söyledi. Kalın, geçtiğimiz aylarda 18 bin lira keşif ücreti yatırdıklarını ve keşif beklerken bu saldırı ile karşılaştıklarını söyledi.
Altın madencilerinin Cerattepe’de yer tespiti yapmak istediği öğrenildi.
‘YARALILAR GELEBİLİR’ TALİMATI
Sabah saatlerinde kentteki hastanelere, “Yaralılar gelebilir hazırlıklı olun” talimatı gittiği söylendi. Artvin’deki esnaf da “Cerattepe’ye müdahale olursa bu işyeri kapanacaktır” yazılı afişlerin asılı olduğu işyerlerini kapatarak Artvin halkının yanına çıktı, minibüsler iş yavaşlattı. Öğrenciler okulda derslere girmeyip direniş yerindeki anne babalarının yanına gitti. Çevre ilçelerden de çok sayıda yurttaş Artvinlilerin direnişine destek olmak için kente geldi. Bu arada İstanbul, İzmir gibi illerde de Artvindeki olaylara tepki için basın açıklamaları yapıldı. İstanbulda Karadeniz İsyandadır Platformu Cengiz Holdingin binası önünde toplanıp Artvin’e yapılan saldırıyı kınadı. EGEÇEP ise yaptığı yazılı açıklamada Artvin Valisini ve güvenlik güçlerini yaşam alanlarını korumaya çalışan halka saldırmanın suç olduğu konusunda uyararak Artvin direnişine destek çağrısı yaptı.
GAZ BOMBALARIYLA SALDIRDILAR
Saat 11.30 sularında polis ve jandarmanın gaz bombası, plastik mermi ve coplu saldırısı başladı. Saldırıda yaralanan vatandaşlar olurken Artvinliler barikattan geri adım atmadılar. Polis Artvinlilerin direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.
'POLİS İKİ METREDEN ÇOCUKLARA GAZ SIKTI'
Artvin'de polisle halkın gergin bekleyişi devam ediyor. Öğle saatlerinde yapılan polis saldırısını anlatan Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinden Göksel Öztürk, şimdiye kadar böyle bir şey yaşamadıklarını belirterek, "Polis 2-3 metreden çocuklarımıza biber gazı ile müdahale etti. İçlerinde 3-4 yaşında, ortaokul, lise öğrencileri olan çocuklarımız vardı" dedi. CHP milletvekilleri ve parti il başkanlarının vali ile görüştüğünü, halkın kararlılığını aktardığını belirten Öztürk, "vali de İçişleri Bakanı ve Başbakanla görüşüp durumu aktaracağım demiş. Biz burada 3-4 bin kişi olduk. İlk saldırı anındaki paniği atlatıp polis saldırısını püskürttük. Onlar yolun aşağısında biz yukarıda bekliyoruz. Kararlıyız, geçit vermeyeceğiz" dedi. Kentte her köşe başının dışarıdan getirilen polislerce kesildiğini, insanların araçlarıyla yukarıdaki direniş noktasına gidişine izin verilmediğini ifade eden Öztürk, Artvinlilerin bunun üzerine kilometrelerce yürüyerek barikata katıldığını söyledi. Polise taşı atma meselesi yüzünden çıkan tartışmanın dışarıdan gelen birkaç kişinin provokasyonu ile başladığını dile getiren Öztürk, "MHP İl Başkanı ile görüşüp provokasyon yapanları gösterdik. Onlar da hemen alandan uzaklaştırıldı. Sorunu çözdük" dedi.
NELER OLDU?
Artvin’e 16 kilometre, dünyaca ünlü Kafkasör yaylalarına ise sadece 8 kilometre uzaklıkta işletilmek istenen altın madenine karşı 20 yıldır bir direniş var. 20 yıldır madenci şirketlerin Cerattepe’de işletmek istediği altın madenine karşı direnen ve madene izin vermeyen Artvinliler, son olarak AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding tarafından alınan maden sahasında yeniden altın çıkarma girişimine karşı da aylardır ayakta. Mahkeme tarafından iptal edilen ÇED raporu yerine yeni bir ÇED Raporu kandırmacası ile altın madenciliği için yeniden girişim başlatılması üzerine Haziran ayı başından itibaren Artvinliler Cerattepe’de nöbete başlamışlardı. Maden araçlarının alana girmesine barikat kurarak izin vermeyen halkın kararlılığına karşın Artvin Valisi’nin şirketin alanda çalışması için inadı da devam ediyor.