Uluslararası Barış Delegasyonu: Çözüm sürecine katkı için geldik
Uluslararası Barış Delegasyonu, barış sürecinin yeniden başlatılması ve gözlemlerini paylaşmak üzere İstanbul’a geldi. Uluslararası Barış Delegasyonu, Elite World Otel’de basın toplantısı yaptı. Toplantıda ilk olarak Nelson Mandela’nın Avukatı Yargıç Essa Moosa konuştu. Moosa, Türkiye’ye geliş amaçlarının Türkiye’deki barış görüşmelerinin ne aşamada olduğunu görmek olduğunu kaydederek, “Çözüm süreci bir yerde devletin belirlediği takvime göre yürüdü. Bizim asıl amacımız bu görüşmelerin ne aşamada olduğunu görmek ve buna nasıl katkı sunabiliriz” dedi.
‘ADALET BAKANLIĞI BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI’
Moosa, “Delegasyonumuz adına Adalet Bakanlığına başvuruda bulunduk. Delegasyon adına Öcalan ile görüşme talebinde de bulunacaktık. Öcalan barış süreci için çok önemli bir rol oynuyor. Adalet Bakanlığı daha mektubu almadığını söyledi. Biz de bugün yeni bir mektup gönderdik” diye konuştu. Yaptıkları görüşmelere ilişkin Moosa, “Seçimlerden önce seçilmişlerin Öcalan ile yaptıkları görüşmelerin engellendiği, avukatların 5 yıldır görüşemediği, ailesinin 14 aydır görüşmediği bilgisini aldık. Uluslararası anlaşmalar nezdinde her mahkumun avukatları ile ailesi ile görüşme yetkisi vardır. Adalet Bakanlığından kimsenin bizim ile görüşmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı” dedi.
Moosa, “Abdullah Öcalan çok önemli bir politik aktör. Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu ülkelerle sorunlarını çözmesi için önce içindeki sorunları çözmesi gerekir. Evet, Türkiye Cumhuriyeti ve Öcalan Suriye’deki sorunları çözebilir ama önce Türkiye’deki sorunları çözmeliler” diye konuştu.
‘AMACIMIZ HÜKÜMETİ ÇÖZÜM SÜRECİNE İKNA ETMEKTİ’
Moosa, Adalet Bakanlığı ile görüşme yapmaları durumunda hangi taleplerde bulunacaklarına ilişkin şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı ile görüşüp, hükümeti çözüm sürecinin devam ettirmekte ikna etmekti amacımız. Şiddet ile bir çözüm üretmek mümkün değil. Dünyanın her yerinde bu gibi sorunların çözümünde şiddet ile değil, diyalog ile sonuca ulaşıldı. Güney Afrika deneyimi için de bunu söyleyebilirim. Mandela’nın cezaevinde olduğu bir dönemde özgürlük güçlerinin rejimi yenme gibi bir durumu yoktu. Elbette iki ülkedeki durum birbirinden çok farklıdır. Ortak noktalarda bulunduğundan birbirimizin deneyimlerinden ders çıkarabiliriz. Bu sorunların çözümünün tüm tarafların katılacağı barış görüşmelerinden geçtiğine inanıyorum.”
Moosa, “Türkiye’de Kürt sorununa kim çözüm getirirse o da Nobel Barış Ödülü’nü almalı bence. 2011’de Türkiye’ye geldik ve halkta bir umut vardı. 2014 yılında bir kez daha geldik ve bir rapor hazırladık. O zaman da dile getirmiştim zaten” dedi.
Moosa, konuşmasının devamında savaşların bir çözüm olamayacağını söyledi.
‘BARIŞ SÜRECİNİN DEVAMI İÇİN GELDİM’
İngiltere Parlamentosu Adalet ve Barış Komisyon Başkanı Joe Ryan, “Yıllardır Türkiye’deki sorunlar ile ilgileniyorum. Barış sürecinin devamı için buradayım. Bir şeyler başaramayabiliriz ama denediğimizi bilmem önemli” dedi.
Almanya Federal Meclis Parlamenteri Andrej Hunko yaptığı konuşmada, “Türkiye ile Almanya arasında iyi ilişkiler var. Ancak, Almanya’da Türkiye’nin politikalarına son dönemde bir tepki oluşmaya başladı. Protesto sesleri de mecliste yükselmeye başlıyor” diye belirtti.
Ekvator Eski Kültür Bakanı Francisco Velasco Andrade ise, “Günümüzde farklı ülkelerin temsilcileri Suriye’deki sorunu çözmek için bir araya geliyor ama önemli olan toplumların bir araya gelmesi. Öcalan’ın Türkiye barışı için rolü çok önemli” diye konuştu.
Cizre’de yaşanan vahşete ilişkin soruya ise Moosa, “Sorunun tek çözümü barışçıl ve politik yoldur. Şiddetin önüne geçmek için gerekirse iki taraf da tavizler vermelidir” dedi. Basın açıklamasının ardından Nelson Mandela’nın Moosa’ya teşekkür içeren mektubu ve Asrın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan rapor basın ile paylaşıldı. (İstanbul/DİHA)