21 Şubat 2016 14:05

Cizre’ye dönmek de kolay değil!

Paylaş

Beyar  ÖZALP
Şırnak

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre’den ayrılmak zorunda kalanlar, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ‘operasyonlar bitti’ açıklamasının ardından yeniden evlerine dönmeye çalışıyor. Ancak geri dönüş hiç de kolay değil. İlçeye girişler kontrollü bir şekilde yapılıyor. Belediye çalışanları ve kamu çalışanlarının kaymakamlık izni ile araçları ile girebildiği ilçeye diğer vatandaşlar ise kilometrelerce yol yürüyerek girebiliyor. 

‘KENDİ MEMLEKETİMİZDE GÖÇMENİZ’

Üniversite öğrencisi Barış Yıldırım ilçeye girmeyi başaran Cizrelilerden biri. Yıldırım okulunun tatil olmasından sonra haftalarca başka şehirlerdeki akraba ve arkadaşlarının yanında kaldıktan sonra geçtiğimiz hafta Cizre’de yaşayan ailesinin yanına gelebilmiş. İlçede koşulların çok kötü olduğunu söyleyen Yıldırım “Cizre’ye girince yaşadığım hisleri anlatmam mümkün değil. İnsan doğup büyüdüğü şehri bu şekilde görünce  duygulanıyor. Her şeyimizi, anılarımızı, hatralarımızı bizden alıp götürdüler. Kendi memlekettimizde göçmen hissediyoruz” dedi. 

‘CİZRE’DE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Cizre-Nusaybin Karayolunda bekleyen ve ismini vermek istemeyen bir kamu emekçisi ise “Ailemle beraber Antep’te kalıyorduk. Kurumumdan gelen ‘en geç Pazartesi işbaşı yapın’ çağrısı üzerine yasağın kalkması umuduyla ailemi de yanıma aldım. Aylardır akrabalarımızın ve hemşerilemizin yanında kalıyorduk. Cizre’de nasıl bir ortamla karşılaşacağımızı bilmiyorum Ama her ne şekilde olursa olsun ilçede yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ELDE AVUÇTA OLAN BİTİNCE MECBUR DÖNDÜM’

Cizre’ye ailesi ile beraber yürüyerek girmeyi başaran Cizreli bir esnaf ise uzun süredir çalışamadığı için elinde avucunda bir şey kalmadığını bu nedenle de dönmek zorunda kaldığını anlatıyor. İlk önce  İdil’deki akrabalarının yanına sığınıdığını orada da çatışmaların başlamasıyla Midyat’a gittiğini belirten esnaf  “Midyatta üç aile beraber bir ev tuttuk. Herşeyi bitirdiğimiz için Cizre’ye dönmek zorunda kaldık” diye konuştu. Evinin çatışmaların yoğun yaşandığı bir mahallede olmadığını ama buna rağmen büyük zarar gördüğünü ifade eden esnaf, evini onarmak için yasağın kalmasını beklediğini söyledi. Yaşamsal ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını sorduğumuz esnaf  “Günde 2-3 saat açık kalan market ve fırınlar var. Oradan gıda ihtiyacamızı karşılıyoruz. Haftada 2 kez su veriliyor” dedi. 

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kürdistan Örgütü'nden Dünya Anadil Günü açıklaması: Halklara ve dillere özgürlük!

SONRAKİ HABER

Kütle çekim dalgaları keşfi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa