Cebimize delik açtılar
Elif Bengüsu ARIK
Hacettepe Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi'nde semt servisi ücretleri geçen hafta itibariyle 3 TL olarak belirlendi. Daha önceleri okul öğrencilerinin 3 vesait değiştirerek kampüs yerleşkesine ulaşan öğrenci için 3 TL ne yükte ne de pahada hafif. Beytepelilerle bu sıkıntıyı beraber tartışma olanağı bulmak için 5 soruluk mini bir anket hazırladık. Anketimizin soruları ise şöyle:
· Beytepe yerleşkesi içinde mi dışında mı yaşıyorsunuz?
· Beytepe yerleşkesine gün içinde ulaşımınızı ne kadar sürede sağlıyorsunuz?
· Ulaşımınız esnasında kaç vesait kullanıyorsunuz?
· Semt servislerinin güzergahlarını yeterli buldunuz mu? (Bulmuyorsanız nerelere eklenebilir?)
· Semt servislerinin 3 TL olması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Birebir konuşmalar ve anketlerden toplanan veriler gösteriyor ki üniversitelilerin en temel sorunu olan ulaşım sorunu çözülmedikçe Türkiye'nin en güzel kampüslerinden olan Beytepe için bir kampüs hayatından bahsedilemeyecek. Okuldan bir an önce çıkmak isteyen öğrenci, semt servisine binemediği için otostopa mahkum bırakılan yurt öğrencileri, dersini bitirir bitirmez trafiğe takılmadan evine gitmek isteyen akademisyenler, parası olmadığı için semt servisine binemediği gibi 3 vasıta değiştirse dahi sabah dersine yetişemeyenler, ancak akşam ders çıkışına konan topluluk etkinliklerine merkeze inerken zorluk yaşayacağı için katılmayanlar... Bu yüzden ulaşım sorunu; ana arteri de olsa öğrencinin cebini rahatlatmaktan öte üniversitedeki özgür bilim ortamını da bir o kadar engelleyen vaziyette. Beytepeliler için ulaşım sorununun okulun ana gündemi haline getirildiği faaliyetler, imza kampanyaları, forumlar neticesinde ulaşılabilecek herhangi bir kazanım; hem günlük harçlığımızın yarısının cebimizde kalması hem de üniversitelilerin yaşanılabilir kampüs ve özgür bilim ortamı için büyük bir adım demek.
BREZİLYA VE BEYTEPE BENZER Mİ?
Geçtiğimiz ay Brezilya'da toplu taşıma araçlarına yapılan yüzde 10'luk zam ülkenin tamamını ayağa kaldırmıştı. Toplu taşıma, kaliteli sağlık ve eğitim hizmeti için talepleri vardı. Luiz Mendes Junior ise "Otellerdeki partileri için gereken parayı biz ödemek zorundayız. 40 kuruş deyip geçmeyin. Bu bizim için çok para demek." ifadelerini kullanmıştı. Beytepe'de ulaşım anketi sonuçlarından çıkan sonucun Brezilya'da ulaşım zammı talepleriyle örtüşmesi bize şunu gösteriyor: kent içi dinamiklerin ve sermayenin düğümlediği 'ulaşım' sorunu üniversitelileri; kampüsün rengini yeniden özgürlükten yana kullanacak şekilde düşünmeye itiyor. Ulaşım her Beytepelinin aşmak zorunda kaldığı haftalık tutarı iki hanelik saatlerden, dört tarafı metallerle çevrilmiş olarak metroda posta kolisi gibi savrulmaktan başka bir anlam taşımamaya başlıyorsa bu Hacettepe Beytepe kampüsü için değişim zamanının geldiğinin işaretidir.