Adıyamanlı Petrol-İş üyesi işçiler:Sektördeki krizin faturası işçiye çıkarılamaz
Petrol fiyatlarındaki düşüş gerekçesiyle, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlaştırıldığını ifade eden Petrol-İş üyesi işçiler, iş bırakarak TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü önünde bir araya geldi. İşçiler, “Sektörde yaşanan krizin faturası bizlere çıkarılamaz” dedi.
Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube üyesi işçiler, sabah iki saat iş başı yapmayarak saat 08.00 sıralarında TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü önüne yürüdü. İşçiler sık sık “TPAO bizimdir bizim kalacak”, “TPAO Tekel olmayacak”, “Gün gelecek devran dönecek yönetim işçiye hesap verecek” dedi. Burada işçiler adına konuşan Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, iki yıl önce gündeme getirilen ‘Bütünsel Dönüşüm Programı’ ile Türkiye petrollerinin parçalanması, istihdamın güvencesizleştirilmesi ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti. Geçen süre boyunca bu yönde uygulamalara gidildiğini ve uyarılarının dikkate alınmadığını ifade eden Tırpan, “TPAO yönetimi sektörde yaşanan krizin faturasını işçiye çıkarmak istiyor. Yönetimi, bu tavrını değiştirmesi ve sorunların çözümü noktasında adım atması için son kez uyarıyoruz” dedi. Petrolde yaşanan fiyat krizinin kurum yönetimi tarafından fırsata çevrilmeye çalışıldığını ve ‘Bütünsel Dönüşüm Programı’ uygulamalarının derinleştirildiğini söyleyen Trpan, “Binlerce Petrol-İş üyesi işçinin geleceğinin kararmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Tırpan söyle devam etti: “Bütünsel Dönüşüm Programından vazgeçilmelidir. TPAO’nun küçülmesine ve zayıflatılmasına izin vermeyeceğiz. Hizmet alımlarının yaygınlaştırılmasına ve taşeronlaştırmaya son verilmelidir. Kurumda kadrolu istihdam için asıl ve yardımcı işlerin belirlenmesine ilişkin çalışma, sendikayla birlikte gerçekleştirilmelidir. TPAO’da asıl işi yapan taşeron işçiler, özel güvenlikçiler ve üyemiz olan geçici işçiler kadroya alınmalıdır. Petrol fiyatlarındaki düşüş gerekçesiyle, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılması kabul edilemez. Sözleşme hükümlerinin ihlal edilmesi ve kazanılmış haklarımızın geri alınmasına yönelik girişimlere son verilmelidir. Petrol sektöründe dikey entegrasyonun kamu eliyle yeniden sağlanmasının gerekliliği bugün tekrar ortaya çıkmaktadır. Sektörde üretimden rafinaja, petrokimyadan akaryakıt dağıtıma TPAO çatısı altında entegrasyon yeniden sağlanmalıdır. (Adıyaman/EVRENSEL)