24 Şubat 2016 10:28

KESK Genel Başkanı Lami Özgen: ‘İş güvencesi kırmızı çizgimizdir’ diyenlerle ortak mücadeleye hazırız

KESK Genel Başkanı Lami Özgen 'İş güvencemizin ortadan kaldırılmasına yönelik tutumlara asla prim vermeyeceğiz. Bu tehlikeye karşı işçi sendikalarıyla, bu değişikliği kendisi için sorun olarak gören kamu sendikalarıyla, iş güvencesi kırmızı çizgimizdir diyen bütün konfederasyonlarla ortak mücadele etmeye hazırız.' dedi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapmak istediği değişiklikle kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyledi. İşçiler için iş güvencesinin son kalesi olan kıdem tazminatı hakkının da gasbedilmek istendiğine dikkat çeken Özgen, iş güvencesini kırmızı çizgi olarak ifade etmenin ortak bir mücadeleyi gerektirdiğini dile getirdi.

AKP Hükümeti’nin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapmaya çalıştığı değişikliği nasıl değerlendiriyorsunuz? Hükümet bu değişiklikle ne hedefliyor?

Hükümet 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapacağı değişiklikle yeni bir kamu personel rejimini hedefliyor. Bu sistem performansa dayalı esnek, kuralsız çalışmayı içeriyor. Hükümetin buradaki temel amacı kamu çalışanlarının iş güvencesini ve emeklilik hakkını ortadan kaldırmak, böylelikle çalışma yaşamını esnek güvencesiz ve kuralsız bir şekilde yeniden düzenlemek.

Bunun için de hükümetin çeşitli bahaneleri var. “Kapağı devlete atmak”, “Yan gelip yatmak” gibi. Bunlar gerçek dışı bahanelerdir. Çünkü hangi sektörde olursa olsun kamu alanında yan gelip yatanlar hükümetin yandaşlarıdır. Kamu çalışanları tam tersine çok fazla çalışıyor. Bir kamu çalışanının günlük hizmet verdiği yurttaş sayısı, OECD ülkelerinin çok üzerinde. Ama hizmetin verimliliği ve rekabet ilişkisi neolibereal politikalar çerçevesinde biçimlendirilerek sanki çalışmıyormuş gibi gösteriliyor. Kamuda, kadro açığı olmasına rağmen esnek çalışma ve performansa dayalı çalışmayı hayata geçirmek için bu tür söylemleri öne çıkarıyorlar.

ÇALIŞMAYANI İŞTEN ATAMIYORUM YALANI

Kanunda yapılacak düzenlemeyle iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini belirttiniz. Sürgün, soruşturma ve görevden alma cezaları en çok KESK’e bağlı sendikaların üyelerine uygulanıyor. Çoğunun da politik gerekçelerle olduğunu sık sık dile getiriyorsunuz. Bunlarla birlikte değerlendirince, mevcut kanunda kamu emekçilerinin iş güvencesi ne durumda?

Evet. Mevcut 657 Sayılı Kanun’da bile kısmi iş güvencesi vardır. Ama 657 Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin hükümlerini düzenleyen, özellikle 124. ve 125. maddelerine baktığımızda işini yapmayan memuru koruyan herhangi bir madde yok. Eğer hükümet “Kamu çalışanları çalışmıyor, vatandaş mağdur kalıyor ve bu memuru işten atamıyorum” diyorsa bu kocaman bir yalandır. Sonuçta bu maddeler kamu çalışanlarını koruyan bir zırh değil. Mevcut yasa çerçevesinde birçok eylem ve etkinlikten dolayı, örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü, gösteri ve toplu yürüyüş özgürlüklerini kullandığı gerekçesiyle haksız idari soruşturmalarla birçok üye ve yöneticimizi görevden atıyorlar. Son üç dört aydır soruşturma ve görevden atmalar yaygın hale geldi.

Burada sormak gerekiyor: Hükümet bunları hangi yasayla yapıyor? 657 Sayılı Kanunun 124. ve 125. maddelerine göre yapıyor. Demek ki haksız bir şekilde kamu çalışanlarını görevden atabiliyor. O yüzden yeni personel rejiminin gerekçesi ‘işini yapmayan kamu çalışanını görevden atamıyorum’ değil. Hem işini yapıp, hem temel hak ve özgürlüklerini kullanıp, hem de muhalif olan, başta bizim üyelerimiz olmak üzere, tüm kamu çalışanlarını istediğin şekilde bu yasa kapsamında görevden atabiliyorsun.

Şimdi de bu yalanın yanı sıra bir de “Biz paralelle mücadele için etmek için yasayı değiştiriyoruz” gibi açıklamalar yapıyorlar. Sonuçta suç işleyen kamu çalışanını cezalandıran hem 657 sayılı yasa, hem de diğer ceza yasaları var. Ancak hükümete bu yasalar yetmiyor. “Ya tamamen bendensin ya da düşmansın” zihniyetiyle hareket ettiği için yeni yasalara ihtiyaç duyuyor. Bu yeni yasalarla muhalif olan kamu çalışanlarını bertaraf etmek istiyorlar. Başbakan tarafından çıkarılan son genelge de buna denk düşüyor. Aslında bu genelge 28 Şubat döneminde ve 12 Eylül’de çıkarılan genelgelerin ta kendisidir. Darbeci zihniyetler tekrar tekrar üretilerek muhalif olan, AKP’den yana olmayan kamu çalışanlarının çalışma hakkı elinden alınmak isteniyor.

YAKLAŞAN TEHLİKEYE KARŞI BİRLİKTE MÜCADALE

Bu yasanın Meclise gelmesi halinde KESK’in tavrı ne olacak? Kamu emekçilerinin iş güvencesi için kamu konfederasyonları ortak bir mücadele hattı oluşturabilir mi?

KESK olarak işçiler için kıdem tazminatı neyse kamu çalışanları için iş güvencesi de odur. Bunu ortadan kaldırmaya yönelik hükümetin öne çıkardığı çerçeveler toz pembe değildir. Kamu çalışanların ve işçilerin iş güvencesini, geleceğini çalmaya yönelik politikalardır. Biz hem işçiler, hem de kamu çalışanları için iş güvencesinin son kale olduğunu ve bunu kaybetmemek için hem kendi programımız çerçevesinde, hem de bunun çalışanların güvencesi olduğunu savunan bütün kesimlerle birlikte mücadele etmeye hazırız. Ağustos ayında da ifade ettik. İş güvencemizi korumanın tek yolunun grevli ve toplusözleşmeli bir sendikal haktan geçtiğini söyledik.

İş güvencemizin ortadan kaldırılmasına yönelik tutumlara asla prim vermeyeceğiz. Bu tehlikeye karşı işçi sendikalarıyla, bu değişikliği kendisi için sorun olarak gören kamu sendikalarıyla, iş güvencesi kırmızı çizgimizdir diyen bütün konfederasyonlarla ortak bir mücadele etmeye hazırız. Bütün kamu ve işçi konfederasyonları, eğer kırmızı çizgi olarak görüyorlarsa hükümetin iş güvencesini ortadan kaldırmaya ilişkin yönelimlerine karşı ortak mücadele etmek zorundalar. Ancak konfederasyonların kendi kurulları veya basın önünde iş güvencesini kırmızı çizgi olarak ifade edip kapalı kapılar ardında iş güvencesini belli hükümet ve sermayeye peşkeş çekmesine karşı da mücadele edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: İş güvencesi memurun varlık sorunudur, nefs-i müdafaa hakkımızı kullanırız

SONRAKİ HABER

Esneklik arttıkça güvence azalır, güvence arttıkça esneklik azalır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa