Ülkeler ayrı, talepler aynı
Dünya’nın bir çok bölgesinde, hükümetler kemer sıkma,, özlelleştirme, tasarruf planlarıyla işçilere ağır çalışma koşulları dayatırken, işçi ve emekçiler de hak gasplarınıa karşı greve çıkıyor eylem yapıyor. Türkiye’de Oyak Renault’da işçiler, patron, hükümet ve polisin baskılarına rağmen, işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle başlattığı eylemler devam ederken, Hindistan’da da Tata Nano işçleri de benzer bir taleple direnişe geçti.
ABD’de otomativ sektöründe işçilerin yeni bir ücret ve sosyal hak talepleri için direnişleri sürerken, çelik ve alüminyum sektörlerinde işten çıkarmalar tırmanmaya devam ediyor.
Meksika’da işçileri verilmeyen maaşlerını almak için direnişe geçerke, Arjantin’de yeni hükümete gelen Macri’ye karşı büyük bir grev gaerçekleştirdi. Dünyanın bir çok ülkesinde farklı ülkesinde direnişler başlasa da, işçilerin ‘azm, çalışma koşulları, güvenli çalışma’ talepleri aynı.
HİNDİSTAN: TATA NANO OTOMOBİL İŞÇİLERİNDEN GREV
Hindistan’da Ahmedabad kentinden Tata Motors'un Nano fabrikasında 400'den fazla işçi fabrika yönetimi tarafından işten çıkarılan 28 işçinin yeniden alınması için fabrikanın önünde grev yapıyor. İşçilerin grevi fbrika önünde devam ediyor. Tata Motors’da yetkili bir sendika bulunmamasından dolayı, işçiler kendi komitelerini oluşturdular. Çalışma Bakanlığı işçilerin kendileri ile görüşmek istemediğini iddia ederek, işçilerin grevine müdahalede bulunulacağının sinyalini verdi. Çalışma Dairesi yardımcısı dün basına verdiği demeçte “Grev yasadışıdır ve sonlanmalıdır.” açıklaması yaptı.
ABD: ÇELİK SEKTÖRLERİNDE İŞTEN ÇIKARMALAR
ABD’de otomativ sektöründe bir yanda yeni toplu iş sözleşmeleri için görüşmeleri sürerken, Ford, General Motors (GM) ve Fiat Chrysler’da işçilerin yeni bir ücret ve sosyal hak talepleri için direnişleri sürüyor. Öte yandan, çelik ve alüminyum sektörlerinde işten çıkarmalar tırmanmaya devam ediyor. Ocak ayınada, ülkenin en büyük çelik üreticisi US Steel, Mart ayında haddehaneyi durdurmayı planlarken, Texas’taki Lone Star Boru İşletmeleri’nden 677 işçinin çıkarılacağını duyurdu. Fabrika, geçtiğimiz yıl üretime ara vermişti fakat kısa süreliğine üretime geri dönmüştü. Ocak ayında, Republic Steel, kuzeydoğu Ohio eyaletinde haddehanede çalışan 200 çelik işçisini işten çıkardı. Yapılan açıklamada, şirket gerekçesini enerji sektöründen gelen talebin düşmesine bağlıyor. Şirket ayrıca otomotiv sanayisi için özel çelik üretiyor. Geçtiğimiz ay, Alcoa, Mart ayının sonuna kadar dökümhaneyi kapatmaya hazırlanırken, Ohio Nehri boyunca güneybatı Indiana haddehanesinde çalışan 600 işçinin işten çıkarıldığını duyurmuştu. 1.200 kadar işçi, tesisin enerji santrali ve haddehanesinde çalışıyor; fakat bu işlerin de ne kadar süre var olacağı belirsiz.
Birleşik Çelik İşçileri sendikası (USW), işler ve üyelerinin yaşam koşulları pahasına karlılığa geri dönebilmeleri için çelik şirketleri ile birlikte çalışmaya söz verdi. Şu anda, USW, yaklaşık altı aydır ATI şirketinin lokavtına uğrayan 2.200 çelik işçisi yalıtıyor ve diğer 450 çelik işçisine karşı Sherwin Alumina şirketinin 16 aydan fazla süredir lokavtı devam ediyor.
MEKSİKA: TERMOELEKTRİK İŞÇİLERİ MAAŞLARINI İSTİYOR
Meksika termoelektrik işçileri gecikmiş maaşlarının ödenmesini talep ediyorlar. Yaklaşık 200 işçi, Termoeléctrica termal enerji şirketinde çalışan yaklaşık 200 işçi Chihuahua’da gecikmiş maaşlarının ödenmesi ve diğer taleplerinin karşılanması için direnişe geçti. İşçiler tesisin girişini kapattılar. İşçiler 14 Aralık'tan bu yana beş kez direnişe geçtilar. İşçiler iki haftalık ücretlerinin yanı sıra fazla mesai ücretinde verilmesini istiyorlar. İşçiler aynı zamanda hardhats gibi koruyucu ekipman eksikliği yüzünden tehlikeli koşullarda çalışmak zorunda kaldılarını da söylüyorlar. 2013 yılının haziran ayında Termoeléctrica şirketinin açılış törenine, valinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Enrique Peña da katılmıştı. İşçi Sekreterliği Cocomex firmasının işçilerinin yaşamını tehlikeye attığı için suçluyor.
PERU: BİRA FABRİKASI İŞÇİLERİNDEN 48 SAATLİK GREV
Peru'nun en büyük bira fabrikası Backus y Johnston’da çalışan işçiler çalışma saatlerinde değişiklik istedikleri için 48 saatlik gene greve gittiler. Backus y Johnston, uluslararası bira SABMiller’ın bir parçası ve Peru’da altı bira fabrikası bulunmaktadır. Backus y Johnston aynı zamanda Peru’da meşrubat üretimi bulunmaktadır. 130 işçinin örgütlü olduğu Matupe fabrikasında altı gün çalışma bir gün tatil olan çalışma programını 8, 10 çalışma bir gün tatil olrak değiştirdi. Sendikalar değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu söylüyorlar. Backus yönetimi, Çalışam Bakanlığının grevi ‘uygunsuz’ olduğunu iddia ederek, üçüncü vardiya, uygulanmasını savundu. Backus Matupe’de ballayan grevi kırmak için grev kırıcı işçileri fabrikaya sokmaya çalıştı.
ARJANTİN: İŞTEN ÇIKARMALARA KARŞI KAMU EMEKÇİLERİNDEN EYLEM
Arjantin’de Mauricio Macri hükümeti tarafından binlerce kamu çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etmek için eyleme gitti. İki ulusal sendikalar 240.000 üyeli Devlet İşçi Derneği (ATE) ve Arjantin İşçi Merkezi (CTA), eyleme çağrı yaptı.
Hükümet 6200 işçiyi işten çıkaracağını iddia etmesine rağmen, sendikalar hükümetin 20.000 'den fazla işçiyi çıkaracağını söylüyorlar. Buenos Aires’ta gerçekleşen gösteriye 40.000 kişi katıldı. CTA, 2 Şubat Salı günü yayınladığı raporda sağcı Macri hükümetinin Aralık ayından bu yana 40,000’den fazla emekçiyi işten çıkarttığını açıkladı. CTA raporuna göre bu işçilerin yaklaşık 19,000’i kamu sektöründen, 22,500’ü ise özel sektörden. Özel sektörde işini kaybeden emekçilerin yarısını da inşaat işçileri oluşturuyor.
KORE: HAVA YOLU İŞÇİLERİNDEN GREV
Güney Kore’de Korean Air hava alanında çalışan örgütlü işçiler işçiler, yeni iş anlaşmasına karşı oylama yaparak, greve gitti. Korean Air oylamanın yasa dışı olduğunu iddia etti. Kore Pilotlar Birliği (KPU) ve Yeni Kore Pilot Birliği üyesi çalşanlar, yüzde 37 ücret artışı talep ediyor. Şirket ise sadece yüzde 1.9 teklif ediyor. Öye yandan Güney Kore’de örgütlü bulunan KCTU (Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu) sendikasının örgütlediği genel grev, başkent Seul’de düzenlenen ve 130 bin işçinin katıldığı büyük bir mitingle başlamış oldu. Mitinge katılan on binlerce işçi, hükümetin gerici emek politikalarına karşı sokakları doldurdular. (DIŞ HABERLER)