09 Mart 2016 15:21

Bakanlıktan Antalya’nın simgesine yapılaşma izni: Falezler yapılaşmaya açıldı

Paylaş

Antalya’nın simgesi haline gelen falezler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile ticari yapılaşmaya açıldı. Antalya Muratpaşa Belediyesi falezlerin 1. Derece SİT alanı olduğunu belirterek Bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı. Tarihi Deniz Feneri de tehlike altında. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, doğa olayları sonucu milyonlarca yılda ortaya çıkan falezlerin bir şirketin talebine kurban edilmesine tepkili. 

Falezler üzerinde 71 yıldır boy gösteren ve Antalya’nın tek deniz feneri olan Bababurnu Deniz Feneri’nin etrafının imara açılması için ilk adım 2007 yılında atıldı. Deniz Feneri’nin etrafına lokanta, kafeterya, büfe, WC, otopark, gezi yolu, günlük turizm yapı ve tesis alanı kurmak için bir şirketin yaptığı başvuru, Muratpaşa Belediyesi’ne başvurdu. Ancak talep reddedildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyu resen gündemine alarak 2009 yılında falezlerin üzerine ticari yapılaşma izni veren plan değişikliğine gitti. Bakanlık falezler üzerinde yer alan Deniz Feneri çevresini SİT alanı olmasına karşın imara açtı. Turizm Bakanlığı da değişikliğe onay verdi. Ardından Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü bölgeyi 49 yıllığına başvuruyu yapan şirkete kiraladı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun onayıyla Doruk Turizm Şirketi bu alanda inşaata başladı. Tarihi deniz fenerinin müştemilatı yıkıldı.  
Muratpaşa Belediyesi’nin inşaatın durdurulması için Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’na yaptığı itiraz dilekçeleri reddedildi. İnşaat Muratpaşa Belediyesi’nin 2015 yılının Aralık ayında yaptığı denetimde planda yer alanların dışında fazlalıklar bulunduğu gerekçesiyle mühürlendi.  

MİLYONLARCA YILDA OLUŞAN EKOLOJİK BİR DEĞER

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal adına geçtiğimiz Pazartesi günü yürütmenin durdurulması ve Çevre Bakanlığı’nın imar değişikliğinin iptali için dava açıldı. Dava dilekçesinde fener ve etrafı ile ilgili herhangi bir Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadığı belirtilerek, “Başka bir deyişle yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, Bababurnu Deniz Feneri’nin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır” denildi. Dilekçede, yapım izni verilen falezler bölgesinin 1. Derece SİT alanı olduğu, Deniz Feneri’nin de tarihi yapı olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi: “Falezler binlerce, milyonlarca yıl içinde sert rüzgarlar ve yağmurların etkisiyle eşi benzerine az rastlanır bir ekolojik değerdir. 

Falezlerin hemen üstünde bulunan Bababurnu Deniz Feneri de 71 yıl boyunca gemilere yol göstermiştir. Antalya’daki tek deniz feneri olması nedeniyle kentin simgesine dönüşmüştür. Tarihsel değeri nedeniyle de tescilli bir yapı gibi korunması gereklidir. Bakanlık onayladığı planla doğal SİT yapısının tahrip edilmesinin önünü açmıştır.” (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Antalya Serbest Bölgedeki Yat firması 5 aydır ücret ödemiyor

SONRAKİ HABER

CHP, Cizre için Meclis heyeti istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa