Çekmeköy rant bölgesi haline geldi
Çekmeköy’ün yaşam alanları, katledilen ormanları, yönetimi ve demokrasisi gibi belli başlı sorunları bulunuyor. Çekmeköy ve Çekmeköylülerin meselelerini HDP Çekmeköy Eş Başkanı Güneş İnce ile konuştuk.
Çekmeköy’ün bir metropol iddiası var bu iddiayla ilgili olarak ne söylersiniz? HDP’nin Çekmeköy ile ilgili gözlemleri neler? Öne çıkan sorunlar neler?
Bir yerleşim noktasında bütün kurumlar tam anlamıyla aktif olarak yer alıp görevini tamamlayabiliyorsa orası metropoldür. Bunun dışında eğitim, çevre, ekoloji, sanat gibi birçok alanı ve birçok özellikleri içinde barındırıyorsa o yerleşim yerine metropol denir. “Çekmeköy metropol olma özelliğine sahip midir?” diye sorarsanız “kesinlikle hayır!” demek lazım. Çünkü en basitinden bakarsak Çekmeköy’de çevre katliamı, doğa katliamı var. Ulaşım sorunu, eğitim sorunu var. Bugün baktığımızda Çekmeköy’de sanıyorum okul sayısı 125 olarak belirtiliyor. Baktığımızda öğrencilerin 70-80 kişilik sınıflarda okutulduğunu görüyoruz. Çekmeköy aslında yeni gelişmekte olan bir ilçe. 2016’nın verilerine baktığımızda İstanbul’un popülaritesi olarak en çok adı geçen ilçe aynı zamanda. Burası ciddi bir rant alanı haline getirildi. Tamamen mafyatik sistem işleniyor. Arazilerin ele geçirildiği, lüks evlerin yapıldığı, yerleşik halkın topraklarının ellerinden alındığı bir süreç yaşanıyor Çekmeköy’de. Bizim en önemli gözlemlerimizden birisi bu. Çevre sorunu, yol yol, küçük esnafın yok olmaya yüz tuttuğu bir sorun var. AVM’lerin günden güne çoğaldığı ve çoğunun boş olduğu bir durum yaşanıyor. Bütün bunların hepsi sisteme iktidara hizmet ediyor.
Çekmeköy’de ciddi bir orman talanı ve su havzası tahribatı söz konusu. Bununla ilgili olarak HDP ne öneriyor?
Çekmeköy’de tabii ki ormanlar yavaş yavaş tüketilmeye başladı. Çekmeköy’ün daha önceki hallerini bilen biri olarak da söyleyebilirim ki gerçekten ormanlarımız yeşil alanlarımız gün geçtikçe azalıyor. Barışın olmadığı yerde maalesef hiçbir şeyin anlamı yoktur. Ne ekoloji ne de çevre. Bu anlamda biz bu politikalarımızı ön plana çıkaramıyoruz. Halka yansıtamıyoruz ama çevre ekoloji olarak baktığımızda HDP yine Türkiye’deki bütün siyasi partilerin öncesi gerçekten bu konu üzerinde hassasiyetle duran bir noktadadır.
Çekmeköy’ün nüfusu 231 bin. Bu nüfusa yapılan kamu hizmetleri sizce yeterli mi? Eksikliklerin yanı sıra siz ne öneriyorsunuz?
Türkiye’de belediyecilik sistemini hepimiz biliyoruz. Hangi siyasi partiyi temsil ediyorsa o tabana hizmet ediyor. Maalesef Çekmeköy’de de bu durum böyle. Örneğin belediyenin hizmetleri vardır. Yeşil kartından yiyecek gıda yardımına kadar… Bu yardımı yaparken bile belediyenin bu noktada ayrımcılık yaptığını, gerçek hak sahiplerine ulaştırmadığını biliyoruz. Bugün Çekmeköy’de çok ciddi bir Suriyeli göçmen nüfusu var, halen barakada yaşayan insanların hiçbir hakkı yok. Madem böyle bir hizmeti herkese eşit olarak dağıtacaksanız herkese dağılmalı kendi tebaanıza değil.
Son olarak Çekmeköy’e dair gözlemleriniz ve çözüm önerileriniz nedir?
Biraz önce de belirttiğim gibi ciddi bir rant bölgesi haline geldi. Gerçekten yeşilliğin, çevrenin, doğanın talan edildiği ve tamamen betonlaşmanın kol gezdiği bir bölge oldu. Bu betonlaşmada alt yapı düzenlemesi olmadan gerçekleşmektedir. En büyük sorun budur. HDP olarak çevre ve ekoloji ve doğanın korunmasından yana özellikle Çekmeköy’de en büyük eksikliklerden birisi kadınlara yönelik hiçbir sosyal hakkın olmamasıdır. Kadınların kendilerini ifade edebileceği atölyeler açılmalı. Düşünmeyen, okumayan, eğitim görmeyen tamamen kendilerinin yönlendirebileceği bir gençlik yapısı ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Bu da şu an için başarılı. Bizim en büyük sorunumuz gençliği uyuşturucudan kurtarmak ve kadınlara yönelik atölyelerin açılmasını sağlamak.
Evrensel'i Takip Et