Yeşil talan ve insan vicdanı
Prof.Dr. Gamze Güngörmüş Kona
Yaşananlar bazen o kadar sıkıştırır ki seni, o denli daraltır ki gönlünü uzaklaşmak istersin bulunduğun yerden. İmkanın varsa uzaklara gidersin yoksa yakınlarda uzaklar yaratırsın kendin için. Vardığında oralara özgür hissedersin hem zihnini hem de bedenini. Belki bu özgürlük bir yanılsamadan ibarettir, ancak özgürlüğün yanılsaması dahi güzel değil midir?
12 yıl oldu Çekmeköy’e taşınalı. Ev aramak için düştüğümüzde yollara Ümraniye’den sonra bir tek Nevzat Demir tesisleri vardı ve bir de sımsıkı ormanlar. Çekmeköy girişine kadar tüm ormanlık alan bomboştu. Ne site blokları, ne ormanı delen villalar, ne yerel tesisler ne de Alevilere inat Yavuz Sultan Selim adlı 3. köprü inşaatı…
Yıl 2004, yeni yerleşmeye başlamış halen iktidarda olan muktedirler. Henüz daha plan program aşamasındalar, 70 yıl hayalini kurdukları kendi dönüşümlerini gerçekleştirme planları ve bu dönüşümleri gerçekleştirebilmek için bürokratik kadroları kendilerine göre yapılandırma telaşları.
Bu sayede Çekmeköy de dingin, mahalle aralarında yapılan bir kaç blok ev haricinde. Mevcut muktedirlerin ikinci dönem iktidarı geldiğinde çehre hafiften değişmeye başlıyor.
Politika henüz şimdiki denli keskinleşmemiş olsa da kadrolar sağlamlaştırılmış, saflar belirlenmiş, geçmişin rövanşını almak için planlar yapılmaya başlanmış ve henüz netleşmeyen bu taraflar soğuk savaşında taraf olanlar ile bertaraf olmaya mahkumlar bulanık da olsa belirmeye başlamış. Bu aşamada taraflar net olmadığı için muktedirlerden yana saf tutanlara sunulacak imkanlar da netleşmemiş. Özetle, Çekmeköy ve çevresindeki ormanlık alanlar henüz paylaştırılmaya başlanmamış.
Çekmeköy’ün kaderi halen iktidardaki muktedirlerin 3. döneminde değişmeye başlıyor. Bu dönemde artık baştakiler iyice güçlenmiş. Acı çektirenlere acı çektirme operasyonu başlamış, her alanda yandaşlar netleşmiş, siyasal ve toplumsal dönüşüm çabaları hızla artıyor.
Böylesi bir ortamda menfaat sağlamak için muktedirlerden yana olanlar ödüllendirilmeli. Öyle de oluyor. İşini uyduran Çekmeköy’de arazileri kapatıyor. İlk önce iktidara yakın banka ve şirketler hemen ardından iktidarın destekçisi eğitim kurumları ve müteahhitler ve son olarak da 3. Köprü inşaatı Çekmeköy ormanlarında kendilerine yer buluyor. Artık Nevzat Demir tesislerinden sonra sımsıkı orman manzarası yok. Onun yerine şirket ve banka binaları, tuhaf isimli gökdelen siteler, yayvan villalar, giderek genişleyen yerel dernek ve vakıf tesisleri ve bu kültür yoksunu halkın hafta sonu eğlence yeri AVM’ler var.
Artık Çekmeköy’de hayvanlar doğal ortamlarından uzakta… Beton çokluğundan yazlar daha sıcak, trafik berbat, ağaçlar azalmakta…
Buralardan da kaçmanın zamanı geldi, el sürmeyi unuttukları bir yer kaldıysa oraya, insanların özgür kuşlara imrenmediği...