Arkeolojik sit alanına viyadük
Antalya’da, 156 kilometrelik Antalya-Alanya otoyolu, Türkiye’nin en önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın da bulunduğu 1. derece sit alanı Köprüçay Vadisi’nden 485 metrelik bir viyadükle geçecek.
Afyonkarahisar-Antalya-Alanya otoyol projesinin Antalya-Alanya kesimi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce ÇED başvuru dosyası halkın görüşüne açılırken sürece ilişkin 7 Nisan’da halkın katılımı toplantısı düzenlenecek. Bölgenin en az zarar göreceği güzergahın oluşturulması için azami hassasiyet gösterildiğinin öne sürüldüğü ÇED dosyasında, proje çalışmalarının da aynı hassasiyetle devam etmekte olduğu iddia edildi
Otoyol güzergahının Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut gelişim plan alanını bölmemek için kentin kuzeyinden geçtiğinin savunulduğu ÇED dosyasında, “Özellikle koruma ve sit alanlarına zarar vermemek amacıyla Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile projenin her aşamasında ortak çalışmalar yapılmıştır.” denildi.
ÇED raporuna göre otoyol, Pisidia uygarlığına ait Selge ve Pednelissos ile Aspendos ve Side antik kentlerini birbirine bağlayan iki antik köprünün yer aldığı 1. derece arkeolojik sit alanı statüsünde ve Türkiye’nin en önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın yer aldığı Köprüçay’dan geçecek. ÇED raporunda Köprüçay Vadisi’nin 485 metre uzunluğunda viyadükle geçileceği belirtilirken, geçiş için koruma alanının en dar bölgesinin seçildiği öne sürüldü.
Antalya- Alanya otoyolu, Köprüçay’la birlikte 17. kilometresinde sit alanı olarak tescillenmiş eski mezarlığın güneyinden de geçecek. ÇED dosyasında bu alana herhangi bir zarar vermeden geçileceği savunulurken otoyolun 51. kilometresinde tarihi Aspendos Su Yolu sit alanı bulunduğu, ancak yol güneye kaydırılarak söz konusu koruma alanından uzaklaştırıldığı da iddia edildi (Antalya/DHA)