24 Mart 2016 08:26

'Adı tatlı ama kadınlara acı veriyor'

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, çikolata kisti hastalığının önemsenmesi gerektiğini belirterek “Ağrıları ile kadınları yaşamdan, sosyal hayattan koparabiliyor. Hastalığın adı tatlı ama kendisi maalesef acı veriyor. Ayrıca hastalık doğru tanı konmaması veya ciddiye alınmaması nedeniyle kısırlaştırıcı etki yapabiliyor” dedi.

Paylaş

Kadın hastalığı olan çikolata kisti hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Şendağ, çikolata kistinin, rahmin iç tabakasında bulunan ve her ay adet kanaması şeklinde dışarıya dökülen endometriumun vücutta rahim dışında bir yere yerleşmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Genellikle pelvisin içine, yumurtalıklara, rahmin dışına, rahmin arkasındaki alana, bağırsaklara, idrar kesesi ve rektum bölgesine yerleşen kistin şiddetli ağrılara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şendağ, “Kadınlar az ya da çok bir adet sancısı çeker. Ama bazen önemsenmeyen bir adet altında, çikolata kisti yatıyor olabilir. Bu noktada ağrılara karşı biraz uyanık, dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

Tanının konulabilmesi için ultrasonun gerekli olduğunu, bazen hiç belirti vermeden oluşan çikolata kisti için rutin kontrollerin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şendağ hastaların genellikle kronik ağrı ve çocuk sahibi olamama şikayetleriyle hastanelere başvurduğunu, ilaç tedavisiyle birlikte ileri evrelerde cerrahi operasyonun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

'KISIRLAŞTIRABİLİYOR'

Özellikle henüz çocuk sahibi olmamış genç kadınlarda laparoskopik ameliyatın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Şendağ, “Kadınların yaklaşık yüzde 10’unda görünen ve çikolata kisti adı verilen hastalık adı gibi masum değil. Çünkü hastalık doğru tanı konmaması veya ciddiye alınmaması nedeniyle kısırlaştırıcı etki yapabiliyor. Bazı endometrioz odakları sinir dokusundan çok zengindir, bu nedenle kronik ve özellikle adet sırasında çok şiddetli ağrıya sebep olabiliyor. Çikolata kistleri hiçbir şikaet olmaksızın rutin jinekolojik kontrollerde fark edilebiliyor. Ama hastaların büyük bölümü karın alt kısmında görülen sık hissedilen ağrılar nedeniyle doktora başvuruyor. Adetten bağımsız ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrılar da hastalığın habercisi olabiliyor. Kistlerin tedavisinde ben kapalı ameliyatın (laparoskopi) ile yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü açık ameliyat gibi kesi olmadığından karın estetiğinin korunuyor. Açık ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyon riski daha düşük. Ameliyat sonrası minimal ağrı hastalar ertesi gün taburcu olup sosyal yaşamlarına dönebiliyorlar” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Antep’te suç duyurusu yapıldı

SONRAKİ HABER

Ortada ÇED yönetmeliği kalmadı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa