İTİRAZDAN ÖTESİ
Oyunu yazan ve yöneten Şahin Kelleci, bu oyunu hazırlamaktaki asıl amacının eğitim sisteminin aksayan yanlarını göstermek ve alışılagelmişin dışında aksaklıkları göstermenin ötesinde ‘biz ne yapabiliriz, eğitimi düzenleme imkânımız olsa nasıl bir lise yaşamı yaratırdık’ gibi soruları yanıtlama amacında olduğunu söylüyor. Kelleci öğrencilerle yaptığı görüşmelerde karşılaştığı en büyük sıkıntının öğrencilerin sorunları kabullenmesi ve bir şeylerin eksik gittiğini düşünmemesi olduğunu ifade ediyor. Oyuncu kadrosundaki öğrencileri birçok lisede el ilanı dağıtarak, anket yaparak ve Akdeniz Çevre Koruma ve Yardımlaşma Derneğinin aracılığıyla topladığını ifade eden Kelleci öğretmenleri ise Eğitim Sen’in katkısıyla oyuna kattıklarını belirtiyor. Liselerde eğitimin sorunlarına dair bir tiyatro oyununun olmadığını, dizilerde de sınıfların ve öğrencilerin olduğunu fakat bu dizilerin öğrencileri, eğitimin sorunlarını yansıtmadığını ifade ediyor. Kelleci, Meslek liselerde eğitimin, 1985’lerden bu yana niteliksiz, ucuz ve tek yönlü olarak piyasanın talepleri doğrultusunda ele alındığını, Milli Eğitim Bakanının ise geçen yıl meslek liselerinin özelleştirileceğini söyleyerek nihai amacını açıkladığını belirtiyor.
Öğrenci karakterlerinden Yakup’u canlandıran Sergen Öğüşlü Atatürk Lisesi öğrencisi. Sergen oyuna 2 aydır hazırlandıklarını, bu oyun ile yaşamında sosyal aktivitelere yer açabildiğini, yeni arkadaşlar edindiğini söylüyor. Oyunla, bir lisede yapılabilecek güzelliklerin aslında mümkün olduğunu söylüyor. Sergen’in tiyatroyla arası Umut Sahnesiyle tanışmadan önce pek iyi değilmiş. En son ilkokulda tiyatroya gittiğini ama bu oyunla yıllar sonra oynama imkanını bile bulduğunu söylüyor.
Endüstri meslek lisesi öğrencisi Murat Mendeş, Umut Sahnesiyle bir öğretmeninin aracılığıyla tanıştığını, kendi okulunun da Düşler Okulu gibi olmasını arzu ettiğini söylüyor. Akın Özkıran ise bu oyun sahnesinde meslek liselerinin ne kadar kötü durumda olduğunu, küçümsendiğini daha iyi anladığını, böyle bir oyunla sıkıntılarını ifade etmekten memnun olduğunu bildiriyor.
OYUNCULUK SAHNEDE GELİŞTİRİLİR
Umut Sahnesinde yıllardır yer alan Çiğdem Özbilgili, geçen yıllarını ve oyuna dair düşüncelerini şöyle anlatıyor: “Umut Sahnesiyle 7 yıl önce Ali Baba ve Dark Haramiler oyunu ile tanıştım. Hocama tiyatrocu olmadığımı ve asla rol yapamayacağımı söyledim ve o bana tiyatro oyunculuğunun sonradan geliştirilebilir bir yetenek olduğunu söylemişti. Bu oyunda Türkan Hanım karakterini oynuyorum. Çok süslü, kibarlık budalası, evde kalmış bir öğretmen. Oyunda bir okulda karşılaşabileceğiniz tüm karakterler mevcut. Müdüründen öğretmenine, öğrencisinden hademesine kadar tüm oyuncular yaşamın gerçek yanlarını mizahi bir dille anlatıyor”
Öğretmen karakterlerinden biri olan Edebiyat Öğretmeni Güler Elataş ise “Umut; hayata tutunma nedenimiz, insan olma çabamız, var olma biçimimizdir. Tiyatro da aynı amaçlar için yok mudur zaten? Sahne içinde insanı insanla anlatabilmek. İşte Umut Sahnesi böyle bir misyonu Düşler Okulu ile sahneye uyarladı. Ben bu oyuna Hülya Öğretmen karakteri ile katıldım. Umarım düş olan bu oyun gerçeğe dönüşür” diyor.
Düşler Okulu ilk kez 21 Nisan tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda sahne alacak. Diğer gösterimleri 2 Mayıs ve 13 Mayıs tarihlerinde. İlerleyen aylarda Adana dışında birçok ilde ve 10-18 Temmuz tarihlerinde İzmir-Dikili’de gerçekleşecek Gençlik Yaz Kampında da sahne alacak.
Evrensel'i Takip Et