Barbaros ve Bey mahallelerinde kentsel dönüşüm tedirginliği: Halk uyuşturucu bahanesine inanmıyor
Volkan PEKAL
Adana
Adana’nın Seyhan ilçesi Barbaros ve Bey Mahallelerinde yaklaşık 5 yıldır gündemde olan kentsel dönüşüm, Seyhan Belediyesinin bakanlıktan izin alması ile yeniden mahallelilerin gündemine girdi. Belediyenin AKP’nin elinde olduğu dönemde başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları CHP’den sonra da devam etti. Proje tanıtımında Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Hükümetin ‘Sur’u Toledo yapacağız’ söylemini hatırlatırcasına ‘terör, gettolaşma, uyuşturucu’ olgularını kullanarak, Barbaros’un öncelikli kentsel dönüşüm alanlarından olduğunu iddia etti.
Seyhan Nehri kenarında 444 bin metrekare alan üzerinde bulunan ve 1185 hak sahibinin olduğu mahallede, projeyi ve uyuşturucu sorununu halkla konuştuk. İnşaat, tarım gibi iş kollarında çalışan dar gelirli, büyük çoğunluğu ’90’larda savaş nedeni ile göç etmiş Kürt emekçilerden oluşan mahallede vatandaşlar, kentsel dönüşümün kendileri için yeniden bir göç anlamına geleceğini belirterek borçlanmak istemediklerini söyledi.
BİZ 90 METREKARE EVDE YAŞAYAMAYIZ
60 yaşındaki Selahattin Aybay, ’78’de geldiği Adana’da inşaat işçiliği yaparak ev sahibi olmuş. Kendi elleriyle yaptığı 2 katlı binada 4 daire bulunduğunu söyleyen Aybay, projelerde en büyüğü brüt 113 metrekare olan evlerden bahsederek 80-90 metrekare evlerde yaşayamayacaklarını söyledi. Mahalle yaşamının kendilerine daha uygun olduğunu anlatan Aybay, mahallede yapılan eylemlerin bahane edilerek kentsel dönüşüm yapılmaya çalışıldığını ifade etti.
UYUŞTURUCU BAHANE EDİLİYOR
Uyuşturucu bahanesine de tepki gösteren Aybay, “Uyuşturucuya karşı mücadele etmek istiyorlarsa gelsinler birlikte yapalım. Polis kimin uyuşturucu sattığını biliyor. Ama sadece siyasilere müdahale ediyor. Dertleri uyuşturucu değil. Bizi dağıtmaya çalışıyorlar. Evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz” dedi. Hamallık, işçilik yaparak evini yaptığını anlatan 89 yaşındaki Mehmet Kalhan, da “Bu yaştan sonra borçlanmam” diyerek kentsel dönüşüm istemediğini söyledi.
HER KÖŞEDE BİR HATIRAMIZ VAR
Evlerinin yıkılmasını istemediğini söyleyen Esnaf Ercan Adanır, doğduğundan beri yaşadığı mahallenin dokusunun bozulmamasını istiyor. Dama çıkıp mangalını yapabildiğini söyleyen Adanır, “Amcalarım, dayılarım bu mahallede. Komşularımızla da akraba gibiyiz. Mahallenin her köşesinde bir hatıramız var. Kentsel dönüşüm gelirse herkes bir yere dağılacak” diye konuştu. Herkeste evin değeri verilecek mi şeklide kaygılar olduğunu anlatan Adanır, yeni yapılacak evlere parası yetmeyenin gitmek zorunda kalacağını söyledi. Zaten borç içinde yaşadıklarını söyleyen Adanır, borçlanmak istemediklerini söyledi. Uyuşturucunun mahallede büyük bir problem olduğunu ifade eden Adanır, “Bu sorunu çözecekse destekleriz ama kentsel dönüşümün bu surunu çözeceğini sanmıyorum. Asıl amaç bu değil” dedi.
DESTEKLİYORUM AMA ...
Zeynep Çelik kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini savunanlardan. Ancak borçlandırılırlarsa mahalleden gideceğini söyledi. “Bir daireye karşılık bir daire verirlerse burada kalırız” diyen Çelik, vermezlerse bütçesine uygun başka bir mahalleye gideceğini söyledi. Mahallenin gençlerinden Aydın Ay, mahallenin düzeninin bozulmamasını istediğini belirterek uyuşturucu sorununu çözeceklerse bunu gençlere başka alanlar açarak yapabilirler dedi.