Mart ayında en az 157 iş cinayeti yaşandı
İş cinayetleri 2016 yılında aydan aya artış gösterdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre Mart ayında iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı en az 157 oldu. Ocak ayında 115, Şubat’ta ise en az 143 işçi can vermişti. İSİG’den yapılan açıklamada “Bu yılın ilk üç ayı itibarıyla ülkemizdeki şiddetlenen savaş ortamı ile birlikte sermayenin işyerlerinde uyguladığı baskı ve zor rejiminin en görünür biçimi olan iş cinayetlerinde artış gözüküyor” dendi.
EN ÇOK ÖLÜMÜN OLDUĞU İLK ÜÇ AY
2016 yılının ilk üç ayında en az 415 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, “Kayıt tutmaya başladığımız 2012 yılından bugüne en çok iş cinayetinin yaşandığı ilk üç ay olarak tarihe geçti” dendi. Buna göre 2012 yılının Mart ayında en az 59 işçi, 2013 yılının Mart ayında en az 74 işçi, 2014 yılının Mart ayında en az 122 işçi, 2015 yılının Mart ayında en az 140 işçi, 2016 yılının Mart ayında ise en az 157 işçi yaşamını yitirdi.
Mart ayında yaşamını yitiren 157 emekçinin 124’ünün işçi ve memur statüsünde çalışan ücretlilerden oluştuğu ifade edilen açıklamada, ölenlerin 28’inin çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 5’i esnaflardan olmak üzere 33’ünin kendi hesabına çalışanlardan oluştuğu bilgisi aktarıldı.
TARIM VE İNŞAAT İLK SIRADA
Mart ayında can veren 157 işçi ve emekçinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: Tarım, orman işkolunda 34 emekçi; inşaat, yol işkolunda 33 işçi; taşımacılık işkolunda 21 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 10 emekçi; belediye, genel işler işkolunda 9 işçi; metal işkolunda 6 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 6 işçi; tekstil, deri işkolunda 5 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 5 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 5 işçi; gıda, şeker işkolunda 4 işçi; madencilik işkolunda 4 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 4 işçi; enerji işkolunda 4 işçi; ağaç, kâğıt işkolunda 1 işçi; basın, gazetecilik işkolunda 1 işçi; banka, finans, sigorta işkolunda 1 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 1 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolu belirlenemeyen 2 işçi.
4 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ
İSİG açıklamasında iş cinayetlerinin nedenlerine ilişkin dağılıma da yer verildi: “İntihar, silahlı saldırı, kalp krizi, beyin kanaması gibi nedenlerle 43 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 32 işçi; düşme nedeniyle 28 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 25 işçi; patlama, yanma nedeniyle 9 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 6 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 6 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 4 işçi ve nesne düşmesi, çarpması nedeniyle 4 işçi yaşamını yitirdi.”
İş cinayetlerinde 5 kadın ve 152 erkek işçi yaşamını yitirirken, ölen işçilerin 4’ünü de 2’si 14 ve altı yaş grubunda olmak üzere çocuk işçiler oluşturdu.
Mart ayında yaşamını yitiren çocuk işçiler şunları:
-Abdulsamet Eren, 10 yaşında, Akdağmadeni Boyalık Köyü’nde büyükbaş hayvanlarını otlatırken eşekten düştü, dengesini kaybeden eşek de üstüne düştü, ilkokul 4.sınıf öğrencisiydi.
-Ferhat Ali, 12 yaşında, Şahinbey’de buzdolabı tamircisinde işçi, uyuşturucu bağımlısı biri işyerine gelerek 50 TL olan haftalığını istedi, parayı vermeyince bıçaklandı.
-Ercan Tuğlu, 16 yaşında, Ümraniye’de okul harçlığı için sigortasız bir şekilde komi olarak çalıştığı Huzur Restoran’ta ehliyeti olmadığı halde ve güvenlik önlemi de alınmadan motorla servise çıkarıldı, kafasında kask yoktu, sucu ile çarpıştı.
Halil Berke Aygün, 17 yaşında, Balıkesir 2.amatör küme Marmara-Gönen Grubu’nda Çeltikspor ile Bostancıspor maçında yan hakem (aday hakem) olarak görevliydi, kalp krizi geçirerek aniden yere yığıldı, sahada sağlık ekibi yoktu. (İstanbul/EVRENSEL)