İşçiler 1 Mayıs için kolları sıvadı
Sinan CEVİZ
İstanbul
Kapıları açık minibüslerde, üst üste yolculuk yapmak zorunda kalan insanlar indikleri yerden hızlı adımlarla işyerlerine doğru ilerlerken yakın mahallelerden yorgunlukları yüzlerinden okunan işçi toplulukları da yürüyerek işyerlerine gitmeye çalışıyor. Orta ve küçük işletmelerin çoğunda servis bulunmadığı gibi birçok işçinin sigortalarının dahi yatırılmadığı olan İkitelli-Güneşli sanayi havzasında işçilerin en çok şikayet ettikleri konu aldıkları ücretlerin yetersizliği.
Kiralık işçi uygulamasının fiilen yaygın uygulandığı havzada işçilerle yaşanan gelişmeleri ve 1 Mayıs’ı konuştuk. Birçok işyerinde gündelikçi çalıştırılan işçiler ücretlerini de günlük yevmiye olarak alıyor. Yine özellikle İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde on binlerce göçmen işçi çalıştırılıyor. Çocuk işçiliğin de yaygın olduğu bölgede, işçiler geçinebilecek ücretin yanı sıra güvenceli iş istiyor.
İŞYERİ TOPLANTILARI
Kimi sendikalar ise bölgede kötü çalışma koşulları ve güvencesiz çalıştırmaya karşı örgütlenme seferberliği başlattı. 1 Mayıs öncesi aydınlatma çalışmalarına hız veren sendikalar, işçileri talepleri etrafında birleşmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyor. Sendika şubelerinin bir araya gelmesiyle 1 Mayıs çalışmaları hızlanırken, çalışmalar kapsamında işçilere kıdem tazminatının kaldırılması ve kiralık işçilik uygulamasıyla ilgili bilgilendirici ortak bildiriler dağıtıldı. 1 Mayıs’ın sanayi bölgesinde talepler etrafında en güçlü şekilde kutlanması için çalışma sürdüren sendikalar, işyerlerinde toplantılar da düzenliyor. Yapılan toplantılarda hem gündemdeki saldırılar hem de bu saldırılara karşı ortak mücadelenin nasıl örüleceği, 1 Mayıs’ın en yaygın nasıl kutlanacağı masaya yatırılıyor.
NAKIŞ İŞÇİLERİ ÇALIŞMALARA BAŞLADI
1 Mayıs çalışmaları ile ilgili ilk toplantıyı nakış işçileri gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta Güneşli’de toplanan işçiler, buradan İncirli Köprüsüne kadar bir yürüyüş yapmıştı. 8 saat çalışma ve sigorta primlerinin aldıkları ücret üzerinden yatırılması talebiyle yapılan yürüyüşe yüzlerce nakış işçisi katıldı. Bu 1 Mayıs öncesinde de bölgede yerel kutlamanın yapılması için kolları sıvayan nakış işçileri yaptıkları toplantıda 1 Mayıs'ı yerelde kutlama kararı aldı. Kutlamanın biçimi ve zamanı ise önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıyla kesinleştirilecek. Nakış işçileri diğer iş kollarından işçilerle de toplantı yaparak 1 Mayıs’ın yaygın kutlanması için hazırlıklarını sürdürüyor.
Nakış işçilerinden Cihan Batar gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Nakış işçileri olarak 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Taleplerimiz aynı, sendika hakkımızı savunacağız. 8 saat iş günü, sigortalı çalışma ve ücretlerimizin bankaya tam yatması başta olmak üzere iş güvenliği gibi önemli konuları 1 Mayıs’ta alanlarda diğer sınıf kardeşlerimizle birlikte ifade edeceğiz. Taleplerimizi geçtiğimiz 1 Mayıs ta olduğu gibi cesaretle haykıracağız.”
Bir diğer nakış işçisi Hıdır Akaya ise “Arkadaşlar bir nakış işçisi olarak sizlere sesleniyorum. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın olduğu şu günlerde birlik için mücadele etmemiz gerekiyor. Yaklaşan ve bizim bayramımız olan 1 Mayıs’ı şölene çevirmemiz gerekiyor. Aynı geçen yıl olduğu gibi birlik içinde 1 Mayıs’ı kutlamamız gerekir. Sendika girişimimiz için de herkesin mücadele edip çalışma saatlerimizin düzeltilmesi ve maaşlarımızın arttırılması için sendika çok çok önemli. İyi bir yaşam için birleşe birleşe kazanırız başka da çözüm yolumuz yok bu 1 Mayıs buna vesile olmalıdır” çağrısında bulundu.
BİRİLERİNİN ÖNCÜLÜK YAPMASI LAZIM
İkitelli Organize Sanayi ve Güneşli’de farklı iş kollarında çalışan işçiler de 1 Mayıs’ın kendi alanlarında kutlanmasını istiyor.
Güneşli’de bir tekstil fabrikasında çalışan Hasan Akbaş, şunları söyledi: “Bizim işyerinde sendika yok olsa iyi olur. Ama nasıl olacak bize ne faydası olacak bunları bilmiyoruz. Bu konularda bilgilendirilmemiz lazım. 1 Mayıs işçi bayramı ama ben hiç bayram yaşamadım. Biz hep çalıştık herkes ister birlik olmayı ama insanlar korkuyor. İşyerlerinde aldığımız en çok üç kuruş maaş. Valla benim eşim de çalışıyor ama yine de geçinemiyoruz. Düşün iki maaş alıyoruz geçinemiyoruz, şimdi 1 Mayıs deniyor burada olsa herkes toplansa tabii ki katılırız.”
İOSB’de bir metal atölyesinde çalışan Can Aydoğan ise “1 Mayıs işçi bayramı güzel bir organizasyon olursa katılırız. Valla her gün daha kötüye gidiyoruz haklarımız artacaksa bir faydası olacaksa niye katılmayalım. Birilerinin öncülük yapması lazım. Düzgün bir öncülük olursa biz de elbette katılırız. Televizyonlarda görüyoruz hep 1 Mayısta kavga olayları bunlar olmasın düzgün bir organizasyon. Herkes bayramını kutlamak ister. Biz de derdimizi anlatacak bir ortam bulmuş oluruz. Herkes bir araya gelmeli gücümüzü göstermeliyiz ama kimin arkasına takılacağız onu bilmiyoruz” diye konuştu.
Bir tekstil işçisi ise 1 Mayıs’a daha önce katıldığını ifade ederek şunları dile getirdi: “Ben geçen sene arkadaşlarla katılmak istedim ama gittik bir baktık ki her yer kapalı. Hem bayram diyorlar hem de her yer kapalıydı, döndük geldik. Bu sene de böyle olacaksa nasıl katılalım, herkesin çoluğu çocuğu var. Gece gündüz çalışıyoruz çocuklarımızın geleceği için ama onlara bir gelecek yine de sağlayamıyoruz. Onun için isteriz birlik olsun sendikalar da burada bu birliği sağlarsa elbette destek veririz.”