06 Nisan 2016 20:19

Kanseri şekerle beslemeyin!

Bilim insanları kanser hücrelerinin en sevdiği yiyecek olan şekere karşı herkesi uyarıyor: Fazla şeker kullanımı, kanserin beslenmesine izin veriyor.

Paylaş

Fazla şeker kullanımının hormonal, metabolik, hücresel pek çok zararlı etkisi söz konusu. En önemlisi de şeker tüketiminin kanserle olan ilişkisi… Bilim insanları kanser hücrelerinin en sevdiği yiyecek olan şekere karşı herkesi uyarıyor. Fazla şeker kullanımının kanserin beslenmesine izin vermek olduğunun altını çizen Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Yiyip içtiğimiz hemen her şeyin içinde şeker ve şekere benzeyen kimyasallar var. Kullandığımız et suyu, hazır çorbalar, paketlenmiş yüzlerce gıda biz fark etmeden bedenimize şeker yüklüyor” dedi.  

‘İŞLENMİŞ ŞEKERDEN UZAK DURUN’
Öte yandan açlık kan şekerinin yüksekliği ile kanser oranları arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar da var. M.D. Anderson Kanser Merkezi’ndeki çalışmalarda; sigara kullanmayan, glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenen kişilerde kanser görülme oranının yüzde 49 daha yüksek riske sahip olduğunun saptandığını belirten Demiray, “Özellikle akciğer kanserinin squamöz hücreli alt grubunda bu bulgular daha belirgin. Çalışmada saptanan diğer önemli bir nokta da tüketilen toplam şekerin değil, işlenmiş olup kana hızlı geçen şekerin kanser riskini arttırması. Bu noktada ‘glisemik indeksi yüksek demek’ hızlıca kana geçerek kan şekerini yükselten ve ani olarak insülin salgısını da arttıran şeker anlamına geliyor” diye anlatıyor.

GUNDE NE KADAR ŞEKER TÜKETİLMELİ?
Uzmanlar, günlük alınması gereken en yüksek miktarda şekerin erkekler için 9 çay kaşığı, kadınlar içinse 6 çay kaşığı olduğunu belirtiyor. Bu miktarlar kalori cinsinden hesaplandığında erkekler için 150 kalori, kadınlar için de 100 kaloriye denk geliyor. Birçok insan ise günlük bu oranı kolaylıkla ikiye katlayabiliyor. Şeker alımını azaltmak için içeceklerden, konserve gıdalara, salata soslarından ekmeklere kadar birçok gıdanın içinde bulunan şeker oranlarına bakmak gerektiğine vurgu yapan Demiray, “Artık bu konuda bilinçli hareket etmek gerek. Ürünlerin etiketlerindeki fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ya da dekstroz gibi maddelerin oranına dikkat edilmesi gerekiyor” diye ekliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler 1 Mayıs için kolları sıvadı

SONRAKİ HABER

Bolu'da bir eve yapılan baskında 2 kişi öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa