İnci Plastik işçileri sözleşme sürecine mücadeleyle girdi
Damla ULUDAĞ
Gebze
Gebze’de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasının örgütlü olduğu İnci Plastik’te işçiler, yeni sözleşme sürecisini işten atılan temsilcilerinin geri alınması mücadelesiyle karşıladı. Temsilcilerin, talepleri doğrultusunda sözleşme taslağı hazırladığı için önce sendika merkezi tarafından görevden alındığını, ardından da patron tarafından işten atıldığını dile getiren işçiler, hem temsilcilerinin işe geri alınması hem de sözleşmenin talepleri doğrultusunda bitmesi için tüm tekstil işçilerine birlik ve dayanışma çağrısında bulundu.
Tekstil sektöründe İnci Plastik fabrikasının da içerisinde yer aldığı grup sözleşmeleri için süreç başladı. Sendikaların yetki almasının ardından 15 bini aşkın işçi adına görüşmeler başlayacak. Bir önceki dönem kendilerine sorulmadan imzalanan sözleşmeden rahatsız olan İnci Plastik işçileri, bu yılki sözleşmeye hazırlıklı girebilmek için seçtikleri temsilciler aracılığıyla talepleri doğrultusunda sözleşme taslağı hazırladılar. Bu taslağa göre işçiler ilk yıl için tüm işçi ücretlerine 250 lira seyyanen zam, diğer altı aylık dilimler için ise yüzde 10’er zam, yılda 4 ikramiye ve yıllık 1200 lira yakacak yardımı talep etti. Oldukça makul olmasına karşın bu talepler bile hem patronu hem de sendika merkezini rahatsız etti. Sendika merkezi önce temsilcileri görevden aldı. Patron ise “İş barışını bozmak” iddiasıyla temsilcilerden Kürşat Yalçın ve Önder Demir’i işten attı. Atılan işçiler fabrika önünde direnişe geçerken, çalışan işçiler de yemek boykotu, yürüyüş ve alkışlı protestolarla temsilcilerinin geri alınmasını istiyor.
SÖZLEŞMEDEN UMUDUMUZ YOK!
Sözleşme sürecinin başlamasına karşın sendikalarından haber alamadıklarını anlatan işçiler, “Direniş başladığından beri fabrikaya uğramayan sendikacılar bazı işçi arkadaşlarımıza telefonda hakarette bulunmuştu. Şimdi de toplusözleşmede herhangi bir gelişme olup olmadığını öğrenmek isteyen işçilerin ya telefonuna bakılmıyor ya da sendika arandığında yetkili olmadığı gerekçesiyle haberdar edilmiyor” dedi. Hazırladıkları taslağa tüm tekstil işçilerinin sahip çıkmasını isteyen işçiler, temsilcilerinin alınması ve sözleşmesinin talepleri doğrultusunda bitmesi için tüm işçilere birlik ve dayanışma çağrısında bulundu.
PATRON KÖPEĞİ İŞÇİYİ ISIRDI
İşçiler mücadelelerini sürdürürken, patron ise baskılarını artırıyor. Yapılan yürüyüşleri engellemek isteyen patron, servislerin işçileri indirdiği yürüyüş güzergahı üzerine bekçi köpeği bağladı. Her gün işçilerin üzerine saldıran köpekle ilgili uyarılar dikkate alınmazken, geçtiğimiz günlerde köpek bir işçiyi ısırdı. İşçiler bu duruma tepki gösterirken, fabrika yönetiminden “Yasak bölge içerisinde eylem ve yürüyüş yapıldığı için olmuştur” açıklaması geldi. Bu açıklamaya daha çok öfkelenen işçiler, o bölgede daha önce köpek bulunmadığını, üstelik idari personelin de bu kapıdan giriş ve çıkış yaptığını anlattı.
İŞ KAZASINDAN İŞÇİ SUÇLU!
Patron fabrika panosuna astırdığı yazılarla da işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Önce işten atılan işyeri temsilcileri için ağır ithamlarda bulunan yazılar asan yönetim, son olarak işçiler öğle yemeği yemediği için yaşanacak iş kazasından fabrika yönetiminin sorumlu olmadığını ileri süren bir yazı astı.
Geçtiğimiz günlerde ise bir işçi bıçak değiştirdiği sırada elini kesti. Fabrika yönetimi sorumluluk almak yerine tutanak tutarak işçiyi suçladı: “Bu iş kazasının sebebi yemek yememen ve eylemlere katılman bunun sorumlusu sensin.” Bu durumun yasal olmadığını dile getiren işçiler, haklı talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde bir işçi hakkında da iş yavaşlattığı iddiasıyla tutanak tutulduğu bildirildi.
Patronun baskıları karşısında sendikacıların sessizliğini koruduğunu ve yanlarına dahi gelmediğini anlatan işçiler, buna tepki gösterdi.