15 Nisan 2016 01:50

Birkan BULUT
Ankara

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Amasya’da Yeni Çeltek Maden Ocağı işçilerinin verilen sözler üzerine açlık grevine son vermesinin ardından TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. Özel, “Soma AŞ’nin sicili, işçiye verip de tutmadığı sözlerle çok bozuk. Soma AŞ’nin sözüne itibar etmek yerine rödovans sözleşmesinin gereğini yapmayan Soma AŞ’den buranın alınıp Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) devrini doğru buluyoruz” dedi. Özel’in, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ile birlikte imzaladığı kanun teklifinin gerekçesinde, “Bu madde ile 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçıların sözleşmelerinin feshedilmesi, ilgili maden sahasının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunca işletilmek üzere devralınması ve devralınan maden sahasında çalışmakta olan işçilerin bütün hak ve alacaklarının saklı olmak koşuluyla TKİ kadrolarına geçmeleri amaçlanmıştır” denildi.

BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜ

CHP Grup Başkan Vekili Özel, Amasya Merzifon’daki Yeni Çeltek Maden Ocağında hafta sonu incelemelerde bulunarak açlık grevindeki madencileri ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ile temas kurduğunu ve bu görüşmeden saatler sonra verilen sözler üzerine açlık grevine son verildiğini anlatan Özel, “Soma AŞ’nin işçiye verip de tutmadığı sözlerle sicili çok bozuk. Tazminatların ödenmesinde de diğer bütün süreçlerde de bunu yaşıyoruz. Hiçbir işçiyi işten çıkarmayacağının garantisini verdikten bir ay sonra 2 bin 800 işçiyi işten çıkarmıştı. Soma AŞ’nin sözüne itibar etmek yerine rödovans sözleşmesinin gereğini yapmayan Soma AŞ’den buranın alınıp TKİ’ye devrini doğru buluyoruz. Soma AŞ’den bir şey beklemek doğru olmaz” diye konuştu.

İŞÇİLER TKİ KADROSUNA ALINSIN

Özgür Özel tarafından Meclis Başkanlığına sunulan teklif, Maden Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Teklifin gerekçesi ise şöyle: “301 madencimizin hayatını kaybettiği Soma faciası, madencilerin çalışma koşulları, işçi sağlığı ve iş güvenliği için bir milat olması gerekirken faciadan bugüne Türkiye’nin hiçbir madeninde işçi sağlığı ve iş güvenliği acısından bir arpa boyu yol alınmamıştır. O madenlerden biri Yeni Çeltek Maden Ocağı işletmesidir. 301 işçimizin hayatını kaybetmesine neden olan facianın sorumlusu Soma Holdinge ait Gürmin Enerji AŞ tarafından işletilen Yeni Çeltek Maden Ocağının kapatılması ve madende çalışan işçilerin Soma’daki tesislerde zorla çalıştırılması gündeme getirilmiştir. Yeni Çeltek Maden Ocağında mağdur edilen işçiler Anayasa’ya aykırı bir şekilde angarya ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Maden sektöründeki yasal düzenlemelerin yer altında çalışan işçinin hakkını, hukukunu koruması gerekmektedir. Devletin kaynakları korunurken işçinin alın terinin karşılığını alması için gerekli düzenlemelerin yapılması elzemdir. Soma faciasını yaşatan şirket oradaki sorumluluklarını nasıl yerine getirmedi ise bugün madenleri işleten birçok şirket işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemler bir tarafa rödovans sözleşmesinin dahi gerekliliklerini yerine getirmemektedir. Bu noktada rödovans sözleşmesinden kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelerin sözleşmelerinin feshedilmesi gerekmektedir. Bu madde ile 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçıların sözleşmelerinin feshedilmesi, ilgili maden sahasının TKİ tarafından işletilmek üzere devralınması ve devralınan maden sahasında çalışmakta olan işçilerin bütün hak ve alacaklarının saklı olmak koşuluyla TKİ kadrolarına geçmeleri amaçlanmıştır."

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et