Ensar'ı jet hızıyla akladılar, istismarcıya 508 yıl ceza
Karaman’da görülen cinsel istismar davasında Sanık Muharrem Büyüktürk, toplamda 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Cumali AKKAŞ
Birkan BULUT
Karaman
Karaman’da yurtlarda çocuklara ‘cinsel istismarda’ bulunan ve ilk duruşmada 508 yıl 3 ay hapis cezası verilen Muharrem Büyüktürk’ün yargılandığı dava asıl failleri aklama operasyonuna dönüştü. Yurtları yasa dışı olarak işleten Ensar Vakfı ve KAİMDER ile buna göz yuman Aile Bakanlığı ‘mağdur’ sıfatıyla davaya müdahil oldu, avukatların soruşturmayı genişletme talebi reddedildi. Karaman’da Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan 10 çocuğa tecavüz ve cinsel istismarda bulunduğu ifade edilen Öğretmen Muharrem Büyüktürk’ün yargılandığı dava bugün Karaman Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Adliyede bu davadan başka dava görülmedi.
KENTE ENSAR ABLUKASI
Ortaya çıkmasının ardından infial yaratan dava için 30’un üzerinde ilden baro, demokratik kitle örgütleri, sendika, siyasi parti, kadın ve çocuk hakları dernekleri Karaman’a geldi. Ancak Karaman Valiliği bir gün öncesinden dava süresi boyunca her türlü eylem ve gösterinin yasaklandığını duyurmuştu. Önceki günden itibaren şehre girişlerde arabalar durdurularak, kimlik kontrolleri yapıldı. Duruşma öncesinde de adliye etrafında çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA ile geniş güvenlik önlemi alındı.
‘ENSAR VAKFI KAPATILSIN’
Adliyede eylem yapmak isteyenler ise adliye binasının 100 metre ilerisindeki güvenlik noktasından içeri alınmadı. Demokratik kitle örgütleri “Ensar Vakfı kapatılsın”, “Tecavüzcüyü koruyan bakanlar istifa” sloganlarını attı ve “Tecavüzü örtbas edemezsiniz”, “Takipteyiz sorumlulardan hesap soracağız” pankartlarını açtı.
ENSAR VE BAKANLIK MÜDAHİL OLDU
9:30’da başlayan duruşmada mahkeme heyeti, istismarların yaşandığı yurtların sahibi olan Ensar Vakfı ve KAİMDER’in ‘mağdur’ sıfatıyla yaptığı müdahillik başvurusunu kabul etti. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da davaya müdahil oldu. Kadın örgütlerinin ve demokratik kitle örgütlerinin müdahil olma talebinin reddedilmesi tepkiyle karşılandı. Bunların yanında, baroların çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneğinin davaya müdahil olma talepleri kabul edildi. Basına kapalı olan duruşmaya, müdahiller dışında kimse alınmadı, milletvekilleri de izleyici olarak yer aldı.
TECAVÜZ EDİLEN YER ENSAR, ÇOCUKLARIN AVUKATI ENSAR
Duruşmaya Ensar Vakfı Başkanı Avukat İsmail Cenk Dilberoğlu da mağdur avukatı olarak katıldı. Ayrıca, istismara uğrayan çocuklardan 5’inin avukatlığını Ensar Vakfının avukatları yaptı.
Ereğli Cezaevinde tutuklu bulunan Muharrem Büyüktürk’ün davaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim) sistemiyle katılacağı düşünülüyordu ancak sanık jandarmayla birlikte salona getirildi.
‘YAPMADIM’ DEDİ, ÇOCUKLARI SUÇLADI
Sanık Muharrem Büyüktürk yaptığı savunmada suçlamalarla birlikte karakolda verdiği ifadeyi de reddetti. Büyüktürk, ilk ifadesi sırasında bir polisin kendisine “Eşcinsel, hasta olduğunu söylersen indirim alırsın” şeklinde akıl verdiğini, bu sebeple böyle bir ifade verdiğini iddia etti. Ayrıca çocukların kendi arasında cinsel ilişkiye girdiğini, korktukları için de suçu üzerine atmak istediklerini iddia etti. Avukatın sorusu üzerine "KAİMDER ve Ensar yurtlarından ben sorumluydum" cevabını verdi.
Büyüktürk, "Burada iki grup var. Ensar ve KAİMDER ile baro. İkisinin arasında kaldım ben mağdur oldum" dedi.
SORUŞTURMAYI GENİŞLETME TALEBİNE RET
Tanıklar da dinlendikten sonra savcı mütaalasını verdi. Avukatların soruşturmanın genişletilmesi talebi reddedildi. Soruşturmanın Ensar Vakfı, KAİMDER ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de dahil edilerek genişletilmesi isteniyordu.
508 YIL 3 AY HAPİS
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Muharrem Büyüktürk, toplam 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İlk duruşmada biten davada mahkeme herhangi bir indirime gitmedi.
Duruşma sonrası kadınlar açıklama yaparak "Sorumlular, gerçek sanıklar gizlendi. Sorumluların peşini bırakmayacağız" dedi.
YURTLAR İLLEGAL
ENSAR Vakfı ve KAİMDER’in ‘mağdur’ sıfatıyla davaya müdahil olması ve avukatların soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddedilmesi tartışamalara neden oldu. Çünkü, cinsel istismar olayının yaşandığı bu yurtlar illegal. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan öğrenci yurtlarıyla ilgili yönetmeliğe göre, vakıflar ve tüzel kişiliklerin ilköğretim düzeyindeki öğrenciler için yurt ya da pansiyon kurmaları yasak. İlköğretim çocukları için sadece devlet tarafından yurt ya da pansiyon kurulabiliyor.
'SANIK OLMALARI GEREKİYORKEN, MAĞDUR OLDULAR'
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Özmen: Burada Ensar ve KAİMDER gibi dernekler yasa dışı yurt ve okul açmışlar. Bu olay buralarda yaşanmış. Sanık bölümünde olmaları gerekirken, mağdur sıfatı ile mahkemeye müdahil oluyorlar. Bu mahkemede bu yurtları açan dernek yöneticileri de yargılanmalı. Bu dernekleri kontrol etmesi gerekirken yapmayan kamu kurumları da sorumludur. Ensar Vakfı, bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına faaliyet yürüten dernek statüsüne alınmış. O zaman Bakanlar Kurulu da tartışmalı hale gelmiştir ve yargılanmalıdır.
ENSAR’I AKLAMA ÇABASI
Ankara Barosu avukatlarından Denizer Şanlı: Ensar Vakfının müdahil olması biçimsel olarak kabul edilse bile uzun süre sanık ile olan ilişkisini reddetmesi, sanıkla bağın kesinleşmesinden sonra ise sadece sanığa yönelen tavrı nedeniyle maddi hukuk açısından kabul edilemez. Ensar Vakfı soruşturulmadan zarar gördüğü gerekçesi ile müdahil olamaz. Kamuoyunun tepkisini azaltarak dikkati sadece sanığa çekerek, Ensar ve KAİMDER gibi dernekleri aklama çabası var.
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: Ensar Vakfının müdahilliğinin kabul edildiği davanın, partilere ve kadın örgütlerine kapatılması kabul edilemez. Yaşanan olayın üzeri bir kişi ile kapatılamaz. Sorun yıllardan beri yapboz tahtasına çevrilen eğitim sistemi sorunu. Gericileştirilen eğitim sistemi ile bu tür yurt ve dernekler son dönemde çocuklara dönük cinsel istismar olaylarıyla gündemde. Eğitim bilimsel ve laik olmalı.
HÜKÜMET ENSAR’A SİPER OLMUŞTU
Karaman iddianamesinin kabul edilmesinin hemen ardından AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk “Biz inadına Ensar Vakfına destek olmaya devam edeceğiz” demişti. En tartışmalı destek de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’dan geldi. Ramazanoğlu, “Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu “Biz Ensar Vakfının insanlığa ve ülkemize hizmet ettiğine şahitlik ediyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “O kuruluşla ilişkisinin ne düzeyde olduğunu bilmediğimiz bir kişinin, işlediği suç veya suçlardan ötürü topyekün bir camiayı töhmet altında bırakmak doğru değildir” diye konuşmuştu.