22 Nisan 2016 07:29

Kadın yürüyüş grubu: ‘Doğa şehirden daha güvenli'

Fethiye'de kadınlar tarafından kurulan Fethiye Tabiat Kadınları Yürüyüş Grubu, gün boyu süren yürüyüşlerde, el değmemiş koyları ziyaret ediyor.

Paylaş

Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde doğasever kadınlar tarafından kurulan Fethiye Tabiat Kadınları Yürüyüş Grubu, ilçenin tarihi ve doğal yürüyüş güzergahlarında keşfe çıkıyor. Erkeklerin katılmasının yasak olduğu yürüyüşlerde kadınlar spor yapıyor.  

Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolu arasında gösterilen tarihi Likya Yolu’nun başlangıcında yer alan Fethiye’de, 3 yıl önce doğa yürüyüşlerine başlayan 46 yaşındaki Mihriban Arslan, 3 arkadaşıyla birlikte kadınlara özel yürüyüş grubu kurdu. Sadece kadınların üye olabildiği Fethiye Tabiat Kadınları Yürüyüş Grubu’na katılan kadın sayısı, 3 yılın sonunda 80’e ulaştı.

Kadınlar haftanın belirli günleri, gün boyu süren yürüyüşlerde, araçla ulaşımın olmadığı el değmemiş koylar ve tarihi mekanları ziyaret ediyor. Ekim ayının ilk haftası başlayıp mayıs ayının sonuna kadar devam eden yürüyüşlerde doğada karşılaşılan engeller, yardımlaşma sayesinde kolayca aşılıyor.  

KELEBEKLER VADİSİ’Nİ KUŞBAKIŞI İZLEDİLER

Bugüne kadar uzunluğu 25 kilometreye varan 100’den fazla yürüyüş yapan grup, son olarak Kelebekler Vadisi’nden Kabak Koyu’na yürüdü. Dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi’ni kuşbakışı izleyen kadınlar, halatla tırmanarak geçtikleri zorlu rampanın ardından Aktaş Plajı’nda öğle yemeği yedi. Bölgedeki ıssız bir koyda denize giren kadınlar, 9 kilometrelik yürüyüş sonunda Kabak Koyu’na ulaştı.

‘EVDE OTURAN KADINLAR DA BU GÜZELLİKLERİ GÖRSÜN İSTEDİM’

5 yıldır Fethiye’de oturan yürüyüş grubunun kurucusu Mihriban Arslan, ilçede karma yürüyüş gruplarının olduğunu, sadece kadınlara özel olmasının ayrı bir özgürlük ve rahatlık sağladığını söyledi. Fethiye’ye geldiği ilk günlerde eşiyle kısa süreli doğa yürüyüşlerine çıktıklarını kaydeden Arslan şunları anlattı:

“Fethiye’nin tabiatı ve doğal güzellikleri beni mest etti. Genellikle doğa yürüyüşlerini yabancı turistler yapıyor. Ancak ben evde oturan kadınların da Fethiye’nin bu güzelliklerini görmesini, adım adım tanımasını ve ruhlarındaki kelebeği özgürlüklerine kavuşturmasını istedim. Grubun sadece kadınlara özel olması, daha özgür ve rahat hareket etmemizi sağlıyor. Yaptığım araştırmalarda Türkiye’de kadınlara özel başka bir yürüyüş grubu olmadığını gördüm. Grubumuzda günübirlik çalışanlar, emekliler, öğretmenler ve genellikle ev hanımları bulunuyor. Hafta içi yaptığımız yürüyüşlere çocuklarını okula gönderen anneler de katılabiliyor.”

‘DOĞADA ŞEHİRDEN DAHA AZ TEHLİKE İÇİNDEYİZ’

Şu ana kadar yaptıkları 100’den fazla yürüyüşte hiçbir tehlike ile karşılaşmadıklarını aktaran Arslan, “Doğada şehirden daha az tehlike içindeyiz. Bu yürüyüşler bizim için terapi oluyor. Çok eğleniyor, günün stresini ve yorgunluğunu atıyor, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü tabiatta ilan ediyoruz” dedi.

‘POZİTİF ENERJİ YÜKLENİP, DOĞANIN TADINI ÇIKARIYORSUNUZ’

Grubu arkadaşları vasıtasıyla keşfettiğini belirten fizik öğretmeni Necla Mutlu Tanır, Fethiyeli olmasına karşın birçok tarihi ve doğal güzelliği yürüyüş sırasında keşfettiğini anlattı. Yürüyüşlerin çok eğlenceli geçtiğini belirten Tanır şöyle konuştu:

“Fethiyeli olmama rağmen buraları hiç görmemiştim. Burada öğretmenler, emekliler, ev hanımları olmak üzere çok farklı bir grup var. Pozitif enerji yükleniyorsunuz ve sadece doğanın tadını çıkartıyorsunuz. Yürüyüşümüz bittikten sonra bir sonraki haftayı sabırsızlıkla bekliyorum.” 

Yürüyüş grubu üyelerinden Necla Ekerci, “Fethiye’nin güzellikleri, doğası, denizi bizi kendine aşık etti ve bu aşk bizi dağ yollarına düşürdü. Grubumuza katılım çok sayıda oldu. Kadınlar arasında özgürce, rahat şekilde belirlediğimiz yerlerde yürüyoruz. Herkes çok mutlu” diye konuştu.

Sadece kadınlardan oluşan yürüyüşlerde birçok avantaja sahip olduklarını aktaran Hatice Avcı da şöyle dedi:

“Kadınların spor anlamında güzel bir aktivitede yer alması, tabiatla iç içe olması ve Fethiye’nin güzelliklerini keşfetmesi, birbirleriyle kaynaşması çok güzel. Çok çeşitli ve rengarenk bir grubuz. Bu grupta hiçbir şey yok ama çok şey var. Aynı doğa gibi sadece keşfetmek lazım.” (DHA)  

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TÜİK: Türkiye nüfusunun yüzde 29'u çocuk

SONRAKİ HABER

Yandaş’tan bir Ergenekon hikayesi: Bir varmış, bir yokmuş...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa