Özgür Gündem'e 48 soruşturma, 51 dava,355 bin TL para cezası
2016'da Özgür Gündem hakkında 99 soruşturma açıldı, soruşturmaların 51'i davaya dönüştü. Nisan ayı itibariyle gazeteye 355 bin TL para cezası verildi
Basın ve ifade özgürlüğüne iktidar tarafından her gün ağır darbelerin vurulduğu Türkiye, uluslararası gazeteci örgütlerinin hazırladığı basın özgürlüğüne dair raporlarda da her yıl daha geri noktalara doğru gidiyor. Son olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) açıkladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü raporunda Türkiye geçen yıla göre iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151'inci sıraya düşerek, "gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler arasında" yer aldı.
Kürt illerinde çalışan Kürt gazeteciler, "örgüt üyeliği" iddiasıyla bir bir tutuklanırken, aralarında DİHA, ETHA, sendika.org'un da bulunduğu yüzlerce haber sitesi ve ajans ise TİB tarafından erişime engellendi. Yurt içinde haber kaynağı sansürlemek de hızını alamayan TİB son olarak ise uluslar arası haber ajanslarına da yönelerek Rus haber ajansı Sputnik'e erişimi engelledi.
51'İ DAVAYA DÖNÜŞMÜŞ 99 SORUŞTURMA
2016 yılı Ocak ayından bu yana Özgür Gündem hakkında "örgüt propagandası", "Türk polisine hakaret", "Cumhurbaşkanı'na hakaret", "Türklüğü, cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılama" gibi iddialarla tam 99 soruşturma açıldı. Bu soruşturmalardan 51 tanesi ise davaya dönüştü. Gazete hakkında son bir ay içerisinde açılan soruşturma sayısı ise 22.
355 BİN TL PARA CEZASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde özel olarak kurulan Terörle Mücadele Savcılığı Bürosu tarafından gazete hakkında başlatılan soruşturmalardan kaynaklı yargılamalar ise İhtisas Mahkemesi olarak isimlendirilen İstanbul 13. ACM ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor. Yargılaması tamamlanan dosyalarda, Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında şimdiye kadar 3 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası, gazetenin eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin hakkında ise 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gazetenin avukatlarının temyiz başvuruları üzerine dosyalar Yargıtay'a gönderildi.
Yargılamalarda sadece hapis cezaları da çıkmadı. Nisan ayı itibariyle Basın Kanunu kapsamında açılan davalarda Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan 255 bin TL, Eren Keskin ise 100 bin TL para cezasını içeren mahkumiyet kararları aldı. (DİHA)