Laikliğin kırıntısından bile rahatsız oldular
Gazetemize konuşan anayasa hukukçuları ve siyasetçiler AKP iktidarının olmayan laiklikten bile rahatsız olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini savunarak, “Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım” ifadelerini kullandı. AKP’den “Böyle bir gündemimiz yok” yanıtı gelse de bu tartışmanın açılmasına bile tepki yağdı. Gazetemize konuşan anayasa hukukçuları ve siyasetçiler laikliğin AKP tarafından bugüne kadar istismar edildiğini belirterek, AKP iktidarının olmayan laiklikten bile rahatsız olduğunu söylediler. Gerçek bir laiklik için de mücadele çağrısı yaptılar.
TBMM Başkanı Kahraman, önceki gün “Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, Türkiye. Tarifi de yok. Böyle bir şey olmamalı. Dindar bir anayasa olmalı” diye konuştu. Kahraman bu ifadeleri için dün akşam açıklama yaptı ve şahsi görüşü olduğunu savundu. Kahraman,”Konuşmanının bütününde 1937 yılında anayasaya kelime olarak dercedilen laikliğin tanımının yapılmasına vurgu yaptım” diye konuştu.
Kahraman'ın sözleri sonrası oluşan büyük tepki üzerine AKP ve Erdoğan cenahından yapılan açıklamalarda ise böyle bir çalışmanın olmadığı belirtildi.
AKP PROJESİ LAİKLİKLE BAĞDAŞMIYOR
Anayasa Hukukçusu Yücel Sayman, “Anayasada laiklik olmalı mı olmamalı mı tartışmasından ziyade asıl sorgulanması gereken şey, bir meclis başkanının bunu söylüyor olabilme cüretini göstermesi” dedi.
Karaman’ın açıklamalarını değerlendiren CHP Eski Milletvekili Anayasa Hukukçusu Rıza Türmen de çoğulcu demokrasilerin güvencesinin laiklik olduğuna dikkat çekti. Türmen, “Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel unsurudur. Laikliğin değişmesi demek Türkiye Cumhuriyeti’nin değişmesi demektir. Devletin inancı yoktur; bütün inanç ve kimliklere eşit mesafededir. Her demokrasinin laik ve seküler olması lazım. Demokratik ülkenin temel unsuru laikliktir” dedi. AKP’nin bütün bir topluma ‘Sünni Müslüman’ kimliği dayattığını ifade eden Türmen, “Bütün topluma tek bir inancı giydirmeye çalışan AKP projesi laiklikle bağdaşmayan bir projedir. Karaman’ın böyle konuşması niyetlerini açıkça ortaya koyması açısından iyi oldu. Şapka düştü kel göründü” şeklinde konuştu.
‘AKP HÜKÜMETİ REJİMİ YENİDEN İNŞA EDİYOR’
Kahraman’ın sözlerinin aslında AKP hükümetinin ideolojisinin açık bir itirafı olduğunu söyleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bu açıklamayı Meclis başkanının kişisel görüşü olarak değerlendiremeyiz. Bu açıklama AKP Hükümetinin yaklaşımlarından bağımsız düşünülemez. Son olarak Hükümet ve Cumhurbaşkanından başlayan farklı düzeylerde yetkililer Ensar Vakfını, çocuk istismarı dosyasında sınırsız korumaya aldıysa bu koruma kurulan ekonomik, sosyal ve ideolojik ilişkilerin sonucudur. Selefi, cihatçı çetelerle kurulan ilişkiler de bu politikaların bir parçasıdır” dedi.
AKP’nin her alanda rejimi yeniden inşa ettiğini ifade eden Gürkan, “AKP eğitim, sağlık, çalışma hayatı, hukuk ve yargı sistemi, toplumsal hayatın düzenlenmesi gibi tüm alanların bu siyasal gericiliğe uygun olarak yeniden düzenlenmesini hedeflemektedir. Dinin olduğu gibi laiklik de iktidarlar tarafından bugüne kadar istismar edilmiştir Bugün ülkemizde gerçek bir laiklikten söz edemeyiz. AKP iktidarının olmayan laikliğe bile tahammülü yoktur” diye konuştu. Demokrasi mücadelesinin laiklik ve inanç özgürlüğü için verilecek mücadeleyi de kapsadığını belirten Gürkan, tüm güçlerin bu mücadelede birleşmesi için çağrı yaptı.
‘BAŞKANLIK VE HİLAFET ANAYASASINA HAZIRLIYORLAR’
ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ise, “AKP hükümeti toplumu başkanlık ve hilafet anayasasına hazırlıyor. Laiklik fiili olarak ortadan kalkmış ama Anayasa’dan da kaldırılması karanlığın derinleşmesi anlamına geliyor” diye konuştu. Laikliğin yeniden kazanılması gerektiğine vurgu yapan Taş, “Bu noktada 1 Mayıs alanları laikliği kazanma alanlarına dönüşmüştür. 1 Mayıs, laikliği yeniden kazanmak için mücadele günüdür” diyerek emekçileri laikliğe sahip çıkmaya çağırdı. Taş, laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan Meclis Başkanını İsmail Karaman’ı da söylemleri dolayısıyla istifaya çağırdı.
KILIÇDAROĞLU TWİTTER’DAN ELEŞTİRDİ
CHP lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman” dedi
(İstanbul/EVRENSEL)