İngiltere’de emekçiler artık kemer sıkmak istemiyor!
İngiltere’de de emekçiler, ‘kemeri daha fazla sıkmayız’ uyarısı yapıyor. Genç hekimler 3 ayda 5 grevle dişlerini gösterdi.
Arif BEKTAŞ
Londra
Krizle birlikte kemer sıkma politikalarını, işçi ve emekçilerin yüzyıllardır verdikleri mücadeleler sonucu elde ettikleri hakları budamak için fırsat haline getiren İngiltere hükümetine tepkiler sertleşmeye devam ediyor. Muhafazakar iktidarın, sağlık, eğitim, ulaşım ve diğer kamu alanlarına yönelik saldırıları, daha fazla grev ve eylemlerle karşılık buluyor. Son haftalarda ortaya çıkan Panama Belgeleriyle birlikte, halkın önemli bir bölümünün hükümete güveni kalmazken, yer yer hükümetin istifası da bir çok eylemliliklerde dile getirilmeye başlandı.
1970’lerdeki Margaret Thatcher hükümetlerinin yoğun saldırıları ve özelleştirme faaliyetlerinden sonra, özelleştirmenin işçi ve emekçilere ve halka ciddi bir saldırı olduğu anlaşılmış durumda. Doğrudan özelleştirme artık halkın yoğun tepkisini çekerken, Muhafazakar hükümet, özelleştirmeyi planladığı alanların bütçesini keserek çalışamaz duruma getirmeye çalışıyor.
GENÇ HEKİMLER 3 AYDA 5 GREV YAPTI
Özellikle Ulusal Sağlık Servisine (NHS) yönelik saldırılar hükümetin gündeminde. Pratisyen hekimlerin saatlerini uzatan ve çalışma koşullarını ağırlaştıran yeni sözleşme dayatmasıyla, doktorları adeta hastanelerde rehin almak istiyor. 40 yıl aradan sonra ilk kez greve çıkan hekimler, 12 Ocak’ta bu yana 5 kez grev yaptılar. Hükümetin geri adım atmaması durumunda bu grevlerin sürmesi bekleniyor.
Devlet okullarına yönelik de saldırılar devam ediyor. Okulların satılabilmesinin yolları aranıyor. Öğretmenler de doktorlar gibi sokağa çıkmaya hazırlanıyor.
20’den fazla demir yolu şirketinin çalıştığı İngiltere’de, neredeyse grev olmayan gün yaşanmıyor. Özelleştirilmiş olan tren hatlarının tekrar kamulaştırılması talepleri de son zamanlarda sıkça dile getirilen talepler. Bütün bu saldırıların yanı sıra sosyal servislerde ve belediyelerde yapılan kesintilerin daha fazla hissedildiği bir dönemde 1 Mayıs’a giriliyor. Başta Londra olmak üzere bir çok şehirde işçi ve emekçiler bu yıl, özelleştirme ve kemer sıkma politikalarının son bulması talepleri ile sokaklara çıkacak.
1 MAYIS ÖNCESİ DÜNYADAN İŞÇİ EYLEMLERİ
NİJERYA’DA ENERJİ İŞÇİLERİ
AFRİKA ülkesi Nijerya’da enerji işçileri kitlesel işten atmaları protesto etti. Başken Lagos’un elektrik dağıtım işini yürüten IEDC şirketinin çalışanı olan işçiler, işten atılan 400 arkadaşlarının geri alınmasını istedi. Şirketin Mart ayında ‘yeniden yapılanma’ adı altında işçi çıkarmaya başladığı ve işçileri ‘verimlilik’te düşüş bahanesi ile attığı öğrenildi. Ayrıca 3 bin işçinin fazla mesai ücretlerinin de ödenmediği belirtiliyor.
BURKİNA FASO’DA OTOBÜS ŞÖFÖRLERİ
AFRİKA ülkesi Burkina Faso’da otobüs şöförleri sürekli kendilerine kesilen cezalara karşı mücadele veriyor. Kamu ulaşım şirketinin işçisi olan şöförler geçtiğimiz greve çıktı. 8 Nisan’da başlayan grev toplu ulaşımı oldukça zorlarken, şirket yönetiminin işçilerin taleplerini görüşeceklerini açıkladığı belirtiliyor.
NİJER’DE PETROL İŞÇİLERİ
PETROL rafinerisi işçileri petrol dağıtımını durdurdu. 3 günlük greve çıkan işçiler ücretlerinin artırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. Nijer devletinin ve çoğunluk hissesi sahibi Çin Ulusal Petrol Şirketinin ortak işlettiği Soraz rafinerisinde çalışan işçilerin daha önce de yöneticileri koşullar konusunda uyardıkları belirtiliyor.
ISRAİL’DE BELEDİYE İŞCİLERİ
TEL Aviv’de belediye işçileri 1 Mayıs’ta greve başlayacaklarını ilan ettiler. İşçiler çalışma koşullarının düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varılamadığını belirterek, başta yeni bir sağlık müdürü atanması olmak üzere bir dizi taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.
VİETNAM’DA ELEKTRONİK İŞÇİLERİ
GÜNEY Kore merkezli Bluecom Vina şirkenin yaklaşık 1000 çalışanı ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve sendikal örgütlenme hakları için süresiz grev kararı aldılar. İşçiler ayrıca ayda iki cumartesinin izin günü sayılmasını da istiyorlar. Televizyon mikrofonu ve kulaklık üreten fabrikanın işçileri cumartesileri de dahil günde 10-12 saat çalıştırıldıklarını ve aylık sadece 165 dolar ücret aldıklarını söylüyor. Şirketin zam, çalışma saatlerinin yasalara göre düzenlenmesi ve sendika hakkını kabul sözü verdiği, ancak cumartesi izin konusunda anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.