‘Yevmiyeci hoca’ AİHM yolcusu
'Kaz Dağlarında ‘yevmiyeci hoca’ tartışması' başlıklı haberimizin haksız yere tekzip edilmesine ilişkin yaptığımız başvuru reddedildi.
Özer AKDEMİR
İzmir
“Kaz Dağlarında ‘yevmiyeci hoca’ tartışması” başlıklı haberimizin haksız yere tekzip edilmesinin “Basının ifade ve düşünce özgürlüğüne müdahale” olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuru, mahkemece “Açık keyfilik bulunmadıkça yerel mahkemenin kararına AYM karışamaz” gerekçesiyle reddedildi.
AYM’nin, tekzip metninin gazetede yayımlanmasının haberi bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıyacağı ve daha çok kişiye duyuracağına yönelik yorumu da tartışma götürür cinsten. Gazetemiz basına yönelik baskı ve saldırıların yoğunlaştığı bir ortamda, haberin ve haberciliğin haklarını, bir anlamda haysiyetini sonuna kadar savunma adına AYM’nin bu kararını AİHM’ye taşıyacak.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR
AYM’nin kararını değerlendiren Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı, tekzip yayımlamanın, erişimin engellenmesi gibi uygulamaların basın özgürlüğü önünde duran önemli engellerden olmaya başladığını kaydetti. Özellikle sulh ceza hakimliklerinin kurulması ile birlikte verilen tekzip kararlarına yaptıkları itirazların “Usul ve yasaya uygun olarak verilen karara itirazın reddine” gibi basma kalıp ifadelerle reddedilmesinin adeta normal hale geldiğini aktaran Avcı, “Örneğin, sulh ceza hakimliklerinin verdiği tekzip yayımlama, erişimin engellenmesi gibi kararlara yapmış olduğumuz itirazlarımızın hepsi reddedilmiştir” dedi. Avcı, AYM’nin “Yevmiyeci hoca tartışması” başlıklı haberimize yerel mahkemenin verdiği tekzip kararının basın ve ifade özgürlüğünün ihlali sonucunu doğurduğuna dair başvuruyu kabul etmemesinin de bu uygulamanın devamı olduğunu söyledi.
AYM’YE KATILMAK MÜMKÜN DEĞİL
Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu haber ile ilgili olarak takipsizlik kararı verilmiş, hukuk mahkemesinde açılan tazminat davası reddedilmiştir. AYM, kararında, ‘Cevap ve düzeltme metninin gazetede yayımlanması ile tartışma konusu olayların basında tekrar yer almasına ve halkın olaylarla ilgili olarak daha fazla kaynaktan bilgi edinmesine imkan sağladığı gözden uzak tutulmamalıdır... Böylece haberin asıl yayımlanma amacı olan çevre duyarlılığının kamunun gündeminde kalmasına yardımcı olduğu dikkate alınmalıdır’ gibi bir gerekçe ileri sürülmüştür. Buna katılmak mümkün değildir. Her tekzip yayımlanmasında, habere konu olayın kamunun gündeminde kalacağını iddia etmek, doğru bir bakış açısı değildir."
‘YEVMİYECİ HOCA’ TARTIŞMASI
Özetle, 7 Nisan 2013 tarihli “Kaz Dağlarında ‘Yevmiyeci Hoca’ tartışması” başlıklı haberimizde Kaz Dağlarındaki altın madeni çalışmaları nedeniyle sularına içilemez raporu verilen Bayramiç Muratlar köyüne altın madencisi şirketin görevlileri ile gelen, aralarında o zamanlar Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yönetim kurulunda yer alan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un da bulunduğu gruba köylülerin tepkisi ele alınmıştı. Köylüler tepkilerini Bayramiç Çevre Platformunun sosyal medya hesabından Gülçubuk’a “Madencilerin getirdiği Yevmiyeci hoca” diyerek göstermişlerdi. Telefonla iddialar hakkında görüştüğümüz Gülçubuk ise iddiaları yalanlamış, madencilerle aynı masada oturmalarını ‘tesadüf’ diye açıklamıştı. Gülçubuk’un bu açıklamaları da haberde yer almıştı. Haberin fikri takibi sonrası köylülerin iddialarının doğruluğu, bizzat kendilerinin altın madencileri tarafından köye çağrıldığını, bütün masrafların da altın madencileri tarafından karşılandığını itiraf eden SÜRKAL Derneği Başkanı Rahmi Demir tarafından ve birçok başka tanıklıkla ortaya konmuştu. Tüm bu somut verilere rağmen B. Gülçubuk’un haberimize yönelik tekzibi Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesince haberin başlığının dahi yanlış yazıldığı, içeriğine hiç girilmediği, iddiaların ve cevap hakkının gözetilmediği ‘skandal’ bir kararla kabul edilmişti. Haberle ilgili B. Gülçubuk’un açtığı ceza ve tazminat davaları ise “Haber doğru, başlık da basın sanatının gereği” diye İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedilmişti.