Ankara’da 1 Mayıs coşkusu korkuyu yendi
6 ay içinde 3 patlamanın yaşandığı Ankara’da binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs mitinginde buluşarak, 'Korkuya teslim olmayacağız' dedi.
6 ay içinde 3 patlamanın yaşandığı Ankara’da binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs mitinginde buluşarak, “Korkuya teslim olmayacağız” dedi. 10 Ekim Emek-Barış-Demokrasi Mitinginde yaşanan katliamın ardından mitinge katılım konusunda yaşanan endişe alanın dolmasıyla yerini coşkuya bıraktı. “Güvenceli iş, güvenceli gelecek”, “Demokrasi, Barış ve Özgürlük” şiarlarıyla gerçekleştirilen mitinge katılan binlerce işçi ve emekçi, hükümet ve sermayenin saldırılarına geçit vermeyeceklerini haykırdı.
Sendikalar, meslek örgütleri, emek ve demokrasiden yana güçler 2016 1 Mayısını 10 Ekim Ankara Garı, Merasim Sokak ve Güvenpark saldırılarının ardından başkente hakim olan korku iklimini kırmak için bir fırsat olarak görüyorlardı. AKP’nin içeride ve dışarıda yürüttüğü savaş politikaları, Meclis gündemine gelen Özel İstihdam Büroları yasası, kamu emekçilerinin iş güvencesinin tartışmaya açılması ve taşeron işçilerinin kadro talebinin karşılanmamasının yarattığı tepkiyi sokağa taşımak için seferber olundu. İşyerlerinde, sanayi bölgelerinde, semtlerde yürütülen çalışmanın meyvesi bugün Kolej Meydanı’nda gerçekleştirilen coşkulu miting ile toplandı.
YOĞUN ÖNLEM ALINDI
Ankara katliamının ardından emniyetin istihbarata rağmen önlem almadığı iddiaları gündeme gelmişti. Bu miting öncesi miting tertip komitesi ile Ankara emniyeti yoğun bir çalışma yaptı. Mitingin gerçekleşeceği Kolej Meydanı’na çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı. Yine meydanın yanındaki Kurtuluş Parkı da gece saatlerinden itibaren polis ekipleri tarafından kapatıldı. Yürüyüş ve miting güzergahının her tarafı polis bariyerleriyle çevrildi. Hemen her sokak başında polis ekipleri bulundu. Alan girişinde polisler iki kez arama yaptı. Polisler dedektörlerle arama yaparken, miting tertip komitesinin 300 kişilik kendi güvenlik ekibi de girişlerde arama yaptı. Kurtuluş parkı ve miting alanında sabah saatlerinde uzman ekipler tarafından bomba araması yapıldı.
PANKARTLARA ‘SARAY’ ENGELLEMESİ
Polislerin üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismi geçen, “saray”, “saltanat”, “hırsız”, “AKP” gibi ifadeler içeren pankartları miting alanına sokmak istememesi tepki topladı. “İşçi düşmanı Erdoğan” ve “AKP’yi emekçiler yıkacak” yazılı dövizler alana sokulmadı.
Hükümet ve sermayenin güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırma çabasına tepki kadar, “Barış” çağrısı da mitingde öne çıktı. Hemen her kortejde barış ve çözüm çağrıları içeren pankart ve döviz, balonlar yer aldı.
KÖLELİK DAYATMASI VE TAŞERON ALDATMACASINA TEPKİ
Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalar ile Emek Partisi (EMEP) Çok Katlı Otopark önünde toplanarak alana girdi. Alana Türk-İş ve DİSK kortejleri yanyana girdi. Türk-İş’in Çanakkale çağrısına rağmen sendikaların Ankara şubelerinden katılım iyi oldu. İşçiler oldukça coşkulu ve kendi taleplerini yansıtan slogan ve dövizlerle renkli görüntü oluşturdu. İşçi kortejlerinde hükümetin kıdem tazminatını fona devretme planı, Kölelik Yasası diye bilinen Özel İstihdam Bürolarına ilişkin düzenleme ve taşeron işçilerinin kadrolu çalışma talebi ön plana çıktı.
‘İNADINA BARIŞ’ DEDİLER
KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ile çok sayıda siyasi parti, örgüt ve dernek Kurtuluş Kavşağı’nda buluştu. yürüyüş kolunun en önünde 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği yer aldı. “İnadına barış” pankartıyla yürüyen dernek üyeleri, patlamada ölenlerin fotoğraflarını taşıdı.
KESK’e bağlı sendikaların kortejlerinde soruşturma, sürgün ve cezalara tepki öne çıkarken, hükümetin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yaparak işgüvencesini ortadan kaldırma çabası eleştirildi. TMMOB kortejlerinde genç katılımı dikkat çekti.
‘ÇOCUKLARIMIZA DOKUNMAYIN’
Eğitim Sen kortejinde “Çocuklara kıymayın efendiler” yazılı dövizler taşınarak barış çağrısı yapıldı. Eğitimciler, Karaman’da ortaya çıkan çocuk istismarı skandallarının üstünü örtme çabasına tepkilerini “Çocuk istismarını AK’latmayacağız” yazılı dövizlerle gösterdiler.
BES üyeleri “İnsanca, barış içinde bir yaşam; laik, özgür, demokratik bir Türkiye” pankartıyla yürüdü.
ODTÜ Öğrencileri, Alevi örgütleri, insan hakları ve mülteci hakları dernekleri, taraftar grupları, atık kağıt işçileri, “Cerattepe geçilmez” diyen Artvinliler de bu kortejde yürüdüler. HDP, Halkevleri, Haziran Hareketi, KP, ESP gibi siyasi partiler de Kurtuluş güzergahından alana girdiler.
Birçok kortejde sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, içeride ve dışarıda savaş politikasına son verilmesi talebi öne çıkarken, Haziran Hareketi ise “Laikliği kazanacağız” pankartıyla yürüdü.
CHP’DEN KİTLESEL KATILIM
CHP de mitinge kitlesel şekilde katıldı. Ziya Gökalp Caddesi üzerinde yürüyerek alana giren CHP’liler, “Barış, emek, özgürlük”, “İş kazalarına, işçi ölümlerine son”, “Çocuklar vakıfta değil, okulda güzel” pankartları taşıdılar, sık sık “Hırsız, katil Erdoğan”, “Hırsız, Katil AKP”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları attılar. CHP Gençlik Kolları ise Gündoğdu marşını hep bir ağızdan okudu.
ÜÇ DİLDE ‘İŞ, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK’
Emek Partisi (EMEP), en önde “Emperyalizme, savaşa ve sömürüye karşı iş, barış, özgürlük. Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile mitingin en kitlesel kortejlerinden birini oluşturdu. “Halklara, inançlara, emeğe, kadınlara özgürlük”, “Kadrolaşmaya hayır, kadrolu çalışma”, “Kıdem tazminatı kaldırılamaz” gibi talepleri dile getiren pankartlar açtılar. EMEP, Türkçe, Kürtçe, Arapça, “iş, barış, özgürlük” pankartı taşındı.
‘GELECEK DİRENENLERİNDİR’
Emek Gençliği hem bilimsel sosyalizmin önderlerini, hem idam edilen gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren’i, hem de 10 Ekim’de Gar’da katledilen yoldaşlarının fotoğraflarını taşıdı. “Özgürlük itaat etmez, Gelecek Direnenlerindir” pankartıyla yürüyen gençler “Güzel günler gelmez bize, biz güzel günlere yürümedikçe” dizelerini de pankartlarına taşıdılar.
‘UMUT BİRLİĞİMİZDE’
Ankara’da alışılagelmiş 1 Mayıs mitinglerinin aksine, alana girildikten sonra da kortejler dağılmadı. Miting alanının en önünde 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarının kurduğu 10 Ekim Der’in pankartı ve katliamda kaybedilenlerin fotoğrafları yer aldı. Miting kürsüsünde de 10 Ekim’de yaşamını yitiren 102 kişinin isminin yer aldığı ve “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” yazan pankart yer aldı.
Katliamlarda yaşamını yitirenler ve emek, barış, demokrasi mücadelesinde yitirilenler için anmayla başlayan mitingde yapılan konuşmalarda da hükümete tepki öne çıktı.
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, Türkiye’de ve dünyada işçi sınıfının çalışma koşullarına dair saldırıların arttığı bir dönemden geçildiğini belirterek, artan savaş ve sömürüye karşı özgürlük ve emek mücadelesinin de büyüdüğünü vurguladı. Yılmaz, “Tüm halklar direnç ile alanlarda 1 Mayısı kutluyorlar bugün. Savaşa, sömürüye, gerici faşizme karşı iş, barış, özgürlük talebiyle bir araya geliyoruz. Umut birliğimizde, mücadelemizde, dayanışmamızda, rengarenk bayrak ve halaylarımızda” dedi.
‘SAVAŞA ÖDÜN VERMEYECEĞİZ’
Türk-İş Ankara Şubeleri adına konuşan Türk Metal Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Alpoğlu, “Bugün dünyada emekçiler hak ve özgürlükleri için sokaklarda taleplerini yükseltiyor. Dini, dili, mesleği, ırkı ne olursa olsun dünyanın dört bir yanında alanlardayız. Dünyada emeğin halklarına yönelik bir saldırı var. Buna topyekün karşı çıkmalıyız” dedi. Çözümün barıştan ve kardeşlikten geçtiğini belirten Alpoğlu, “Savaştan yana hiçbir politikaya ödün vermeyeceğiz” diye konuştu. Alpoğlu konuşması sırasında bir grup tarafından “satılmış Türk-İş” denilerek protesto edildi.
‘KÖLELİĞE İZİN VERMEYİZ’
Tertip komitesinin ortak metni ise Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Metni okuyan DİSK Genel-İş Yöneticisi Çetin Çalışkan, sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı ilçelerde yaşananları hatırlattı. Sivillerin öldürüldüğünü, insanların günlerce cenazesini alamadığını belirten Çalışkan, hükümetin kölelik yasalarını da Meclisten geçirmeye çalıştığını söyledi. “Kiralık İşçilik Yasası ile simsarlığı, üçkağıtçılığı hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu üçkağıtçılara izin verecek misiniz?” diye soran Çalışkan, kıdem tazminatının fona devrine yönelik planlara işçilerin geçit vermeyeceğini vurguladı.
Çalışkan, hükümetin “taşeron işçilere kadro müjdesi” diye duyurduğu düzenlemenin aldatmaca olduğunu belirterek, “Sözleşmeli personel adı altında yaptıkları, taşeron şirket işçilerinin açtığı muvazaa davalarından kurtulmak ve kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaktır. Bunlar sözleşmeli personel diye yeni bir ucube yaratarak işçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edecektir” diye konuştu.
MİTİNGDEN NOTLAR...
* Birleşik Kamu İş Konfederasyonu 1 Mayıs’ı Güvenpark YKM önünde kutladılar. Katılımın az olduğu kutlamada, “Laikliğe doğru birlikteyiz” mesajı verildi. Kamu Sen yönetimi de Güvenpark’ta patlama yaşanan yere karanfil bıraktı.
* Polis helikopteri gün boyunca Kızılay, Kolej civarında alçak uçuş yaptı. Kızılay’a çıkan tüm sokaklar polis ablukasına alındı...
* Ankara’da üç kez patlayan bombalara rağmen 1 Mayıs katılımı oldukça iyi ve coşkuluydu. Ama yine de insanların üzerindeki o tedirginlik kendisini belli ediyordu.
* 1 Mayıs’a her yıl aile ve çocuklarıyla ve renkli görüntülerle giren Türk-İş’e bağlı Tümtis üyeleri bu kez sadece kendileri geldiler. Ama yine de oldukça coşkulu görüntüler oluşturdular. “Tayyip Tayyip baksana, kölelik al sana” sloganı ile hep beraber ayağa kalkan işçiler, bunu kıdem tazminatına ve gasp edilmek istenen haklarına da uyarladılar.
* Yol-İş üyesi işçilerin “Taşeron işçilere kadro yoksa Kadri de yok, Kadriye de yok. #Evde Kaldık be” pankartı da dikkat çekti.
* Tez Koop İş kortejinde kadın işçiler ağırlıktaydı
* Ankara Simurg Oyuncuları Tiyatrosu da “Yaşasın 1 Mayıs. Emek en yüce değerdir” yazılı pankart ile katıldı.
* Mitingin en şanssız korteji TGS’nin korteji oldu. Tüm üyeleri alanda görevli olduğu için “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartın arkası zaman zaman oldukça kalabalıklaştı, zaman zaman da çok zayıf kaldı. Bu açıdan da miting boyunca en değişken kortej oldu.
* İşçilerin, “FİFA’ya kırmızı kart! İşçi hakları yoksa dünya kupası da yok” pankartı da dikkat çeken pankartlardan oldu.
* Miting alanının yanındaki binalarda polislerin alanı tek tek görüntülemesi de dikkat çeken noktalardandı.
* Ellerinde sazları ile katılan Ozan Der’den, işçi ve memur sendikalarına, siyasi partilerden meslek odalarına, dergi çevreleri ve köy derneklerine kadar Ankara’nın tüm renkleri miting alanındaydı...
* Evlenme tarihi olarak 1 Mayıs’ı seçen gelin ve damat miting alanının yakınından geçerken, eylemcilerle fotoğraf çektirdi, zafer işareti yaptılar. (Ankara/EVRENSEL)
Haber ve Fotoğraflar: Cem Gurbetoğlu, Sultan Özer, Derya Kaya, Birkan Bulut, Tamer Arda Erşin, Burcu Yıldırım