İtalya’da işçiler yeniden toparlanıyor
İtalya’da sınıf mücadelesi son iki yılda düşüş göstermişti, şimdi yavaş yavaş yeniden yükseliyor denebilir.
Adriano Rossi*
Roma
İtalya’da sendikaların ‘resmi 1 Mayısı Cenova kentinde yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla yapıldı.
Ana slogan “İş istiyoruz!”du. İşçiler hükümetten koşullarını düzeltecek ve işsizliğe karşı önlemler almasını istedi, işsizlik özellikle gençleri çok etkiliyor. İtalyan gençliğinin yüzde 47’si işsiz.
Torino kentinde bir grup gencin düzenlediği gösteriye ise polis saldırdı. Gençler, Başbakan Renzi’nin partisi olan Demokrat Partiyi protesto etmek için meydana yürümek istemişlerdi.
Roma’da, ana akım sendikaların örgütlediği geleneksel, müzikli mitingin yanı sıra sabah saatlerinde göçmen işçilerin de katıldığı ve 1 Mayıs’ın uluslararası karakterini de öne çıkaran bir gösteri yapıldı. Öğle saatlerinde de kitle, “Sınırlara hayır” sloganıyla Türkiye Büyükelçiliğine yürüdü. Avrupa Birliği ve Türkiye Hükümeti arasındaki mülteci anlaşması protesto edildi, büyükelçiliğe yumurtalar ve boyalar atıldı, sokağa “Terörist Erdoğan” diye yazıldı.
Milano’da da önemli bir miting yapıldı. Buradaki mitingde toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldırmak isteyen patronlara karşı sloganlar atıldı. Sendikalı işçiler pazar ve tatil günlerinde çalışma dayatan mağazaları protesto ettiler. Yine birçok kentte irili ufaklı gösteriler yapıldı.
Genel olarak bu 1 Mayıs’ta işçilerin eylemlere katılımı çok yüksek değildi. İtalya’da sınıf mücadelesi son iki yılda düşüş göstermişti, şimdi yavaş yavaş yeniden yükseliyor denebilir.
Avrupa genelinde hareket yükselirken İtalya’da neden böyle denirse, özellikle geçen yıl, Renzi Hükümetinin sendikal bürokrasinin suç ortaklığıyla çıkarttığı “Jobs act/ İş hareketi” isimli yasanın kabul edilmesiyle işçiler büyük darbe yediler. Mücadele düşüşe geçti, hâlâ bu darbe atlatılmış değil. Temel 1 Mayıs gösterileri de bu yenilgiden sorumlu sendika ağalarının örgütlediği gösteriler oldu. Birçok işçi bu hayal kırıklığı ve yenilgi duygusuyla bu mitinglere katılmak istemedi.
Her şeye rağmen durum yavaş da olsa iyileşiyor diyebiliriz, özellikle toplu iş sözleşmelerine yönelik saldırılara karşı metal sektöründe son yapılan işçi grevlerine katılımın yüksekliği bunun bir göstergesi. Önümüzdeki aylar ülkemizdeki ekonomik ve siyasi mücadele açısından önemli olacak gibi görünüyor.
*Komünist Platform
(Çeviren Elif Görgü)