03 Mayıs 2016 00:33

Pahalı bilet tartışması: Tavizlere rağmen söz taraftarda

Geride bıraktığımız son bir aylık sürede maç bilet fiyatlarına tepki ve konuya ilişkin gelişmeler gündemdeki yerini korudu.

Paylaş

Taylan ŞAHBAZ
Londra

Geride bıraktığımız son bir aylık sürede maç bilet fiyatlarına tepki ve konuya ilişkin gelişmeler gündemdeki yerini korudu. En son 5 Nisan tarihinde, gelecek yıl kombine maç bilet fiyatlarını donduracağını açıklayan kulüpler listesine gelir ve kâr oranlarında ligin önde gelenlerinden olan Manchester City de eklendi.

Özellikle Liverpool - Sunderland takımları arasında 6 Şubat tarihinde oynanan karşılaşmanın 77. dakikasında 10 bini aşkın Liverpool taraftarının, gelecek yıl kombine bilet fiyatlarının 59 sterlinden 77 sterline yükseltilmesi planlarına tepki olarak stadı terk etmesinden sonra sorun gündeme oturmuş, konuyla ilgili Başbakan David Cameron bile açıklamalar yapmış ve Football Supporters Federation (FSF) 18-19 Mart tarihlerinde oynanacak maçlarda birçok takım taraftarının kararıyla ortak eylem kararı almıştı.

Ama 9 Mart tarihinde 20 takımın ortak kararıyla deplasman maçlarına 30 sterlin tavan fiyat getirildiğinin açıklamasıyla protestolar planlandığı gibi gerçekleşmemişti. Premier Lig’in bu kararından sonra kendi üyesi taraftar gruplarıyla bundan sonra ne yapılacağı konusunda görüşerek önümüzdeki dönem kampanya planlarını kararlaştıracağını açıklayan FSF de hâlâ konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Gerek medya, gerek futbol çevreleri, gerekse de Taraftarlar Federasyonu internet sayfasında yaptığı açıklamada Premier Lig’in verdiği bu tavizin tepkileri kesmesinin yanında sezon sonu olmasının bu konuda etkili olduğuna dikkat çekiyor. Tüm bunlar yaşanırken, işletme şirketi Deloitte, yaptığı açıklamada Premier Lig gelirlerinin rekor kırarak 2014-15 döneminde 3.4 milyar sterline vurduğunu ancak buna rağmen kâr oranlarında düşüşler olduğunu açıkladı.

TARAFTAR TEPKİSİ NEREYE EVRİLECEK?

Gerek meselenin toplum gündemine taşınması, gerekse de Premier Lig’e bilet fiyatları konusunda ilk defa geri adım attırmasıyla büyük başarı kazanan taraftar tepkisinin nereye evrileceği şimdilik merak konusu. Bu konuda göstermelik tavizler veren ve bilet fiyatlarının aslında çok adil olduğu üzerine açıklamalar yapan Premier Lig’in basın atağına rağmen hâlâ konunun çekinceli bir şekilde ele alınması, taraftar ve FSF’nin konu ile ilgili ne yapacağı merak ediliyor. Bilet fiyatlarına ilişkin 2013’ten bu yana sürdürülen “Twenty is Plenty” (20 pound fazla bile) kampanyasını hâlâ devam etse de taraftar grupları arasında futbol-toplum ilişkileri konusunda fikir birliğinin olmaması ve siyasi destek eksikliği, taraftar tepkisinin önümüzdeki dönem ilerleyişi açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ama fahiş bilet fiyatlarına tepkinin sürdüğü ve meselenin deplasman bilet fiyatları konusunda verilen tavizle kapanmayacağı genel bir kanı durumunda.

SİZİ AÇGÖZLÜLER SİZİ!

2016-19 dönemi TV yayınları için Sky ve British Telecom ile Premier Lig arasında şubat ayında 5.1 milyar sterlinlik bir anlaşma imzalandı. Böylesi gelirleri olan takımların bunu bilet fiyatlarına yansıtması gerekliliği de bu anlamıyla taraftar tepkisinin temellerinden. Liverpool taraftarının tepkisi de deplasman fiyatları konusunda gizli kalan 3 seçeneği şubat başlarında tartışan ve bir karar alamayan Premier Lig toplantısı sonrası gelmişti. Taraftar tepkisinin, medyaya geniş bir şekilde yansıması ve aldığı halk desteği, Premier Lig takımlarının 9 mart tarihine kadar kararsızlıklarını gidermelerini sağlamıştı.

Premier Lig yönetimine, bilet fiyatlarına yönelik eleştiriler daha önceleri de yapılmıştı. Şubattan bu yana büyüyen tepki dalgasının, geride bıraktığımız ekim ayında birçok takım taraftarının katılımıyla gerçekleşen protestolar sonrasında büyüdüğünü hatırlamak gerekiyor. Bu anlamıyla Premier Lig’e geri adım attırılması ciddi bir başarı. Ancak bilet fiyatları konusunda takımların tek kararının deplasman biletlerine dair olması, belirlenen 30 sterlin tavan fiyatından daha ucuz bilet fiyatları olan takımların mevcut olması ve deplasmana giden taraftar sayısının düşüşte olduğu hatırlandığında, verilen taviz, tepkinin önüne kesmek için atılan ufak bir adım olarak görülebilir. Bunun önemli göstergelerinden birisi de maça giden taraftarın üçte ikisinin kombine sahibi olduğu, yine tüm takımlar açısından geçerli olmasa da Avrupa kupaları maçlarının biletlerinin ayrıca ve daha yüksek fiyatlarla satılması ve statların genel olarak yüzde 95 oranında dolu olduğu gerçeği. Bugüne kadar adım atmamakta küstah bir kararlılık gösteren Lig ve takımlarının birçoğunun gelecek sezon kombine bilet fiyatlarında artışta gitmeyeceklerini açıklaması taraftardan özür dilemelerini bu çerçevede ele almak gerekiyor.

Taraftar tepkisinin önemli dayanağı ise bu tepkinin örgütlenmesi ve siyasallaştırılmasında önemli role sahip FSF’nin futbol takımlarının, toplum yönetimine daha sıkı bağlanması konusunda yürüttüğü tutarlı politika.

ÖNCEKİ HABER

Dokunulmazlıkları kaldırma teklifi komisyondan geçti

SONRAKİ HABER

‘Hikayelerimiz izne tabi olmayacak kadar önemlidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa