'Hani devlet karşılayacaktı!'
Ankara Katliamında yaralananların tedavilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağı söylenmesine rağmen yaralılara muayene borcu çıkarılıyor.
Volkan PEKAL
Eda YILDIRIM
İstanbul
Ankara’da 10 Ekim Katliamı’nda yaralananlara 26 bin lira muayene borcu çıkartıldığına ilişkin haberleri yalanlayarak, sağ kurtulanların tedavi ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağını açıklayan Sağlık Bakanlığı yalancı çıktı. Yaralılardan yine muayene ve ilaç ücreti istendi. Daha önce Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 300 lira muayene ücreti istediği Adnan Karataş, geçen ay eczaneye gittiğinde bu kez 110 liralık muayene borcuyla karşılaştı. Karataş bu nedenle ilaçlarını alamadı. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Uğur Erman Karakoç da, son 2 aydır ilaç giderlerini kendi cebinden karşılıyor. Üstelik Karakoç’a her hafta kontrole gittiği Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 650 lira muayene borcu çıkartıldı.
Evrensel, 23 Ekim 2015 tarihinde “Sağ kalmak ücrete tabi” başlığıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Adnan Karataş’tan 300 lira, İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Uğur Gümüşkaya’dan da 26 bin lira muayene ücreti istediğini haberleştirmişti. Ancak Sağlık Bakanlığı, “Acil servise başvuran tüm hastaların tedavilerinin ücretsiz olarak yapıldığını” savunarak haberlerimizi yalanlamış, açıklamasında katliamda yaralananların tüm tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını belirtmişti.
KARATAŞ: BU DURUM DÜZELTİLSİN
Ankara’da bir süre tedavi gördükten sonra Adana’ya dönen Adnan Karataş, nisan ayında eczaneye ilaç almak için gittiğinde 110 liralık muayene ücreti ile karşılaştı. Parayı ödemeden ilaçlarını alamayan Karataş, tedavi gördüğü Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de benzer bir durumla karşılaşmış, bombalı saldırıda yaralanmasına ve hastanedeki kayıtlara adli vaka olarak geçirilmesine rağmen 300 lira muayene ücreti istenmişti. Gazetemize konuşan Karataş, Sağlık Bakanlığına tepki göstererek, “Bakanlık saldırıda yaralananların tedavilerinin ücretsiz olacağını söylemişti. Ancak önce Ankara’da, sonra da Adana’da gördüğüm tedaviden dolayı borç çıkardılar. Uzun süre tedavi görmesi gereken arkadaşlarımız var. Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.
‘150 LİRAYA VARAN İLAÇ PARALARI ÖDEDİM’
Katliamda sol bacağından yaralanan İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Uğur Erman Karakoç da, son 2 aydır ilaç ücretlerini cebinden karşılıyor. Ankara Numune Hastanesinde gördüğü tedavinin ardından İstanbul’da tedavisine devam eden Karakoç’a, İstanbul’da muayene için gittiği tüm hastanelerde normal şartlarda “Ücretli sağlık hizmeti alma” anlamına gelen “İsteğe bağlı” seçeneğinden hasta girişi yaptırılıyor.
Tedavinin ilk zamanları hiçbir ücret ödemediğini ve hasta girişinde sorun yaşamadığını aktaran Karakoç, “Son 2 aydır hastaneden yazdırılan reçetelerde ücret talep ediliyor. Normalde ücretsiz olması lazım. Ama farklı tarihlerde 150 liraya kadar ulaşan rakamlar ödedim ilaçlarıma. Nedenini sorduğumda eczacılar ‘Sistemde gözükmediğimi’ söylüyorlar” dedi.
‘SİSTEM SORUNU’ İŞKENCESİ
Hastane kayıtlarında da sorun yaşadığını dile getiren Karakoç şöyle devam etti: “1.5 ay önce taburcu oldum. Her hafta düzenli kontrollerim var, kalp-damar, ortopedi, plastik cerrahi servislerine. Bu polikliniklere gitmeden önce hastaneden randevu alıyorum. Son zamanlarda randevu almama rağmen hasta-kayıt bölümünde kaydımın gözükmediğini bu nedenle giriş yapamadıklarını söylüyorlar. Mesela 3 hafta önce Çapa’da plastik cerrahi servisinde muayene oldum sistemde herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Bu muayeneden 3 gün sonra bu kez Cerrahpaşa Kalp Damar Hastalıkları servisi için randevu almaya çalıştım. Ama üniversite hastanesine giriş yapamayacağımı söylediler. Gerekçe olarak ‘Sistemde sorun yaşanması’ gösterildi.”
Bir gün sonra da Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittiğinde kalp-damar servisine giriş yapamadığını anlatan Karakoç, hastaneden çıkmadan ortopedi doktoruyla görüşmeye gittiğinde bu kez sisteme giriş yapılabildiğini belirtti. Bunun üzerine önce SGK İl Müdürlüğü daha sonra da SGK Fatih İlçe Müdürlüğüne gittiğini söyleyen Karakoç, “Oraya gittiğimde görevli kişi, aktivasyonumun kapalı olduğunu, yenilemem gerektiğini söyledi. Ama Ankara’daki SGK Genel Müdürlüğüne mail atıp neden böyle olduğunu soracaklarını, kendilerinin de bu durumu anlamadıklarını belirttiler. 2 gün sonra beni aradılar ilçe müdürlüğünden. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne gitmem gerektiği söylendi. Ama sağlık durumum elvermediği, hâlâ tam olarak yürüyemediğim için Ankara’ya gidemedim” diye yaşadıklarını anlattı.
650 LİRA BORÇ ÇIKARDILAR
Uğur Erman Karakoç’un yaşadıkları bununla da sınırlı kalmadı. 2 Mayıs tarihinde kontrol için Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden Karakoç’a bu kez 650 lira muayene borcu çıkarıldı. Bu borcu ödemeden de muayene olamayacağı söylendi. Bunun üzerine aynı gün BİMER’i arayan Karakoç, “Telefondaki görevli terör mağduru olduğum için tedavi giderlerimin ücretsiz karşılanması gerektiğini neden ücret istendiğini anlamadığını söyledi. Yaptığı başvurular sonrası 2 gün önce Sağlık Bakanlığından kendisini aradıkları bilgisini veren Karakoç, “Başhekim yardımcısıyla görüşmüşler. O da yardım edeceklerini söylemiş” bilgisini paylaştı.
‘ÖLMEDİK, SÜRÜNDÜRÜYORLAR’
Katliamın etkilerini hem fiziksel hem de psikolojik olarak hâlâ yaşadığını söyleyen Karakoç, “Hastanede tedavi gördüğüm sırada sosyal güvenlik uzmanları ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bizzat ziyaretime geldi. Bütün sağlık harcamalarımın karşılanacağını söylediler. Bu süreçte başbakan da böyle bir açıklamada bulundu. Ama böyle olmadı. Saldırının fiziksel ve psikolojik etkilerini hâlâ üzerimden atamazken bir de hastanelerde işkence çektiriliyor. Sol bacağım hâlâ tam olarak iyileşmedi. Bir yıl sonra bile yeni ameliyatlar geçireceğim. Yani uzun bir tedavi sürecim olacak. Ancak hastanelerde yaşadığım sorunlar nedeniyle bu süre uzuyor. Üstelik bu gecikmelerin bacağımda nasıl bir etki yaratacağını bilmiyorum” diye tepki gösterdi.