Panama Belgeleri'nde ikinci perde
Panama belgelerinin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayımlandı.
İLGİLİ HABERLER
Panama Belgeleri nedir, ne değildir?
Küresel sistem, finansal adacıklar ve vergi cennetlerine karşı mı?
Panama Belgeleri: Kapitalizmin kirli çamaşırları döküldü
'Finans cennetleri' sistemin aynası
Panama belgelerinin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı offshoreleaks.icij.org adresinden yayımlandı.
Türkiye'den 100'ü aşkın şirketin belgelerde yer aldığı belirtilirken, söz konusu şirket ve bireyler arasında Koç Holding, Nurol Holding, Çalık Enerji, Zorlu Enerji, Mehmet Cengiz, Ömer Sabancı, Vuslat Doğan Sabancı, Ahmet Ağaoğlu, Tuncay Özilhan gibi isimler yer alıyor.
Koç, Sabancı, Doğan, Zorlu, Çalık, Tamince, Polat hepsinin Panama'da off-shore işleri varmış, öğrendik. Ne olacak şimdi? Hiç.
— Dağhan Irak (@daghanirak) May 9, 2016
Türkiye merkezli şirket ve bireylerin tam listesi için tıklayın.
DAMADIN YÖNETİCİLİK YAPTIĞI ÇALIK HOLDİNG DE LİSTEDE
Panama belgelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen ve çocuklarına burs veren işadamı Remzi Gür de var.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakan adayları arasında adı geçen damadı ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'ın uzun yıllar yöneticilik yaptığı Çalık Holding de Panama belgelerinde yer aldı.
İlk olarak 3 Nisan'da yayımlanan Panama Belgeleri aralarında devlet başkanlarının da bulunduğu çok sayıda zenginin offshore hesaplarını kullanarak vergi kaçırdığını ortaya koymuştu.
Belgeler Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk bürosundaki kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı.
BBC'nin haberine göre şirket, geçtiğimiz hafta veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı. Ancak Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı tanımadığını açıkladı.
İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti.
Belgelerde İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi gibi isimlerin adı geçmişti.
11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti. Gazete, belgeleri ICIJ'la paylaşmış, yüzlerce gazetecinin çalışmasıyla ilk bulgular 3 Nisan'da yayımlanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et