12 Mayıs 2016 07:03

Emek örgütlerinden dokunulmazlık uyarısı

AKP'nin HDP'yi Meclis dışı bırakarak, demokratik siyaseti tasfiye etme yaklaşımlarına karşı emek örgütlerinden ortak uyarı geldi.

Paylaş

HDP'li milletvekillerinin "dokunulmazlıklarının kaldırılmasını" öngören ve HDP’yi Meclis dışına itmeyi hedefleyen, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi önümüzdeki hafta başında Meclis Genel Kurulu'na getirilerek, görüşülmeye başlanacak. Kamuoyunun ilk gündemi arasında yer alan bu teklife karşı ise, AKP'ye birçok kesimden uyarılar gelmeye devam ediyor. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan emek örgütleri temsilcileri, AKP'nin demokratik siyaseti tasfiyesiyle birlikte ortak yaşamın zedeleneceği ve HDP'nin "dokunulmazlıklarının kaldırılmasının" Türkiye'deki tüm ötekilerin susturulması anlamına geldiğine dikkat çekti. 

KESK: HDP'Lİ VEKİLLER EZİLENLERİN İRADESİDİR

Demokratik siyasete darbe girişimi olarak nitelendirilen anayasal değişikliği teklifinin Türkiye'deki tüm ötekilerin "dokunulmazlıklarının kaldırılması" olduğuna işaret eden Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Lami Özgen, AKP'nin bu "darbe yöntemine" başvurmasının nedenini ise iktidarının iflas eden savaş politikalarının bir sonucu olduğuna dikkat çekti. 

HDP'li milletvekillerinin milyonların oyunu alarak, halkın iradesi olduğuna vurgu yapan Özgen, "Sadece halkın değil Türkiye'deki bütün halkların, işçilerin, emekçilerin, ötekilerin, ezilen bütün kesimlerin idaresidir. Ve böylelikle onların şahsında bu topyekûn iradeyi parlamentonun dışına itmek suretiyle faşizmi diktatörlüğü kurumsallaştırmayı hedefliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kürt siyasal hareketine yönelik geliştirilen saldırıların aynı zamanda ortak yaşama talebine dönük saldırılar olduğuna dikkat çeken Özgen, HDP'li milletvekillerinin Meclis dışına itilmesiyle bu talebinde zedeleneceğinin uyarısını yaptı. 

Özgen, şöyle konuştu: "Burada 94 örneği var. O dönemin Kürt milletvekilleri meclis dışına itilerek Kürt sorununda çatışma savaş ve kaos daha da derinleştirildi. Bu kez HDP'nin Meclis'ten atılması, Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümüne katkı sağlamayacağı gibi parlamentonun artık bu sorunlardan topyekûn devre dışı kalmasına yol açacaktır. Bu da Türkiye'yi bir uçuruma götürür. Bu konuda önemli rol ana muhalefet partisine düşmektedir" dedi.

DİSK: HALK SEÇTİ, HALK ALIR

HDP'nin Türkiye siyasetinde önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, HDP'yi barış ve kardeşlik partisi olarak tanımlayarak, HDP'yi Meclis dışına çıkarma yetkisinin ancak ve ancak halkta olduğuna vurgu yaptı. Beko, HDP'nin diktatörleşmeyi engellediği için Meclis dışına itilmek istendiğine dikkat çekerek, "Bu vekilleri halk seçti. Onları oradan da ancak halk alır" diye konuştu. 

Meclis'te Türkiye'nin daha ciddi sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyleyen Beko, "Siyasi soykırım ile uğraşılacağına, Türkiye'deki 2 milyon insan aç yatıyor. Yine yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. Bu ülkede, 12 milyona yakın işsiz var. Saray ve iktidar tüm bunları bir tarafa bırakıp, siyasi soykırım operasyonlarına başvuracağına, bu sorunlara çözüm geliştirmelidir" ifadelerini kullandı. 

TTB: MECLİS DIŞINA ATMA İRADEYE SALDIRIDIR

Türkiye'de demokratik süreçlerin tamamıyla rafa kaldırıldığını söyleyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan ise, Cumhurbaşkanı'nın kuvvetler ayrılığını kendisine ayak bağı olarak gördüğüne dikkat çekerek, cumhurbaşkanın tek adam olmak için her türlü yönteme başvurduğuna dikkat çekti. 

İlhan, "Cumhurbaşkanı bir günde başbakanı bulunduğu yerden düşürebiliyor. Yargı üzerine baskı uyguluyor, Meclis üzerinde baskı uyguluyor, Türkiye'yi kendi arzuladığı ve biçimlendirmek istediği şekilde yönetmek istiyor. Bu son derece tehlikeli bir süreçtir" diyerek, Türkiye'nin içerisinden geçtiği sürece dair uyarıda bulundu. 

İlhan, AKP'nin getirmiş olduğu teklifin sadece HDP'lilerin dokunulmazlığını kaldırma amacı taşıdığını ifade ederek, bunun da kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bayazıt, şöyle konuştu: "Umuyoruz meclisteki milletvekilleri böylesi antidemokratik bir anayasa değişikliğine onay vermeyecekler. Türkiye'nin daha ciddi bir kaosa sürüklenmesine izin vermeyecekler. İnsanların siyasi faaliyetlerinin parlamento dışına itilmesine izin vermeyecekler. Siyasi faaliyetleri nedeni ile milletvekillerinin meclis dışına itilmesi demek milli iradeye saldırıdır."

SES: OYUNA GELMEYİN!

Saray ve AKP iktidarının HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak, toplumsal muhalefeti bitirmeyi amaçladığına dikkat çeken Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erdem, AKP'nin getirmiş olduğu teklifin "darbeden" farksız olmadığını kaydetti. Erdem, "Halkın iradesine yapılan saldırıyı kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Tüm siyasi partilerden de bu oyuna gelmemelerini istiyoruz. Faşizan rejimin ülkemize hiçbir yararı yoktur bunun iyi hesap edilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. (DİHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bodrum’da sezon başladı ama turist yok

SONRAKİ HABER

Hülya Avşar, Muhteşem Yüzyıl Kösem’den ayrılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa