17 Mayıs 2016 21:35

İkinci maddesinin oylanmasında 357 Evet 149 hayır oyu

Anayas değişikliği teklifinin ikinci maddesinin oylanmasında 529 milletvekili oy kullandı. Oylama sonucunda 357 Evet 149 hayır oyu çıktı.

Paylaş

HDP'yi Meclis dışına itmeyi amaçlayan AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesine ilişkin gizli oy verme işleminin ardından oy sayımı ve dökümü işlemlerine geçildi. Oylamada 529 milletvekili oy kullandı. İkinci  maddenin oylamasının sonucu şöyle oldu:

Evet 357, 
Hayır 149, 
Çekimser 6, 
Boş 17

Birinci madde oylaması sonuçları:
Evet: 350 
Hayır: 148 
Çekimser: 5 
Boş: 27 
Geçersiz: 1

Teklifin görüşülmesine dair oylama sonuçları:

Evet: 348 
Hayır: 155 
Boş: 25
Çekimser: 8 

2. Maddenin 1. Tur gizli oylamasının sonuçları;

Kullanılan oy 529, 
Kabul 357, 
Red 149, 
Çekimser 6, 
Boş 17.

Dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesinin görüşülmesinden sonra Meclis Genel Kurulu ikinci turu 20 Mayıs Cuma günü yapmak üzere oturumu bitirdi.   

GÖZLER İKİNCİ TUR OYLAMADA

İkinci maddenin de oylanmasının ardından gözler teklife ilişkin gözler, şimdiden teklif için ikinci tur oylamanın yapılacağı Cuma gününe çevrildi. İkinci turda iki madde ile teklifin tümü üzerinde 3 oylama yapılacak. Oylama sonucunda kabul oyunun 330’un altında çıkması halinde teklif düşmüş olacak. Teklifin 330 ila 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise teklif halkoyuna sunulmak üzere cumhurbaşkanına gönderilecek. Oylamada 367’den fazla kabul oyu çıkması halinde onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere cumhurbaşkanına gönderilecek.

AKP’nin Anayasa değişikliğine teklifinin görülmesine dair birinci maddenin oylamasının ardından ikinci maddenin görüşülmesine geçildi. 

İkinci maddeye ilişkin ilk olarak HDP Grubu adına Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş söz aldı.

Beştaş, teklifi ilişkin Anayasa'ya aykırılık boyutunun çok tartışıldığı belirterek, bu teklifin "dokunulmazlıkların tümünü kaldıralım" gerekçesinin hiçbir karşılığının olmadığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi. 

Maddenin gerekçesinden yapılan konuşmalara, basına verilen demeçler ve değerlendirmelerle sadece HDP’nin hedeflendiğini söyleyen Beştaş, bu konuda iki örnek verdi. 

HDP’NİN FEZLEKELERİ 2015’TE 213 İKEN BUGÜN 405’E ÇIKTI

Beştaş’ın verdiği örneklerden birisi HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında düzenlenen fezlekenin 2007 tarihine işlendiği iddia edilen bir fiille ilgili olarak düzenlendiğini ve Meclis’e bu hafta yeni geldiğini aktardı. 

Beştaş, 2015 ve öncesinde HDP’ye ait dokunulmazlık dosyası sayısı 213 iken bugün 405’e yükseldiğini dikkat çekerek, yargıya verilen talimatlar ve işleyiş gereği HDP milletvekilleri hakkında hukuk ve ceza yargılamasıyla, suçla ilgisi olmayan yüzlerce fezlekenin Meclis’e geldiğini, ciddi bir iddia taşıyan hiçbir fezleke olmadığını söyledi. 

‘YARGINIZA GÜVENMİYORUZ’

Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dokunulmazlık kaos siyasetinden beslenenler için bir propaganda malzemesine dönüştü. Biz dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı değiliz. Önerimiz ortada, hepimiz, dilekçe verdik ve bunun arkasındayız ama biz sizin inşa ettiğiniz yargıya güvenmiyoruz. Çünkü, milletvekillerinin halka hizmet, halkı temsil etme görevi uygulanacak tedbirlerin yasama süresince uygulanmamasını gerektirir ve bu konuda teklifimiz çok açıktır. Yargıtayın ilgili dairesinde tek tek yargılanmak üzere bu dokunulmazlık teklifimiz de tekrar yinelediğimizi ve bu konuda hiçbir olumlu yanıt almadığımızın da altını çizmek isteriz.” 

Ortada bir senaryo var. Yazan, yöneten, oynayan, her şeyi yapan bir parti var ve buna da diyorlar ki: ‘Bu senaryoya siz de figüran olun.’ Asla olmayacağız. Dünyanın en soğuk olduğu zaman dilimi, güneşin doğmak üzere olduğu zamandır; en karanlık zaman, aydınlığın gelmek üzere olduğu zamanlardır. Hegel'in de dediği gibi ‘Minerva'nın baykuşu ancak alacakaranlıkta ötmeye başlar.”

‘HALKIN BİR FİSKESİYLE YIKILIRSINIZ, FELEĞİNİZ ŞAŞAR’

Bizi Meclisten atmaya çalışıyorsunuz ama bu bizi güçsüz kılmıyor aksine her zamankinden daha güçlüyüz. Gelecek olan aydınlık günlerin habercisiyiz biz. Korkması gereken asla bizler değiliz, sizlersiniz. Zaten korkmasaydınız, önünüzde engel olarak görmeseydiniz aylardır kara propaganda yapmazdınız. Korku ve şiddet ortamından kaynaklanan güç gösterileriniz sizi güçlü kılmıyor, bunu böyle bilin. Halkın bir fiskesiyle öyle bir yıkılırsınız ki feleğiniz şaşar. Tarih bunun örnekleriyle doludur.

‘1994’TE ATTINIZ, DAHA GÜÇLÜ GELDİK’

Bugün bizim Meclis’ten atılmamızı oyluyorsunuz. 1994'te attınız, daha güçlü geldik. Bizi atarsanız, emin olun, çok daha büyük bir güçle bu Meclise geleceğiz, bundan hiçbir kuşkunuz olmasın. Hesap verecek olan biz değil, sizsiniz. Bizim gözümüzde ve yüzümüzde asla bir korku ifadesi görmeyeceksiniz çünkü biz yaptıklarımızın haklılığına sonuna kadar inanıyor ve bu davayı sonuna kadar savunacağız. 

Menderesleri, Deniz Gezmişleri anarken verilen oyları da tartışıyoruz.Bugün düşünmek zamanı diyorum.”

İkinci maddenin üzerine son olarak AKP Grup Başvekili Naci Bostancı söz alırken, konuşmasının büyük bölümünde HDP’lilere yüklendi. 

‘BOSTANCI SARAY GÜZELLEMESİ YAPTI’

Bostancı’nın HDP’yi hedef alan konuşmalarının ardından “sataşmadan” HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, söz alarak, “AKP’de hocalar tek tek gidiyor. İş birlirliği yaptığı Fetullah hoca gitti, Ahmet hoca gitti. Sanırım Naci hocada gitmemek için 10 dakikalık konuşmasının tamamında saray güzellemesi yaptı. Tarihi itiraflarla dolu konuşmanız için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

Madde üzerine görüşmelerinin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Sonrasında da maddeye ilişkin olarak HDP’li milletvekili Selma Irmak ve Erol Dora tarafından verilen tek önerge görüşüldü. 

Görüşme önergenin reddiyle sonuçlandı. 

Daha sonra teklifin ikinci maddesine ilişkin gizli oylama sürecine geçildi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

İşte ‘milli ve yerli’ kadın hakları!

SONRAKİ HABER

Almanya'da Böhmermann'ın şiiri kısmen yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa