20 Mayıs 2016 00:50

Almanya ordusunu büyütüyor

Son yıllarda militarist dış politikayla çıkarlarını askeri yöntemlerle korumanın politikasını yapan Almanya asker sayısını artırmayı tartışıyor.

Paylaş

Son yıllarda militarist dış politikayla dünya üzerindeki çıkarlarını askeri yöntemlerle korumanın politikasını yapan Almanya şimdi de asker sayısını artırmayı tartışıyor. Süddeutsche Zeitung’da yer alan habere göre, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, 2023 yılına kadar orduda görev yapan personel sayısını 14 bin 300 arttırmayı önerdi. Bu da asker sayısına daha önce konulan üst sınırın aşılması anlamına geliyor. Almanya’da ordu mensupları için üst sınır daha önce 185 bin olarak belirlenmişti, En güncel verilere göre orduda şu an 177 bin kişi görev yapıyor.

Bakan von der Leyen, her ne kadar yaptığı öneride, ordu mensubu personelin sayısında büyük bir artışı hedeflemese de ilk etapta, amaç bu üst sınırı kaldırmak. Daha sonra gelecek öneriler çerçevesinde sayı çok daha artırılabilir.

Basında yer alan haberlere göre, mevcut koşullarda devam edildiği takdirde 2023 yılında 6 bin 900 personel açığı oluşuyor. Bunun büyük bir bölümünün normal askerlerin sayısında olacağı belirtiliyor.

Von der Leyen tarafından düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan bilgilere göre, halen orduda 30 bin profesyonel asker bulunuyor. 2011’de ordudaki toplam personel sayısı 185 bin ile sınırlandırılmıştı.

Almanya’nın ordudaki personel sayısını arttırma yönündeki planlarının Rusya ile Doğu Avrupa ülkeleri üzerinde yaşanan gerilimden kaynaklandığı belirtiliyor. Önümüzdeki haziran ayında Varşova’da toplanacak AB Zirvesi’nde üye ülkelerden Doğu Avrupa’da daha fazla asker bulundurma talebinin gündeme getirileceği belirtiliyor.

LİTVANYA’YA 1000 ASKER GÖNDERME PLANI

Bu çerçevede ilk adımlar da atılmaya başlandı. Der Spiegel dergisinde yer alan bir habere göre, diplomatik temasların ardından Almanya’nın zirveden sonra Litvanya’daki Rusya sınırına asker göndermeye hazır olduğu belirtildi. Başbakan Angela Merkel’in de müttefik ülkelerle yapılan görüşmelerde buna onay verdiği ileri sürülüyor. En son Hannover’de ABD Başkanı Barack Obama’nın yanı sıra Fransa, İngiltere ve İtalya liderlerinin katıldığı toplantıda konunun ele alındığı da dergideki haberde yer aldı.

Aynı haberde NATO zirvesinde Polonya ve Romanya’ya NATO tarafından askeri yığınağın yapılmasının karar altına alınacağı da dile getirildi. Her ülkeye en az 1000 kişilik ordu gücü gönderilecek. ABD, özellikle Almanya ve İngiltere’nin bu konuda sorumluluk almasını istiyor. Almanya bu çerçevede ilk olarak Litvanya’ya 1000 kişilik bir askeri güç göndermenin planlarını yapıyor. Bütün bunlar NATO’nun Rusya’nın etrafını çevrelemek için önümüzdeki zirvede önemli kararlar alacağını ve Almanya’nın kendi çıkarları için aktif olarak sürecin içinde olacağını gösteriyor.

MALİ'DEKİ ASKERİ SORUMLULUK ALMANYA'DA

Federal Hükümet, Afrika ülkelerinden Mali’de süren çatışmaları gerekçe göstererek bölgedeki askeri gücünü arttırma kararı aldı. Federal Hükümet tarafından 4 Mayıs’ta alınan karar, 12 Mayıs’ta Federal Parlamento (Bundestag) tarafından onaylanarak yürürlüğe konuldu. İsim okunarak yapılan oylamada hükümet partilerinden milletvekillerinin çoğu Mali’deki askeri gücün artırılması ve komutanın Almanya tarafından devralınması yönünde oy verdi. Mali’ye asıl olarak yerli askerleri eğitmek adı altında gönderilecek Alman askerleri aynı zamanda Somali açıklarında korsanlarla da mücadele edecek. Daha önce Mali’ye gönderilen Alman askerlerinin sadece başkent Bamoka yakınlarında kalması gerekiyordu. Ancak meclis tarafından alınan yeni kararda Alman askerlerinin Mali’deki görev alanı kapsamı Timbuktu ve  Gao kentlerine kadar genişletildi.

Şu ana kadar Mali’de bulunan 300 Alman askeri barış sürecini kontrol ediyordu. Şimdi bu sayıya ek olarak 300 asker daha gönderilecek. Bunların asıl sorumluluğu ise yerli askerleri yetiştirmek olacak.Halen başkent Bamako yakınlarında bulunan AB eğitim merkezindeki 560 askerden 200’ü Alman. Görev süresi mayıs 2017’ye kadar uzatılan yetki çerçevesinde Alman askerlerinin asgari sayı sınırı ise 350’den 300’e düşürüldü. Bölgeye gönderilen Alman askerleri bugüne kadar üçte ikisi Mali askeri olmak üzere 8 bin askeri eğitimden geçirdi.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ersin Umut Güler: Sistem sorunu deyip kenara çekilemeyiz

SONRAKİ HABER

Yakışıklı Rocky

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa