24 Mayıs 2016 17:21

İSİG: Karoshi nedenli ölümler artıyor

İSİG açıklamasında “olası karoshi” olarak adlandırılan ölümlerin, çalışma koşullarının ağırlaştırılması nedeniyle artacağı uyarısında bulunuldu. 

Paylaş

Karoshi Türkiye’de iş cinayetlerinde gündeme gelen yeni bir kavram. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) yaptığı açıklamayla karoshinin uzun çalışma sürelerine bağlı olarak yaşanan yüksek tansiyon, damar sertleşmesi, kalp krizi ve beyin damar hastalıkları sonucu yaşanan ölüm ve kalıcı sakatlık durumu olduğunu belirterek “Son 40 ayda en az 392 işçi kalp krizi ya da beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi” dendi. Açıklamada “olası karoshi” olarak adlandırılan ölümlerin, çalışma koşullarının ağırlaştırılması nedeniyle artacağı uyarısında bulunuldu. 

Türkiye’de haftalık çalışma saatinin “ortalama” 50 saatin üzerinde olduğu, izin haklarının kullanılamadığı, üç işçinin yapacağı işin bir işçiye yaptırıldığı belirtilen raporda, “Bu süreç bugün kiralık işçilik, özel istihdam büroları, kıdem tazminatının kaldırılması, İş Mahkemeleri Kanunu’nun değiştirilmesi gibi birçok saldırı ile derinleştiriliyor. İşte tam da bu noktada aşırı, yoğun ve fazla çalışma nedeniyle işçiler çalışırken aniden yaşamını yitiriyor” dendi. 

“Olası karoshi” 392 işçi ölümünün nedenleri ise şöyle sıralandı: “Yüzde 71’i kalp krizi, yüzde 3’ü beyin kanaması nedenli.” Açıklamada yüzde 26’sının nedenlerinin kesin olarak bilinmediği ancak eldeki verilerin bunların da kalp krizi olduğu olabileceğini gösterdiği belirtildi. Kiralık işçilik gibi yasalar nedeniyle çalışma koşullarının daha da ağırlaşacağına dikkat çekilen raporda, “İşte tam da bu noktada olası karoshi nedenli ölümlerin artacağı aşikar” dendi.

DR. CENK YAVAŞ YAŞAMINI NASIL YİTİRDİ?

İSİG raporunda, 392 ölümden biri olan Dr. Cenk Yavaş’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili şu bilgiler verildi: “İstanbul Sancaktepe’de özel bir hastanede anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanıydı. Üç aydır diğer anestezi uzmanının ayrılması nedeniyle tek çalışıyordu. Bir aydır grip, halsizlik ve mide ağrısı çekiyordu. Buna rağmen çalışıyordu ve herhangi bir kalp rahatsızlığı yoktu. Son ay 176 ameliyata girmişti, bakım sorumluluğunu üstlenmişti ve haftada 60 saat çalışıp ayda 8 nöbet tutuyordu. 5 Şubat 2016 Cuma günü ameliyata alınacak üçüncü hastaya anestezi işlemi yaptığı sırada fenalaştı. Mide ağrısı zannederek odasına geçti ama meslektaşlarının önünde aniden yere yığıldı. 39 yaşında kalbi durmuştu.” (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Suruç Katliamı’nda uyarı var önlem yok

SONRAKİ HABER

Malatya’da öğretmenlere soruşturma furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa