30 Nisan 2012 09:18

Hem tarlada hem de evde çalışıyorlar

İzmir’in Torbalı ilçesindeki tarlalarda kavurucu güneşin altında domates fidesi çapası yapan kadın tarım işçileri, herhangi bir sosyal güvenceleri olmadan günlük 27 TL yevmiye ile çalışıyor. Tarlada gün boyunca yaptıkları çapa işinden sonra kadınları, evde ev işleri bekliyor.Kadınlar tarlada başlarına ve

Hem tarlada hem de evde çalışıyorlar
Paylaş
Deniz Tekin

Kadınlar tarlada başlarına ve yüzlerine desmal denilen örtüyü sararak güneşin kavurucu sıcağından korunmaya çalışırken, çoğu uzun süre güneşin altında kalması nedeniyle kronik tansiyon hastalığına yakalanıyor. Kadınlar yorucu ve zahmetli çapa işinden kazandıkları düşük yevmiye ile evin geçimine katkıda bulunurken, diğer bir yandan yorgun bedenleriyle ev işlerini de yapmak zorunda.

KADINLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLSİN

Tarlada çapa yaparak yaşamını kazanmaya çalışan Çecan Gökan, eşi sürekli bir işte çalışamadığı için tarlada çalışıyor. Sabah saat 7.30’da tarlada işbaşı yaptığını, saat 17.00’de paydos ettiğini kaydeden Gökan, tarlada 9 buçuk saat boyunca harcadıkları emeğinin karşılığında 30 TL yevmiye aldığını bunun 3 TL’sini dayıbaşı dedikleri kişiye verdiğini kaydetti. Tarla işlerinin çok zor olduğu bundan dolayı çok yorulduğunu dile getiren Gökan, tarlada paydos ettikten sonra ev işlerinin kendisini beklediğini eve gidince yemek yaptığını, çocuklarına baktığını ve çamaşır yıkadığını bundan dolayı perişan olduğunu söyledi. Kadınların bütün sıkıntı ve zorlukları yaşadığını bundan dolayı kadınların yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gökan, “Biz de herkes gibi rahat bir işte çalışmak istiyoruz. Kadınlar tarlalardan kurtulmalı onlar da her insan evlerinde rahat etsin” dedi.

OKULU BIRAKIP TARLADA ÇALIŞMAYA BAŞLAMIŞ

30 senedir tarla işinde çalıştığını söyleyen tarla işçisi Reyhan Soysal ise, tarlada çalışmanın zor olduğunu ama çalışmaktan başka çarelerinin de  olmadığını belirterek, “Eğer çalışmazsak aç kalırız. Geçimimizi bu işten kazandığımız parayla sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Soysal, tarlada harcadığı emeğin karşılığında aldığı ücretin evin geçimi için yeterli olmadığını söyledi. Soysal, tarlada çalıştıktan sonra eve giderek yemek yaptığını evin işleriyle ilgilenmek zorunda kaldığını belirtti.
Aynı tarlada çalışan Hatice Baysar ise, eşinin kazandığı asgari ücretin evin elektrik, tüp, su, kira ve evin diğer masraflarını karşılamadığını, bundan dolayı evin geçimine katkıda bulunmak amacıyla tarlada çalıştığını dile getirerek, “Biz kadınlar tarlalarda sürünüyoruz. Göç ettiğimiz memleketimize geri dönmek istiyoruz” dedi.
Aysel Oruç da, evin geçimine katkıda bulunmak amacıyla okulu bıraktığını 7 yıl önce tarlalarda çalışmaya başladığını anımsatarak, tarla işinde çalışmak istemediğini, okula gitmek istediğini söyledi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sadri Alışık Ödülleri adaylarını açıkladı

SONRAKİ HABER

Çine’de termik santral tedirginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa