29 Mayıs 2016 17:22

Atık kağıt işçileri yönetmelik istiyor!

Geri Dönüşüm Emekçilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği’nin çağrıcısı olduğu Geri Dönüşüm Emekçilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı, Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Sorunlarını anlatan işçiler, firmaların üzerilerinden rant sağladığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerle, buna göz yumduğunu ifade etti. İşçiler, Bakanlıktan yönetmeliklere kendilerini “serbest toplayıcı” sıfatıyla yazmasını istiyor.

Sempozyumda atık kağıt işçileri tek tek söz alarak sorunlarını anlattı ve taleplerini dile getirdi. Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Recep Karaman, geçmişte Ankara’da karşılaştıkları karmaşalardan örnek verdi. Çankaya Belediyesi’yle daha önce bir anlaşma yaparak, onların verdiği kıyafetlerle kağıt toplamaya başladıklarını söyleyen Karaman, bu sefer de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından “Çankaya Belediyesi’nin reklamını yapıyorsunuz. Bu kıyafetlerle çalışamazsınız” diye engellediklerini söyledi. Karaman, bir arkadaşının başından geçen tirajı komik olayı şöyle anlattı: “Arkadaşım Çankaya Belediyesi’nin verdiği kıyafetle kağıt toplarken Büyükşehir Zabıtası onu engelliyor, kıyafetini çıkarmasını istiyor. Tam o sırada Çankaya Belediyesi’nden geliyorlar kıyafetsiz çalışamazsın diyorlar. Arkadaş tartışmanın ortasında kalıyor kıyafeti çıkarmak istemiyor. İki belediye çalışanlarına ‘Arabanın yarısını size vereyim yarısını öbürünüze. Yeter ki kıyafeti çıkarmayayım’ diyor. Arkadaşın kıyafeti çıkarmama nedenini sonradan öğrendik ki içine başka kıyafet giymemiş, çıkarsa çıplak kalacak.”

Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Bilal Savcı, kendilerinin sokaklardaki atık kağıtların yüzde 80’nini topladığına dikkat çekerek, “Diğer yüzde 20’sini firmalar topluyor. Ancak polis tarafından ötelenen arabasına el konulan biziz. Eğer yüzde 80, yüzde 20’den küçük değilse biz varız. Rahat koltuklarında oturan yüzde 20’lik kesim bizi dikkate almalı, yoksa bindikleri dalı keserler” dedi. Savcı, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı: “Sokak toplayıcıları yönetmeliklere eklenmelidir. Kooperatif yada dernek adı altında birleştirilmeli ve yer tahsis edilmelidir. Sağlıklı koşullarda ve modern araçlarda çalışabilmeleri için ödenek ayrılmalıdır. Tahsis ve ödenekler kooperatif yada dernek aracılığıyla yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılmalı. Toplayıcıların denetimi dernek yada kooperatiflerin gözetiminde olmalı. Bu insanların maaşla değil özgür çalışma hakları korunmalıdır.”

‘ÇEK ÇEK TEK SERMAYEMİZ’

Ankara’da kağıt toplayıcılığı yapan Yılmaz Temel, kendilerinin ekmek kapısına her fırsatta el konulmak istendiğini ifade etti. “Biz sokaklarda en sağlıksız koşullarda çocuklarımıza ekmek götürmeye çalışıyoruz “diyen Temel, kendilerinin tek sermayesinin çek çek arabaları olduğunu vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tepki gösteren Temel, “Bakanlığın tek düşündüğü yasak ve ceza. Bizlerin tek sermayesi olan çek çeklerimizi almakla tehdit ediyor. Bizler 100 liraya yaptırdığımız, tek sermayemiz çek çeklerimizle çocuklarımıza ekmek götürmeye çalışıyoruz” dedi.

DERNEK İŞLETMESİ

Çukurova Atık Kağıt Toplayıcıları Derneği Başkanı Mehmet Karaca ise kendi bölgelerinde yaşama geçirdikleri uygulamadan bahsetti. Dernek çatısı altında bir işletme kurduklarını söyleyen Karaca, “Derneği iktisadi işletmesi için Tehlikeli Atık Toplama belgesini de aldık. Dernek olarak üyelerimize kıyafet, şarjlı bisiklet sağlıyoruz.  Atık kağıt işçileri kendi aralarında toplanıp işletme kurmalılar. Bizim yaptığımız diğer arkadaşlara da örnek olabilir. Belediyeler bunu sağlayamaz. Onlar kendi çalışanlarının maaşını ödeyemiyor ki, atık kağıt işçilerininkini mi ödesin. Atık kağıt işçisi şunun bilincinde olmalı ‘onların bana ihtiyacı var benim onlara yok” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Devlet koruması altındayken katledildi!

SONRAKİ HABER

‘Helal olsun Fransa’daki işçilere’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa