Cadde cadde, sokak sokak Nâzım
Bugün, 3 Haziran.Bugün sokaklara çıkma günü.Bugün hiç tanımadığınız biri elinize bir şiir sıkıştırabilir.
Sinan GÜNDOĞAR
İstanbul
Bugün, 3 Haziran.
Bugün sokaklara çıkma günü.
Bugün hiç tanımadığınız biri elinize bir şiir sıkıştırabilir. (Kimileri bunu bir gül niyetine de alabilir.)
Bugün Nâzım’la bir arada olma, buluşma günü.
Kitaplara sığmaz olduğundan beri sokakları arşınlayan şiir, Nâzım’ın dilinden yüreklere seslenmeye hazırlanıyor. “Şiir Sokakta” sloganıyla duvarları süsleyen, ancak kimi zaman facebook’ta kendine yer bulan basit sözlerle de içi boşaltılan şiir, cumhuriyet döneminde kendini var eden büyük ustasını karşılıyor.
Birçok ilde Nâzım Hikmet Kültür Merkezleri, Nâzım’ı cadde cadde, sokak sokak dolaştırarak, şiir okuyucusuna ulaştırmayı deneyecek. Hazırlıklı olun. Sadece almaya değil vermeye de hazır olun. Nasıl mı?
Eğer dışarıda da kitap okumayı alışkanlık haline getirenlerdenseniz, üstelik, bir otobüste otururken –ya da ayaktayken- kitapsız kendinizi çıplak hissedenlerdenseniz, bugün yanınıza kitap almayın ama eliniz de boş kalmasın. Nâzım’ın sevdiğiniz şiirlerinden bir seçki yapın, en yakın kırtasiyeye gidip, bunlardan beşer onar çoğaltın. Sonra da kitap yüzlü yürekler arayın çevrenizde. Nâzım’ın şiiriyle çoğalın ve çoğaltın.
Edebi açıdan hiçbir niteliği olmayan onlarca şair ve yazar için bilboardlar düzenleyerek, kendi politikalarını gözümüzün içine sokanlara inat, Nâzım’ın elden ele, dilden dile çoğalabileceğini yeniden gösterin. Gösterin ki, şiirin, -Nâzım söz konusu olduğunda- başka bir deyişle, ortaklaşan duygu ve düşüncelerle şekillenecek yaşamın gücünü görüp, biraz tedirgin olsunlar.
Nâzım olsun da ne olursa olsun. Nâzım’ı komünist yanınü törpüleyip, onu sevda şairi olarak sunanların övdüğü şiirler de olabilir elinizdekiler. Çünkü kim ne derse desin, en bireysel duygulanımı yansıtan şiirinde bile, politik bir arka plan yaratmayı bilmiştir Nâzım. Bir sandığın üstüne çıkıp kitleleri mücadeleye çağıran şiirler de olabilir elinizdekiler.
El ele verelim, Bunun için de önce elimizdekileri bırakalım başka ellere, sonra yüreğimizdekileri, beynimizdekileri.... Nâzım bulunduğunuz yerde olsun. Siz neredeyseniz o da orada olsun...
Bulunduğunuz şehir ve etkinliğiniz için bir yol haritasına da ihtiyaç duymayın;
NÂZIM’LA BULUŞAN ETKİNLİKLER
Kardeş Türküler grubu ve Zülfü Livaneli bugün Moskova’da Nâzım Hikmet için sahneye çıkıyor. Aynı sahneden Nebil Özgentürk’ün belgeselleri ile katılacak.
Bornova Nazım Kültürevi ve Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından yapılan etkinliklerle anılacak.
İzmir ve Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin “Bu topraklardan Nazım geçti” başlığıyla düzenleyeceği etkinlikler bugün Ankara sokaklarında şairin şiirlerini dağıtarak başlayacak.
İzmir Nazım Kültürevi ise bugün saat 16.30’da Bornova Meydanı’nda Nazım Hikmet’in şiirlerini yurttaşlara ulaştıracak ve saat 18.30’da Kültürevi’nde anma etkinliğine başlayacak.
Etkinlikte, İzmir’de yapılan sokak röportajlarının yer aldığı ‘İzmir Sokaklarında Nazım Dolaştı’ başlıklı kısa film gösterilecek.
Kadıköy Kitap Günleri Haydarpaşa Garı’nda devam ederken Haziran’da kaybettiğimiz usta yazar ve şairleri de anıyor. Orhan Kemal, Ahmet Haşim, Ahmet Arif ve Nazım Hikmet için bir dizi etkinlikle anılacak.
Nâzım Hikmet’in ölümünün 53. yıldönümü nedeniyle Enver Aysever’in yazdığı “Memleketim Nâzım Hikmet” isimli müzikli gösteri bugün Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Kadıköy’de seyirciyle buluşacak. Nâzım Hikmet’i aşkları, tutkuları, sürgün yaşamı ve memleket hasretiyle anlatacak Enver Aysever. Enver Aysever’in ve Melda Gür’ün yer aldığı gösterinin müzikleri Özge Metin, Çiğdem Erken, Gökhan Büyükkara ve Mustafa Soydemir tarafından bestelendi.
Bugün 15:00’de Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda “Rus Kültür Devrimi, Konstrüktivizm ve Nâzım Hikmet” başlıklı bir söyleşi ile Nâzım Hikmet’i anacak. Prof. Dr. Zafer Toprak fütürizm, konstrüktivizm gibi öncü sanat akımlarının, Nâzım Hikmet’in Türkiye’de modernizmin temelini atmasında oynadığı rolü değerlendirecek.
Ataşehir Belediyesi bu yıl ilk kez “Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Günleri” düzenliyor. Şiir Günler’i, Türkiye’den ve Macaristan’dan şairlerin katılımıyla 3-5 Haziran arasında gerçekleşecek.
Şiir günlerinin ilk günü şairin ölüm yıldönümü olan, 3 Haziran Cuma günü saat 20.00’de Ataşehir Belediyesi Nazım Hikmet Parkı’nda yapılacak. Onur konuğu şair Ahmet Telli ve “Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Günleri’nin” direktörü Haydar Ergülen tarafından açılış konuşmaları yapılacak. Katılımcı şairler ise Rahmi Emeç, Orhan Alkaya, Onur Behramoğlu, Pelin Batu, Enver Ercan, Müesser Yeniay, Baki Ayhan, Metin Cengiz, Cenk Gündoğdu, Sina Akyol, Nevzat Çelik, Mehtap Meral, Tozan Alkan, Nurduran Duman, Turgay Fişekçi, Arife Kalender, Akif Kurtuluş, Zalan Tıbor, Markus – Barbarossa Janos, Zsengeller Nagy Izabella ve F. Atilla Balazs olacak.