4 Haziran 2016 08:55

SINIRLARIN ÖTESİNDE

Yer Brezilya; 16 yaşındaki bir genç kız 30 kişinin tecavüzüne uğruyor. Tecavüzcüler genç kızın görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor.

SINIRLARIN ÖTESİNDE

HAZIRLAYAN: LİLİ CAN

PAKİSTAN’DA ‘ŞİDDETTE AŞIRIYA KAÇMAK’ YASAK!
Pakistan İslam Konseyi’nin lideri, erkeklerin disiplini sağlamak adına eşlerini “hafifçe” dövmelerine izin veren bir yasa tasarısı ortaya attı. 75 sayfalık tasarıda “hafif dayağın kadınları cezalandırmak için uygulanabileceği” öne sürülüyor. Şiddet uygularken aşırıya kaçmayı yasaklıyor, küçük bir sopanın korkuyu salmak için yeteceğini söylüyor! 
İslam İdeolojisi Konseyi, Pakistan’da yargının İslam öğretilerine uygun olmasını sağlamaya çalışıyor. Bu konsey aslında Pencap Kadınları Koruma Yasası’nı İslam’a aykırı olduğu için reddediyor ve ona karşı kendi yasa tasarısını ortaya atmış. Eğer bir kadın kocasının istediği biçimde giyinmiyor, yabancılarla konuşuyor, yüksek sesle konuşuyor, kocasının izni olmaksızın başkalarına para veriyorsa ya da kocasının emirlerine karşı geliyorsa, ona bu ceza verilmeli ve evliliklerin bir disiplin içinde sürdürülmesi sağlanmalı.

BREZİLYA’DA KADINLAR TECAVÜZE KARŞI İSYANDA
Yer Brezilya; 16 yaşındaki bir genç kız 30 kişinin tecavüzüne uğruyor. Tecavüzcüler genç kızın görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Birçok erkek yorumu altta sıralanıyor; hakaretler, genç kızın aşağılanması gibi her türlü cinsiyetçi yorumun yanında bir de “kesin içmiştir, tecavüze davetiye çıkarmıştır” gibi yorumlar… 
Bunların karşısında ise yüzlerce kişi Rio polisini bu duruma son vermesi için göreve çağırdı. Hem sosyal medyada hem de sokaklarda bir ayaklanma başladı. Görüntüleri yayınlayanlar ve ahlaksız yorumları yapanlar bulundu, tecavüzcü 30 kişiden bazılarının da kimliği tespit edilmiş durumda. Kadınlar sadece bu toplu tecavüz yüzünden değil, toplumun “tecavüz kültürünün” son bulması için de alanda. 
Toplum güvenliği üzerine yapılan son araştırmalara göre Brezilya’da her 11 dakikada bir kadın tecavüze uğruyor. Üstelik korku, utanma, suçluluk duygusu yüzünden, tecavüz mağdurlarının ancak yüzde 10’u bunu polise bildiriyor. Tecavüzün önlenebilmesinin tek yolu kadınları koruyacak ve saldırganları caydıracak mekanizmaların uygulanması. Fakat, Brezilya’nın sağcı hükümeti bunun tam aksi yönde hareket ediyor. Milletvekili ve Eski Meclis Sözcüsü Eduardo Cunha, tecavüz durumlarında kadınların kürtaj hakkından mahrum kalmalarıyla ilgili bir tasarı sundu. Eğer o tasarı geçmiş olsaydı, çok büyük ihtimalle saldırıya uğrayan bu genç kızın istenmeyen bir hamileliği sonlandırması engellenecekti. 

EN AĞIR SUÇ KRALA HAKARET VE FAŞİST BİR ANAYASA HAZIRLANIYOR 
Tanıdık geliyor mu?
Tayland’da Patnaree Chankij isimli, temizlik işçisi 40 yaşındaki bir kadın Facebook’ta bir yazışma sırasında “Anladım” ifadesini kullanınca, hakkında monarşiye hakaret etmekten 15 yıl hapis cezası istendi. Patnaree bu konuda yalnız değil, kendisi gibi onlarca insan, ülkedeki en ağır suç olan monarşiye hakaret suçundan yargılanıyor. 
Her evde olduğu gibi onun da evinde Kral Bhumibol Adulyadej’in fotoğrafı var ve Patnaree asla kraliyet ailesine hakaret etmediğini söylüyor. Avukatına göre de Patnaree’nin Facebook’ta yaptığı paylaşım üzerine tutuklanması bir kurgu. Asıl mesele siyaset bilimi okuyan oğlunun öğrenci eylemlerinde öne çıkmış biri olması. Oğlu, iki yıl önceki askeri darbeden sonra demokrasi yanlılarının oluşturduğu gruba, kendilerine verdikleri isimle “Yeni Demokrasi Hareketi”ne, dâhil olmuş ve çeşitli eylemler gerçekleştirmişti. Her ne kadar öğrencilerin oluşturduğu küçük bir grup olsalar da Tayland’da askeri darbeye karşı gelen tek grup olmaları dolayısıyla dikkat çektiler. 
Gerçekleştirdikleri eylemler ordu tarafından dağıtıldı ve çok çeşitli baskılara maruz kaldılar. Askeri hükümet şu sıralar faşist bir anayasa düzenlemeye çalışıyor ve herhangi bir karşıt sesin yükselmesine izin vermiyor. 
 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Peşkeşe ‘dur’ de!

Peşkeşe ‘dur’ de!

Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesi için alınan ve genelde mal değerinin yüzde 10 düzeyinde belirlenen geçici teminat bedeli 250 milyon TL oldu. Bu bedel madenin sadece 3.5 günlük kazancına denk geliyor. Satışa karşı direnişi sürdüren madenciler, ‘Yağmayı durduralım’ çağrısı yaptı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
5 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et