09 Haziran 2016 15:01

Bütünlemeler de yaz okulu da hakkımızdır

Marmara Üniversitesi bütünleme ve bazı bölümlerinde yaz okulunun kaldırılması sonucu öğrenciler, Göztepe Kampüsü’nde basın açıklaması yaptılar.

Paylaş

Marmara Üniversitesi’nden
Öğrenciler

Marmara Üniversitesi bütünleme ve bazı bölümlerinde yaz okulunun kaldırılması sonucu öğrenciler, taleplerini dile getirmek için Göztepe Kampüsü’nün ana girişi önünde basın açıklaması yaptılar. Biz de hakları gasp edilen, Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan Marmara Üniversitesi öğrencilerle konuştuk.


BÜTÜNLEMELERİN KALKMASI ÖĞRENCİLERİ YIPRATIYOR


Hemşirelik okuyan bir öğrenci hemşirelik bölümünün ana ders kredilerinin çok yüksek olduğunu, finali de geçemeyince bütünlemelere bıraktıklarını ama bütünlemelerin kaldırılmasıyla beraber dönem kayıpları yaşayacaklarını söylüyor. Ayrıca bu dönem kayıplarının öğrenci maddi ve manevi anlamda yıprattığını, bazen de öğrencilerin bu nedenle bölümlerini bıraktıklarını belirtti. Arkadaşımız son olarak bütünlemelerin öğrencilerin hakkı olduğunu söylerek bütünlemelerin kaldırılmaması talebini yineliyor.
Yurdun yangın merdivenlerinde yaptığımız röportajımıza Marmara Üniversitesi Hukuk Bölümü’nde okuyan, hem bütünlemelerin hem de yaz okulunun kaldırılması söz konusu olan bir arkadaşımızla devam ediyoruz. Arkadaşımız hukuk bölümünün stajla beraber 5 yıl olduğunu, bütünleme ve yaz okulunun kaldırılmasıyla okulun uzadığını söylüyor.Yeterince yorucu bir bölüm olan hukuk bölümünde öğrencilere yardımcı olmak yerine koşulların daha da zorlaştırılmasının öğrencileri yıprattığını ekliyor.
Sohbetimize hukuk fakültesi son sınıf öğrenci bir arkadaşımızla devam ediyoruz. Arkadaşımız ilk dönem yaz okulu olduğu için bazı derslerini yaza bırakmak zorunda kalmış, okuldaki 12 ders sınırlaması yüzünden de bazı dersleri alamamış. Bu nedenle okulu bir dönem uzayan arkadaşımız, tek bir ders yüzünden altı ay dersi vermeyi beklemek zorunda olduğunu, bu dönemde staj yapmak yerine zaman kaybedeceğini söylüyor. Bu kararın öğrencileri ne kadar mağdur ettiği ortada. Hukuk öğrencisi arkadaşımız bu karara tepkisini “Hakkı, adaleti savunması gereken bu alanlar bugün hukuksuzluğu gözler önüne seriyor.” diyerek belirtiyor.


ÖĞRENCİLERİN DE SÖZ HAKKI OLMALI


Yedi bütünlemesi olan Marmara Üniversitesi Matemetik Bölümü öğrencisi arkadaşımıza bütünlemelerle ilgili sıkıntılarını soruyoruz. “Matematiğin zorluğundan bahsetmeme gerek yok sanırım. Böyle zor bir bölümde elbette ki çalışmadan geçmem mümkün değil fakat üniversite öğrencisinin tek işinin ders çalışmak olduğunu düşünmüyorum.” diyerek söze başlıyor. Az olan ya da hiç olmayan imkanların gençlerin kendilerini her alanda geliştirmesini tamamen öğrencilerin çabalarına bıraktığını belirtiyor. Bir de üniversitenin uyguladığı ekstra zorluk öğrencileri daha da zorlamış. Arkadaşımız bütünlemelerin öğrencilerin hakkı ve final haftasında yetiştiremedikleri dersler için bir şans olduğunu, bütünlemelerin kaldırılması kararının öğrencilere sorulmayarak senatoya bırakılmasının yanlış olduğun belirtiyor. Bu karar sonucunda öğrencilerin yaşadıkları başarısızlıkların psikolojik ve ailesel sorunlara yol açtığını söyleyerek bütünleme ve yaz okulunun kaldırılmaması talebini yeniliyor.
Marmara Üniversitesi’nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler okuyan ama bu sene hukuk okumak için tekrar sınava hazırlanan bir arkadaşımızla devam ediyoruz. Seneye bütünlemesiz bir okula gidebileceğini, bu konuda ne düşündüğünü soruyoruz. Arkadaşımız, ülkemizde gençliğe yönelik kısıtlamaların arttığı bu dönemde bir de bütünlemelerin ve yaz okulunun kaldırılmasının öğrencileri daha da mağdur ettiğini söylüyor. Gençliğin sadece ders çalışmasını isteyen, kendi gençliği yaratmaya çalışan bu sisteme karşı olduğunu belirtiyor. Arkadaşımız, daha hukuk fakültesine girmeden bu kararla hayal kırıklığına uğramış. Ona göre de hakkımız olan bütünleme ve yaz okulunun kaldırılması kararının akademisyenlerin ve yönetimin inisiyatifine bırakılması gençlerin iradesinin yıkılması anlamına geliyor. Arkadaşımız son olarak “Bizi görmezden gelen sistem, tek düze bir gençlik yaratma isteğinde olup bizi her anlamda kısıtlama ve dinginleştirme politikası gütmektedir. Biz de gençler olarak irademizin kırılmasına ve söz hakkımızın bize verilmemesine tepkiliyiz, sistemin karşısındayız.” diyor.
Röportajımızı bitiyoruz ve arkadaşlarımızla sözleştiğimiz gibi saat 11’de okulun önündeki eylemde haklarımızın gasp edilmemesi talebimizi dile getiriyoruz. 
Bütünleme hakkımızdır, engellenemez.

ÖNCEKİ HABER

Madencilerden patrona: Otopark açacağına ücretimizi ödesin

SONRAKİ HABER

Yaklaşan rektörlük seçimleri üzerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa